Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Delikanlım İyi Bak Yıldızlara

Adı Deniz

Esen Rüzgar

Adı Deniz Sözleri ve Alıntıları

Adı Deniz sözleri ve alıntılarını, Adı Deniz kitap alıntılarını, Adı Deniz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Deniz Koydum Adını
Karanlık suları aydınlattınız sizi dar ağacına astılar
Nelere, nelere baskın gelmez ki Seni düşünmenin tadı...
Sayfa 144Kitabı okudu
Reklam
Akın var güneşe akın Güneşi zapt edeceğiz Güneşin zaptı yakın
Belki de idamı.
İnsanın müebbediydi kendi içindeki mahpusluğu...
Sayfa 147Kitabı okudu
Deniz, Ahmed Arif'ten şiirler okumuştu hem de ezbere.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Hüseyin İnan'ın Mektubu
"Babama, Anneme, Kardeşlerime ve Akrabalarıma, Bir insanın karşılaşacağı tabii sonuç, bildiğiniz sebeplerden do layı erken karşıma çıktı. Üzüntü ve acınızı tahmin ediyorum. İleride durumumu çok daha iyi anlayacağınız inancındayım, metin olunuz. Üzüntü ve acılarınızı unutmaya çalışınız. Bütün varhğımla hepinize kucak dolusu selamlar, sevgiler! Yazılacak çok şey var, fakat hem mümkün değil, hem de sırası değil. Candan selamlar...” Hüseyin İnan.
Sayfa 86 - HERDEMKitabı okudu
Sosyalist Devrim (SD)
MDD gibi Sosyalist Devrimde (SD) 1960'lı yılların en fazla tartışılan konularından birisiydi. Sol hareket için ayrım noktası sayılabilecek SD tartışmalarının yaşandığı süreçte TİP (Türkiye İşçi Partisi) bu anlayışı en fazla savunan ve benimseyen parti oldu. TİP Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar SD söyleminin telaffuz edildiği 1965 ve devamındaki yıllarda parti içinde özel bir yere ve gizli bir ağırlığa sahipti. SD anlayışı daha fazla, o tarihlerde TIP'in yükselişinden de etkilenen CHP'yle ayrım noktalarını öne çıkarmak ihtiyacından kaynaklanıyordu. TİP sosyalist bir düzen yaratmanın umudunda, CHP ise ortanın sol tarafındaydı. Sonuç olarak, SD düşüncesini benimseyen ve savunan TİP oylarının çoğunu köylülerden alması ve işçi örgütlenmelerinden ziyade köylüler içinde örgütlenmeye önem vermesi bunun açık bir göstergesiydi. MDD düşüncesini savunanlar gibi TIP de ülkenin sosyalist bir düzene geçmeye hazır olmadığını düşünüyor ve sosyalizme geçiş için planlamaya dayalı, ulusalcı ve demokratik bir aşamanın yaşanmasının gerekliliğini savunuyordu. Ancak arada şöyle bir fark vardı; MDD yanlıları bunu ilerici bir ordunun yapacağı darbe ile TİP ise parlamenter yoldan iktidara gelerek gerçekleştirmek taraftarıydı. Bu yüzden de darbeci zihniyeti kendisi için büyük bir engel ve tehlike olarak görüyordu.
Sayfa 152 - HERDEMKitabı okudu
Amerikan emperyalistleri dünyanın dört bir yanında ulusal kurtuluş savaşçılarından yedikleri şamarlardan sonra Türkiye'de egemenliklerini sürdürebilmek için provokasyon ve pasifizasyon hareketlerine girişmişlerdir. Türkiye'ye Büyükelçi olarak gönderilen, Vietnam'da halk cellâtlığıyla ün yapmış olan, harp çıkarma uzmanı, CIA ajanı
Sayfa 195 - HERDEMKitabı okudu
NEDEN THKO?
60'ların ikinci yarısı, emekçi kitlelerin hareketinin önemli boyutlar kazandığı yıllardı. Bu dönem, Cumhuriyet tarihinde emekçi kitlelerin en geniş demokratik mevzileri ellerine geçirdikleri dönem de oldu. Üst sınıflar arasındaki çelişme ve çatışmanın da gelişmesini kolaylaştırdığı kitle hareketi bir dizi demokratik hakkı koparıp aldı ve fiilen kullanılır kıldı. Bir yandan kitle eyleminin, başta öğrenci gençliğin Amerikan emperyalizmine ve faşizme karşı mücadelesi olmak üzere işçilerin sendikal hareketinin, grevlerin ve köylülerin toprak işgali eylemlerinin yaygınlaşması, diğer yandan ilerici, demokratik, sosyalist fikirlerin kitleler arasında geniş ölçüde yayılması dönemin özelliğiydi. Kitle eylemleri radikalleşirken Marksist klasikler birbiri peşi sıra Türkçeye çev. rildi ve geniş bir okur kitlesi buldu. Bu koşullarda TİP parlamentoya 15 milletvekili sokmuştu. Başlangıçta TİP tüm sel hareketi kucaklıyordu. THKO kurucularının hemen tümü de TİP üyesiydi. Ancak TİP gelişen kitle hareketinin bir etkeni değil engeli durumundaydı ve hareket radikalleştikçe bu durum dayanılmaz hal aldı.
Sayfa 181 - HERDEMKitabı okudu
Reklam
Bonus II / Yeni Türkü - Fırtına
"Ne geçmiş tükendi ne yarınlar Hayat yeniler bizleri Geçse de yolumuz bozkırlardan Denizlere çıkar sokaklar..."
Sayfa 75 - HERDEMKitabı okudu
Yaşanan hiçbir gelişme, yapılan hiçbir eylem, açılan hiçbir dava sonuç vermedi ve Deniz'ler TBMM'de yapılan oylama sonucunda, kana susayanların dermanı oldu...
Sayfa 312 - HERDEMKitabı okudu
Vatansever Örgütler ve Hareketler:
Osmanlı devletindeki vatanseverler aydınlar Tanzimat uygarlığı oyununun asıl niyetini kısa zamanda anladılar. Gizli örgütler kurarak iç ve dış düşmanlara karşı savaşmaya karar verdiler. Bu örgütler başlıca Jön Türkler, Osmanlılar, İttihat ve Terakki idi. Namık Kemal'in önderliğinde kurulan Yeni Osmanlılar, Tanzimat'ın getirdiği sömürü
Sayfa 226 - HERDEMKitabı okudu
ertuğrul kürkçü
5 Mayıs 1948 tarihinde Bursa'da doğan sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar ve Mersin Milletvekilidir. 68 kuşağının önemli isimlerinden olan Kürkçü, 18 Ekim 1970'de Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEV–GENÇ) Genel Başkanlığı'na seçildi. Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayından sağ kurtulan tek kişi oldu. (Saklandığı için) Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı, ölüm cezasına mahkum edildi, 1974'te çıkarılan Genel Af Yasası ile cezası 30 yıla çevrildi; 14 yılını cezaevinde geçirdi. 1986'da yapılan infaz yasası değişikliğiyle serbest bırakıldı.
Sayfa 68 - HERDEMKitabı okudu
231 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.