Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Her Biri 30 Saniyede Açıklanmış, En Düşündürücü 50 Felsefe Kavramı

30 Saniyede Felsefe

Barry Loewer

30 Saniyede Felsefe Sözleri ve Alıntıları

30 Saniyede Felsefe sözleri ve alıntılarını, 30 Saniyede Felsefe kitap alıntılarını, 30 Saniyede Felsefe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
HUME'UN TÜMEVARIM PROBLEMİ
Kendini bildi bileli güneş her sabah doğardı - ama acaba yarın da doğacak mıydı?
Descartes'e göre insan vücudunda zihnin ve bedenin beraber varolduğu yer, beynin küçük bir noktasıdır (epifiz bezi).
Reklam
Modern hayat, melekleri ve batıl inançları yok etmiştir, Nietzsche ortaya çıkan boşluğu kendimizin daha üstün bir versiyonuyla doldurur.
Kişi aslında anılarından, hayallerinden, korkularından oluşur, geri kalanın önemi yoktur.
Eubulides’in kum tepesi paradoksuna göre;
Koca bir kum yığını, kum taneleri teker teker eksildiği sürece, tek bir kum tanesi kaldığında bile hâlâ bir kum yığınıdır.
Kurt Gödel'in tamamlanamamazlık teoremi
"Yeterince kuvvetli herhangi bir matematiksel teoride, o teori tarafından ispatlanamayacak doğrular vardır."
Reklam
Kant'ın başyapıtları
Epistemoloji ve metafiziğin temellerini ortaya koyan eseri Saf Aklın Eleştirisi'nin [1781] ardından, 1785'te Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, 1788'de Pratik Ahlakın Eleştirisi olmak üzere iki dâhiyane çalışma daha ortaya çıkarmıştır. Ayrıca 1790'da Yargı Gücünün Eleştirisi adlı son büyük eserini yazmıştır.
Sayfa 89 - Caretta KitaplarıKitabı okudu
Tramvay Problemi
Rayların üzerine bağlı beş kişi vardır. Neyse ki bir düğmeyle rayların makas değiştirmesi mümkündür. Ancak düğmeye basıldığında raylara bağlı kişilerden biri ölecektir. Ne yapılmalıdır?
Sayfa 94 - Caretta KitaplarıKitabı okudu
Karl Popper bilimin, düzenliliklerden varılan sonuçlarla ilerlediği fikrine karşı çıkmıştır. Aksine, bilimsel bilginin "öngörü ve çürütme" diye isimlendirdiği bir süreçle büyüdüğü fikrini ortaya atmıştır.
Sayfa 48 - Caretta KitaplarıKitabı okudu
ARISTOTLE’NİN DERSLENMESİ 30 saniyelik felsefe 23 yüz yıldan daha uzun bir süre önce, Aristoteles, bazı çıkarımlarda mülklerinin doğru olmasının imkansız olduğunu ve sonuçlarının yanlış olduğunu fark etti. Bunun bir örneği “Tüm erkekler ölümlüdür” ve “Tüm ölümlüler ölümden korkar” ifadesidir. “Tüm erkekler ölümden korkar” dır. Modern mantıkta bu tür çıkarımların tümüyle geçerli olduğu söylenir. Aristoteles bir çıkarımın geçerliliğinin konusuna bağlı olmadığını, ancak öncül ve sonuçların formuna bağlı olduğunu keşfetti. “Tüm F'ler Gs ve Tüm Gler Hs'dir, bu nedenle Tüm F'ler Hs'dir” şeklindeki tüm çıkarımlar geçerlidir. “Syllogisms” adı verilen bir dizi formu tanımladı. 19. yüzyıla kadar, mantık konusu, Aristoteles’in Syllogism'lerini oluşturuyordu. Fakat Syllogisms, tüm geçerli çıkarımların sadece küçük bir kısmıdır ve fen ve matematikte kullanılan geçerli çıkarım kalıplarının çoğunu içermez. 1879'da Gottlob Frege, matematiksel ve bilimsel muhakemeyi temsil etmek için yeterli olan geçerli çıkarımın daha genel bir karakterizasyonunu tasarladı. Frege’nin “Özdeş Kimliğe Sahip İlk Sipariş Mantığı” olarak adlandırılan sisteminin soyundan gelenin genel olarak matematiksel teorileri ve delilleri gösterme yeteneğine sahip olduğu düşünülmekte ve tüm felsefe öğrencilerine öğretilmektedir.
304 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.