Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ün Akıllı Projeleri

Akl-ı Kemal 3.Cilt

Sinan Meydan

Akl-ı Kemal 3.Cilt Sözleri ve Alıntıları

Akl-ı Kemal 3.Cilt sözleri ve alıntılarını, Akl-ı Kemal 3.Cilt kitap alıntılarını, Akl-ı Kemal 3.Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir ulusun yaşamasıyla, yükselmesiyle, çöküşüyle doğrudan doğruya ilgili olan (şey) o ulusun ekonomisidir. Tarihin de yaşanan deneylerin de ortaya koyduğu bu gerçek bizim ulusal yaşamımızda ve ulusal tarihimizde de tam olarak ortaya çıkmıştır. Gerçekten de Türk tarihi incelenecek olursa, bütün yükseliş ve çöküşlerin nedenlerinin bir ekonomi ko­ nusundan başka bir şey olmadığı anlaşılır. Gazi Mustafa Kemal
Sayfa 119 - İnkilap Kitapevi 2. Baskı 2014Kitabı okudu
Nereden Nereye
Meclisin ilk tutanak kâtiplerinden Tayyip Beşer’in anlattıklarına göre 30 milletvekillerinin giyim kuşamları çok kötüdür. Ceplerinde harcayacak paraları yoktur. Pek çok milletvekili başını sokacak bir ev bile bulamamıştır. Milletvekili sayısı 300’ü geçmiştir ve Ankara’da oteller sınırlıdır. 50-60 yataktan fazlası yoktur. Çoğu milletvekili Öğretmen Okulu’nda yatmıştır. Karyolalar yetmeyince yere yataklar serilmiştir. Öğretmen Okulu’nda yatacak yer bulamayan bazı milletvekilleri, istasyon yolundaki çayırlıkta, açıkta yatmış ve çoğu sıtmaya yakalanmıştır. En büyük sorunlardan biri de yemektir. Yemek ihtiyacını karşılayacak ne erzak ne de lokanta vardır.
Reklam
Kitap biterken...
Türkiye’nin demiryollarından vazgeçirilerek karayollarına mahkum edilmesinin bir “emperyalist oyun” olduğunu düşünen Attilâ Ilhan’ın şu değerlendirmeleri dikkat çekicidir: "... Otobüslerin vızır vızır işlediği bir dönemde hâlâ raylar üzerinde giden bir taşıma aracına bağlı kalmayı ilkellik saydık. Sonunun nereye varacağını hiç düşünmeden
Sayfa 375 - İnkilap Kitapevi 2. Baskı 2014Kitabı okudu
“Bir devletin mâliyesi bağımsızlıktan yoksun olunca o dev­letin yaşamını sağlayan bütün bölümlerinde bağımsızlık felce uğramış demektir.”
Sayfa 142 - İnkilap Kitapevi 2. Baskı 2014Kitabı okudu
Atatürk'ün kütüphanecisi Nuri Ulusu'ya kulak verelim: "Her İstanbul seyahatinde, hatta bazı diğer seyahatlere de giderken yanımıza mutlaka kitaplarını aldırırdı, ama İstanbul'a gidiş başkaydı. İstanbul'a her gidişte çok fazla kitap alırdık. Şimdi bu arada çok önemli bir özelliğini de anlatmak istiyorum: İlk İstanbul seyahatine giderken istediği kitaplar o kadar fazlaydı ki, karton kutular buldurup kütüphaneye getirtmiştim. Tam içine kitapları doldurtmak üzereyken Atatürk kütüphaneye geldi ve ne yaptığımı sordu. 