Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Akâid Meseleleri Üzerine Notlar

Abdullah Samed Afaracı

Akâid Meseleleri Üzerine Notlar Gönderileri

Akâid Meseleleri Üzerine Notlar kitaplarını, Akâid Meseleleri Üzerine Notlar sözleri ve alıntılarını, Akâid Meseleleri Üzerine Notlar yazarlarını, Akâid Meseleleri Üzerine Notlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Vallahi Ebû Hanîfe ile oturduk ve ondan ilim işittik. Ve vallahi onun yüzüne baktığımda onun Allah Azze ve Celle'den korktuğunu anlıyordum."
Sayfa 321 - Nuhbe Yayınları - İmâm Ahmed'in hocası Yahya b. Saîd el-KattânKitabı okudu
Âlimler ravilerin hâli, hadislerin illetleri ve dereceleri, hadis âliminden; hadisin nesih-mensuh, muhkem-mukayyet, âmm-has gibi yönlerle tahlili neticesinde çıkan hükümleri de fakihten alınır demişlerdir. Kim birincisini fakihten, ikincisini hadisçiden alırsa ayakları sağlam zemine basmaz demişlerdir. Şüphesiz ki âlimler doğru söylemişlerdir.
Sayfa 308 - Nuhbe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
... Ebû Hanîfe İslâm tarihinde görülmüş en zeki âlimlerdendir. Zühdü dillere destan olup, dünyaya asla iltifat etmeyen bir zahittir o. Sultanlara asla fütur etmeyen, onlardan korkmayan, onları zulümlerinde yarım kelimeyle bile desteklemeyen bir mücahittir kendisi.
Sayfa 305 - Nuhbe YayınlarıKitabı okudu
İbn Teymiyye şöyle demiştir: "Her kim Müslümanlar'ın imamı olan Ebû Hanîfe ve diğerleri hakkında, zannıyla onların sahih hadise bilerek muhalefet edip kıyas yaptıklarını iddia ederse, muhakkak ki onlar aleyhinde hata etmiş ve zanla veya hevayla konuşmuş olur. İşte o Ebû Hanîfe ki, seferde nebizle abdest almak ve namazda kahkahayla gülmekle ilgili meselede, hadislerin sıhhatine güvendiği için kıyasa muhalefet ederek hükmetmiştir. Bununla birlikte hadis âlimleri bu iki hadisin de sahih olmadığını belirtmişlerdir." (Mecmuu'l-Fetevâ 20/304).
Sayfa 302 - Nuhbe YayınlarıKitabı okudu
330 syf.
8/10 puan verdi
Bir alim dili ile yazılmamış fakat içindeki deliller ve genel ilahiyatçı kitleye verilen reddiyeyi gerçekten beğendim. Ebu Bekir Sifilin saldırgan iftira diline karşı, saldırgan bir dil kullanmış ve eleştirmiştir. Delil ağırlıklı bir eser olup, kesinlikle tavsiye ederim.
Akâid Meseleleri Üzerine Notlar
Akâid Meseleleri Üzerine NotlarAbdullah Samed Afaracı · Nuhbe Yayınevi · 20189 okunma
"İbn Hacer el-Askalânî dedi ki: 'Müteşabih naslardan bir şeyin tevil edilmesi gerektiği hususunda sahih bir yolla ne Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'den, ne de sahabeden açık bir nakil nakledilmiştir."
Sayfa 254 - Nuhbe Yayınları - Ebu Tahir el-MedenîKitabı okudu
Reklam
es-Sâvi gibi kelâmcılar Kur'an ve sünnetteki bir sıfat nassını tevil ederken "bu ayet/hadis teşbihi vehmettirmektedir, bu nedenle onun tevili gereklidir." derler. Yani buna göre Kur'an ve sünnetin zahiri teşbihi=küfrü vehmettiricidir! Bozuk idraklerimiz ve zanlarımız ise bunlar hakkında vehimlere kapılmakta mazurdur! Selef bu küfrü vehmettirici nasları tevil etmemekle de kusurludur!
Sayfa 240 - Nuhbe YayınlarıKitabı okudu
"Kitabu't-Tevhid"deki rivayetleri ise sadece el-Kevserî ve er-Râzi tenkit etmemiştir. Bu kitabı onlardan önce İbn Fûrek gibi kelâm âlimleri de tenkit etmiştir. Fakat onlar, er-Râzi ve el-Kevserî gibi İbn Huzeyme'yi müşriklikle itham etmemişlerdir.
Sayfa 229 - Nuhbe YayınlarıKitabı okudu
el-Kevserî'nin "es-Seyfu's-Sakîl" isimli kitaba düştüğü notlar, bu iki âlime yönelttiği hakaretleri ve tekfirleriyle doludur. Burada onlara "zındık, kâfir, mülhid, melun, eşek, habis, sapık" gibi en ağır ifadeleri sarf eder.
Sayfa 228 - Nuhbe Yayınları - İbn Teymiyye ve İbn KayyimKitabı okudu
Bilinmelidir ki Kur'an ve sünnetteki lafızlar zahiri üzere değerlendirilir. Tâ ki bunun zahiri üzere değil batını üzere olduğuna dair muteber bir delil sabit oluncaya kadar. Bu nedenle İmam eş-Şafii şöyle demiştir: "Kur'an zahiri üzeredir. Tâ ki zahiri değil batını üzere olduğuna dair ondan bir delil veya bir sünnet ya da bir icma gelinceye kadar bu böyledir."
Sayfa 210 - Nuhbe Yayınları - er-Risâle/İmâm ŞafiîKitabı okudu
44 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.