Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abdullah Öcalan Neden Verildi? Nasıl Yakalandı? Ne Olacak?

Tuncay Özkan

Abdullah Öcalan Neden Verildi? Nasıl Yakalandı? Ne Olacak? Sözleri ve Alıntıları

Abdullah Öcalan Neden Verildi? Nasıl Yakalandı? Ne Olacak? sözleri ve alıntılarını, Abdullah Öcalan Neden Verildi? Nasıl Yakalandı? Ne Olacak? kitap alıntılarını, Abdullah Öcalan Neden Verildi? Nasıl Yakalandı? Ne Olacak? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öcalan’ın Yunanistan’da barınamamasının nedeni Amerika’ydı. Yunanistan teröre destek veren ülke olarak kabul edilecekti. Amerika’nın tutumundan korkan Yunanlılar, Öcalan’ı bindirdikleri ilk uçakla daha geleli üç saat bile olmadan sınırdışı ettiler. Hem de iltica dilekçesine bile bakmadan.
ABD gizli servisi CIA’nın Ankara temsilcisi, MİT müsteşarı Şenkal Atasagun’a çok önemli bir teklifte bulunuyordu. Amerika, Türkiye’ye A.Öcalanı teklif ediyordu. Operasyonu Amerikan ve Türk ekipleri gerçekleştirecek. Ancak ne olursa olsun, Öcalan Türkiye’ye sağ olarak getirilecek, mahkemede adil olarak yargılanacak ve öldürülmeyecekti.. Amerika bu yolla Kuzey Irak’ta kurmaya başladığı Kürt devletini de sağlama aldı. Öcalan operasyonu ile, bölgedeki iki Sadık adamı Talabani be Barzani’yi korudu, güçlendirdi ve ne istediyse elde etti.
Reklam
Özal’ın Kürt politikaları Amerikan modeline dayanıyordu. Yani Barzani ve Talabani’yi kolla, PKK ve Öcalanı yok et.
Kenya’ya götürme kararı aldık, çünkü oradaki elçiliğimiz çok organize ve o ülkedeki sınır kontrolü sıkı değil. Öcalan’ın refakatçilerinden bazılarında sahte belgeler vardı, üstelik çok amatörce tahrif edilmiş sahte evraklar, herhangi ciddi organize bir devlette hemen tespit edileceklerdi. Bu pasaportlarla hiçbir Avrupa ülkesine gidemezlerdi. Avrupa’daki tüm hava alanları alarm durumundaydı, sivrisinek bile geçemiyordu. Onun için Kenya’ya gönderdik. (Yunanistan Dışişleri Bakanı Pangalos)
Sayfa 122Kitabı okudu
Öcalan, ölümü göze alarak Türkiye dağlarında dolaşan, Kuzey Irak’ta, Suriye’de veya İran’da kamplarda bulunan Kürt gençleri gibi değil de, rahata doğru kanat açmayı yeğlemişti. O güne değin Avrupa’nın verdiği destekler onu rahatlatıyordu. Acı gerçekle çok geçmeden karşılaşacaktı. Öcalan’ın Suriye’den çıkışı konusunda Türkiye’ye ilk bilgi, hem Amerikan kaynakları hem de MOSSAD tarafından ulaştırıldı.
Yunan başbakanı Kostas Simitis, “PKK gerçeği öğrenmeli, biz Öcalan’a sığınabileceği ülke bulduk ancak onun tercihi başkaydı. Öcalan’ın havaalanına gideceğine nasıl Türkiye’de bulunduğunu Kenya izah etsin” dedi. Bunun üzerine Kenya hükümeti, Yunanlı yetkililerden Öcalan’ın ülkeden çıkarılmasını istediklerini, daha sonra neler olduğu konusunda hiçbir fikirleri bulunmadığını belirtti. Dışişleri bakanı, “Kürtler de dahil, bu konuda endişe duyan herkese söyleyeceğimiz esas şudur: Bu olayda hiçbir rolümüz yok” diye konuştu.
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
