Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib

Taha Kılınç

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
115 syf.
·
Puan vermedi
Selamlaaaar, Alem-i İslam Yazıları setinin 4. kitabı, benim ise Ocak ayının 2. kitabı oldu. Nirengi noktasını bugünkü Asya’ya yerleştiren eski Müslüman coğrafyacılar, İslam topraklarının en batıdaki ucuna “Mağrib” adını vermişlerdi, yani güneşin battığı yer. Libya, Tunus, Cezayir ve Fas’ı kapsayan Mağrib aynı zamanda Müslümanların Endülüs’e doğru uzanan serüvenin de basamağıdır. Öykünün başı Mağrib’de, devamı Endülüs’tedir. Aynı anda Akdeniz’in, Avrupa’nın, Atlas Okyanusu’nun, Sahra Çölü’nün, Afrika’nın, yalçın sıra dağların Araplarla Berberilerinin, Roma’nın, Bizans’ın ve Osmanlı’nın, İtalyanların, İspanyolların ve Fransızların farklı derinlikteki tesirlerini bütün boyutlarıyla üzerinde taşıyan Mağrib, aslında güneşin hala parlamaya devam ettiği yerdir. Mavi ve beyazın karada ve denizde sarmaş dolaş olduğu Mağrib, keşiflerini bekleyen bir sır kutusudur. Deneme - İnceleme türünde okumayı seviyorsanız, tavsiye ederim . İyi okumalar :)
Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib
Âlem-i İslâm Yazıları -IV- MağribTaha Kılınç · KETEBE · 2023125 okunma
Reklam
115 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Serinin 4. kitabı olan Mağrib’de Libya, Tunus, Cezayir ve Fas ülkelerinden bahsediliyor. Son üç yazının ikisi Endülüs birisi ise Fransa ile alakalı idi. Mahiyetten ayrı içeriğe gelecek olursak; diğer ilk üç kitaba göre daha fazla katkı sağladı. Neden dersek Ortadoğu ile alakalı bilgileri Filistin mevzusu ve İslam Dünyasının göbeği olması hasebiyle bir miktar biliyoruz. Ama Taha Kılınç burada bize (genel olarak) bilmediğiniz bir coğrafyanın kapısını aralıyor. Kendisine çok çok teşekkür ediyorum…
Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib
Âlem-i İslâm Yazıları -IV- MağribTaha Kılınç · KETEBE · 2023125 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Güneşin Battığı Yer
Mağrib “ güneşin battığı yer” demek olduğu için yazar Müslüman dünyanın batısının bir bütün halinde Mağrib olarak değerlendirildiğinden ve Mağrib adı altında birleştirdiği Fas, Tunus, Cezayir, Libya ve Endülüs’ ün tarihinden, devlet başkanlarının ve halkın durumundan söz ediyor. Kitapta önemli bulduğum en önemli kısmında Taha ağabey hepimizin müşterek bir zeminde öğrenmemiz ve geliştirmemiz gereken üç noktadan bahsediyor. İlk olarak içinde yaşadığımız bölgenin iç dengelerini anlamış olmayı, ikinci olarak gelişmiş ekipman ihtiyacını fark etmeyi ve geliştirmeyi, üçüncü olarak güçlü bir yazılı materyal ve karşı propaganda malzemesi üretmeyi bir mecburiyet olarak görmemiz gerektiğinden bahsediyor. Bence İslam dünyasının bu kadar zayıf görünmesinin sebebi bu üç noktada zayıf olmamız. Ne zaman bu coğrafyayı daha derin bir şekilde tanırsak ve ona göre hareket edersek o zaman bişeyleri başarabileceğimize inanıyorum.
Âlem-i İslâm Yazıları -IV- Mağrib
Âlem-i İslâm Yazıları -IV- MağribTaha Kılınç · KETEBE · 2023125 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.