'İstediğiniz kitapları karton kutulara aldırdım, onların içine koydurup özel trene naklettireceğim' deyince, 'Dur bekle biraz' dedi. Kitap adedine şöyle bir baktıktan sonra kütüphaneden çıktı, odasına gitti. Biraz sonra bir baktım iki tane cephane sandığını muhafız alayı erleri getirip kütüphaneye koyuverdiler ve gittiler. Ne olduğunu anlamadım, bakıp dururken Atatürk içeri geldi, benim şaşkın şaşkın baktığımı görünce, 'Ne o Nuri oğlum, şaşırdın değil mi? Şaşırma, şaşırma, SAVAŞTA BUNLARLA CEPHANE TAŞIDIK, SEN O ZAMANLAR ÇOCUKTUN, BİLEMEZSİN, BU SANDIKLAR BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. ŞİMDİ O SAVAŞ BİTTİ, YENİ BİR SAVAŞIMIZ BAŞLIYOR. O DA KÜLTÜR VE SANAT SAVAŞIMIZDIR VE OKUMAKLA, KİTAPLA OLUR; İŞTE ŞİMDİ CEPHANE TAŞIDIĞIMIZ O SANDIKLARA KİTAPLARIMI KOY, BU SANDIKLARLA TAŞINSIN, CEPHANENİN YERİNİ ARTIK KİTAPLAR ALSIN' dedi. Ne şaşırmıştım. Bu ne biçim bir kitap sevgisi, ne ulvi bir düşünceydi. O zaten hiçbirimizin, hiç kimsenin aklına, hayaline dahi gelemeyecek fikirleri üreten bir dahiydi.
Osmanlı’nın yükselişinin temelinde başarılı ekonomik politikalar olduğu gibi yıkılışının temelinde de başarısız ekonomik politikalar vardır.
Reklam
“Bir millet yalnız kendi gücüne dayanarak varlığını ve bağımsızlığını sağlayamazsa şunun bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz.”
Yerli ve milli olmak, halkı düşünmek
1929 kriz zamanında kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti, genç Cumhuriyet'in en önem verdiği kurumlardan biridir. (1929'larda dünya krizinde bu ülkenin kurucuları tasarruf yapıyorlar, şimdilerde ise ülkeyi yönetenler halkı sefalet içinde iken, saraylarda sefa sürüyorlar. Aradaki farkı siz düşünün artık) Bu nedenle liselerde okutulan Tarih IV adlı kitapta bu cemiyetten özel bir başlık altında söz edilmiştir. a) Halkı israfla mücadeleye, hesaplı, tutumlu yaşamaya alıştırmak b) Yerli mallarımızı tanıtmak, sevdirmek, kullandırmak c) Yerli mallarımızın miktarını arttırmak, sağlamlık ve zariflik itibariyle yabancı benzer mallar derecesine getirmeye ve fiyatlarını ucuzlatmaya çalışmak d) Milli sanayii müesseselerinin ve eserlerini memleket tüccarlarına tanıtmak ve kataloglar çıkarmak e) Yerli mal sergileri kurmak f) Milli sanayi kongreleri, ziraat kongreleri toplamak
Sayfa 144 - Inkılap yayıneviKitabı okudu
Özellikle son iki yüz yıldaki yanlış politikalar sonunda her geçen gün biraz daha zayıflayan Osmanlı Devleti, 1918 yılında büyük bir gürültüyle yıkılmıştır. Çağımızın Yeni Osmanlıcıları ve siyasal İslamcıları -anlaşılmaz bir şekilde- Osmanlı Devleti’ni, Atatürk’ün yıktığını iddia etmektedirler. Asıl düşündürücü olan şey, aptalca bir mantığın ürünü olan bu aptalca iddianın günümüzde bir hayli taraftar bulmuş olmasıdır
Yakup Kadri Karaosmanoğlu 'Vatan yolunda' adlı anılarında savaş sonrasında gördüklerini şöyle anlatmıştır. "Gözlerim biraz ötedeki yanmış köy harabelerine isabet ediyor. Yanmış köy harabeleri... Düşmanın bize hatıra olarak bıraktığı şeyler arasında en çok bu harabelerdir ki bizi uzun müddet yanlarında alıkoyuyor, kalbimizden kavrıyor.
Sayfa 106 - Inkılap yayıneviKitabı okudu
43 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.