50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi

Metin Özbek

50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi Sözleri ve Alıntıları

50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi sözleri ve alıntılarını, 50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi kitap alıntılarını, 50 Soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan ve şempanze hiçbir zaman aynı evrim çizgisi içinde olmadı ve insan şempanzeden evrimleşmedi. Bir başka deyişle spesifik anlamda 'şempanze insanın ata türü olmadı.' Şempanzenin ve insanın dahil olduğu aileler aşağı yukarı 7 milyon yıldan bu yana bağımsız ve ayrışık evrim süreçleri izledi. Ortak atayı temsil eden türlerden bazıları evrim geçirerek şempanzeyi, diğer bazıları da insan ailesinin ilk cinslerini meydana getirdi. Ortaklığımız sadece üst aile düzeyinde, üçüncü zamanın miyosen zaman dilimi içinde sınırlı kaldı. Sonuç olarak şempanze insanın atası değil, kuzenidir.
'' İnsan ve şempanze primat takımının birer üyesidir. Bu takım içinde 50'ye yakın cins ve en az 200 de tür vardır ve bunların her biri, sahip oldukları bazı ortak biyolojik özelliklere rağmen, davranış, fizyolojik ve anatomik ayrıntılarıyla büyük bir çeşitlilik gösterir. ''
Sayfa 58 - Bilim ve Gelecek Kitaplığı / 5.BaskıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Neandertal'lerin günlük yaşantıları hakkında baı değerlendirmeler yapılmaktadır: şöyle ki, kadın her zaman mağarada kalıp çocuk bakımı ya da yemek pişirme gibi günlük işlerle uğraşmıyor, erkeklerle bizzat ava katılıyor, onlar gibi av peşinde koşuyordu. Kadın ve erkek arasında belirli bir iş bölümü yoktu, ama sıkı bir dayanışma vardı. Grup içinde kadının da erkek kadar söz sahibi olduğu tahmin edilmekte. Onun güçlü bir toplumsal statüsü vardı. Hiç bir zaman ikinci planda kalmadı.
Homo habilis ve rudolfensis, insanoğlunun biyokültürel evrim tarihinde bilinen ilk insan türleridir.
Erektus atalarımız öldürdükleri hayvanların etlerini ve topladıkları bitkisel yiyecekleri ateşte pişirdiklerinde bunların daha lezzetli olduğunu farkettiler. Üstelik pişirilen bu besinlerin hazmı daha kolay oldu. Dişlerin ve çiğneme kaslarının yükü büyük ölçüde hafifledi. Dişler küçüldü, çiğneme kasları zayıfladı. Sonuçta çene ufaldı. Beynimiz irileşti. İri beyin, aynı zamanda gelişmiş bir bilişsel kapasite ve zekâ demektir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Şempanze ilk büyük azısını 3 yaşlarında çıkarır. İnsanda ise bu 6 yaştır. Şempanzede ikinci büyük azı 6,5 yaşında çıkar. Oysa, insanda bu dişin sürmesi 11liyaşlarında olur. Üçüncü büyük azı ya da akıl dişi şempanzede 11 yaşlarında sürer. Bizde ise yaklaşık 18 yaşa doğrudur.
Sayfa 40
Reklam
Hemen hemen tüm primatlarda el ve ayaklarda tutucu beş parmak (pentadaktilo) bulunur; bu atasal özellik 200 milyon yıl önce yaşamış sürüngenlerden 50-60 milyon yıl önceki arkaik memelilere, onlardan da primatlara aktarılmış olup, günümüzde çoğu memelilerde kaybolmuştur.
Sayfa 34
insan da dahil tüm primatlarda beyin kabuğundaki (beyin korteksi) koku alma bölgesi, çoğu memelilerdekinin aksine, zaman içinde Önemli oranda küçülmüştür. İşte bu eksiklik, görme duyusundaki belirgin gelişmeyle giderilmiştir. Gerçekten de insan olarak burnumuzun koku alma yeteneği oldukça zayıftır, ancak görme yeteneği açısından gözlerimiz oldukça iyidir.
Sayfa 32
Her yerde fosilleri bulunmasına rağmen Avustralya kıtasında primatlar hiç yaşamamıştır. Günümüzde primatların yüzde 80'i Brezilya'nın yağmur ormanlarında yaşamaktadır.
Sayfa 30
"Günümüzde artık bilim dünyası, canlıların evrim geçirip geçirmediği değil de, bu biyolojik evrimin nasıl işlediği üzerinde tartışmalar yapmaktadır."
110 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.