Öcalan’ın koruması Dilan Kılıç, “Yunan Dışişleri Bakanı Pangalos, bize Hollanda’ya götürüleceğimiz vaadinde bulundu. Nairobi’de ki elçinin evinden havaalanına doğru yola çıktık ancak Öcalan’ın otosu kayboldu.
Sayfa 124Kitabı okudu
Yalçın Küçük’ün bana telefonla “Bugünlerde size karşı bir saldırı gerçekleştirilecek, hazırlıklı olun” dediği doğrudur. Ancak ben, Yalçın Küçük’ün haber vermesi nedeniyle özel bir tedbir almadım, zaten her zaman tedbirli idim. (A.Öcalan)
Öcalanın yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi Avrupa’nın hesaplayamadığı kadar büyük değişimlere neden oldu. Öcalanın sonradan ikiyüzlü olmakla suçladığı Avrupa, Amerika’nın çelmesini göremedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Pangalos, PKK’nin terör örgütü olmadığını iddia ederek “Bazı eylemleri terördür ve protesto edilebilir ancak başka tür eylemde bulunamayan bir örgüte terörist diyemeyiz” tezini savundu.
Sayfa 135Kitabı okudu
Reklam
Atinaiki gazetesi haberinde, Yunan resmî makamlarının Öcalan’ı ağırlama konusunda çok önceden hazırlık içinde bulunduklarını ve bu çerçevede Yunanistan’ın Nairobi’de ki büyükelçiliğine 12 Ocakta bir telsiz, bir de uydu telefon yerleştirdiğini belirtti. Gazete bu tür sistemlerin Yunanistan’ın diplomatik temsilciliklerine “sadece, o ülkede savaş veya darbe beklendiği zaman yerleştirildiği” yorumunu yaptı.. Yunan hükümeti ise, “Öcalan aniden ve yasadışı olarak Ocak sonunda Yunanistan’a girdi, oldubittiye geldik, insani yardım vermek amacıyla Kenya’ya gönderdik” tezini savunuyordu.
Sayfa 131Kitabı okudu
İtalya’da Öcalan’la görüşme sırasında bizim bir helikopterimiz düşmüş ve 17 er şehit olmuş. Med TV’de beraber izledik. Gözleri doldu. Ben dedi, üzülüyorum. Kim ölse üzülüyorum. Bu da yanlış tabi, dedi. Ama çok üstümüze geliyorlar, dedi. Bizim herhangi bir toprak talebimiz yok dedi. Gerilla son anda karar verir, gerilla ne yapacağına önceden karar vermez, dedi... (Tayfun Talipoğlu)
Türkiye’nin baskısı üzerine Suriye hükümeti bana “Ya Türkiye ile aramızda savaş çıkar veya biz seni yakalar, Türkiye’ye teslim ederiz. Tercih yapmak zorundasın” dedi. Biz de Yunanistan formülünü tercih ettik. O tarihte 2 milyon 250bin dolar param vardı. ( A. Öcalan)
Çiller, seçimlere Öcalan’ı sağ veya ölü olarak Türkiye’ye getiren lider olarak görmek istiyordu. Bunun için İsrail başta olmak üzere çalınabilecek bütün kapıları çaldı. Yanında en önemli destekçisi olarak Mehmet Ağar’ı bulunduruyordu.
1970 yılında Devrimci Doğu Kültür Ocakları üyesi olarak siyasete atılan Öcalan, Nisan 1972de bildiri dağıtırken yakalanmış ve 7ay Mamak askeri cezaevinde tutuklu kalmış. Tutukluluk yıllarında zaman zaman polis muhbiri olarak kullanılmak istenmiş. Bu nedenle de içerden çıkartılmasında devlet çokça yardımcı olmuş. 1975 yılına kadar Ankara’da devlet bursu alarak okuyan Öcalan, sonrasında Tapu kadastro memuru olarak Urfa’ya gitmiş.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.