Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Eserleri 15

Anadolu Tanrıları

Halikarnas Balıkçısı

Anadolu Tanrıları Sözleri ve Alıntıları

Anadolu Tanrıları sözleri ve alıntılarını, Anadolu Tanrıları kitap alıntılarını, Anadolu Tanrıları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çağlar değişir yobazlık baki kalır yazın bunu
Roma­lılar ve Grekler, Etrüskleri edepsiz sayardı. Çünkü ziyafetlere, resimlerde görüleceği gibi, kadınlar da katılıyor ve masanın etrafına bir kadın ve bir erkek olmak üzere, oturuyor ya da sokuluyorlardı. Romalılar olsun, Grekler olsun, toplu ziyafetlerde kadın bulundurmazlardı.
Sayfa 68 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Kybele Kronos Zeus Poseidon Hades
Greklerce, dünyayı tanrılar yaratmadı, tanrı­lardan önce de dünya vardı. Ama evren karan­lıktan ve kargaşalıktan ibaretti. Tanrılar, dün­yanın evlatları, Titan denilen iriyarı devlerdi. Birçok serüvenlerden sonra, bu Titan’ların ikisi kalıyor: *Kybele (Grekçesi Rhea)* ve onun kocası *Kronos (Latincesi Saturnus)*. Kybele, yeryüzünü temsil eder. Kronos, Kybele'nin ona doğurduğu çocukların hepsini yer, yutar­dı. Kronos, bir anlama göre, zaman demektir. Zaman ise, yarattığı herşeyi yokeder. Ne var ki bu deyim, tanrıların rasyonalize edildikleri çağa ait olsa gerektir. Rhea, *Zeus* adlı bir oğlu­nu, Girit’te İda dağının Dikte denilen bir ma­ğarasında doğurur ve babası Kronos tarafın­dan yutulmaması için onu orada gizler. Hem yeryüzünün, hem de tanrıların anası olduğu için Rhea yani Kybele, Tanrıların Anası ünvanını alır. Kuleler yeryüzünün üzerinde yüksel­ dikleri için, Kybele de, taç olarak başında bir kule taşır. Güçlü, kuvvetli, kudretli ve cömert memeleri süt dolu, anaç yapılı, vakur bir tan­rıçadır. Zeus, büyüyünce öteki Titan'larla birleşerek, Kronos’u tahtından indirir ve sürgün eder. Böylece, dünyanın altın çağı da sona erer. Ondan sonra Olymposlu tanrıların çağı başlar. *Zeus* göklere, kardeşi *Poseidon* denizlere ve öte­ki kardeşi *Hades* de yeraltı ölüler ülkesine, ya­ni ahrete egemen olur. Başlıca tanrılar bu iki­sidir ve hep birlikte Olympos dağında yaşa­dıkları için de bunlara Olymposlular denilir.
Reklam
Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi
Biz bu diyarın gerçek varisleriyiz, dedik. Ama, bu mirasımızı, şimdiye kadar dört bu­cağa pek mirasyedicesine saçtık. Osmanlı devleti sırasında, dünyanın yedi harikasının yedisi de Osmanlı toprakları içinde idi. O mirasın elle tutulur sanat kalıntıları, baba­larının mallarıymış gibi, şimdi. Batının çeşit­li müzelerindedir. «Ne olacak? Gâvur putu! Yabancı şeyler» dedik.
Sayfa 14 - Bilgi yayınevi —“sanat tarihinin, kültüre bakış açımızın kısa özeti”Kitabı okudu
İnsanların ilk kurdukları topluluk, kadın­ların egemen oldukları matriyarkal bir toplum­du. Başlangıçta, Anadolu'da da matriyarkal bir toplum hüküm sürüyordu.
Sayfa 105 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
daha neler :d
Eskiden dinsel fuhuş bile, dinsel oldu­ğu için, bir ahlaksızlık değil, bir erdem sa­yılırdı.
Sayfa 115 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Zeytin ağacının mitlerdeki öyküsü
Tanrıça Athena’ya alt bir efsane, zeytinin Yu­nanistan'a nasıl geldiğini ima etmesi bakımından önemlidir. Tanrıça Athena ile Denizler Tanrısı Poseidon, Atina kentinin koruyuculuğu için, yarışmaya girişirler. Kente en faydalı şeyi getiren, muzaffer sayılacaktır. Poseidon atı, Athena ise zeytin ağacını getirir. Athena kazanır ve kentin koruyucusu olur. O zamanın megaron denilen, iki gözlü evleri­nin alt odalarında pencere yoktu. O karanlıkta Poseidon'un atını oynatacak değil, kandil yakacaklar­dı. Zaten Yunanistan’da zeytin, azlığı yüzünden, kut­sal bir hal almıştı. Yarışlarda kazananların alınlarına, zeytin dalı çelengi konulurdu.
Sayfa 19 - Bilgi yayıneviKitabı okudu
Reklam
Kronos
“Kronos, Kybele’nin ona doğurduğu çocukların hepsini yer, yutardı. Kronos bir anlama göre zaman demektir. Zaman ise yarattığı her şeyi yok eder.”
:D
Anadolu'da kerametli sayılan birçok dağ­lar ve tepeler vardır. Kocaya varmak isteyen kızlar, oralara çıkarlar. «Bahtım! Kocaya gi­decek vaktim!» diye bağırır.
Sayfa 104 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Kybele, bütün tanrıların ve tan­rıçaların anasıdır.
Sayfa 105 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Zeus, Metis adında bir kadını yutar, çünkü onun, kendisinden —yani Zeus’tan— daha kudretli bir oğlan doğuracağını duymuştur. Bunun üze­rine Zeus’un çatlayan alnından Athena pür silah fırlayıp çıkar. Zeus’un alnını, kimisine göre Hephaistos, kimisine göre de insanlara yardım için Olympos’tan kutsal ateşi çalıp in­sanlara getiren Prometheus balta ile yarmıştır; Athena çıksın diye.
Sayfa 54 - BİLGİ YAYINEVİ — Rasyonel çağda Athena, insan zekâsını temsil eder. Onun içindir ki, tanrılar tanrısının alnından doğar.Kitabı okudu
Reklam
Bizim evde bir maymun vardı, onu bazen değnekle, hafif tertip döverdik. Maymun değneği alıp, kilimin altına saklardı. Ona göre onu döven insan değil, değnekti
Biz, Batıdan elektrik lambasını, buzdolabını, kent planını alınca, artık Batılı ve modern olduk sanıyoruz. Oysa Batılı zihniyet, o ampulden daha iyisini ve daha ilerisini yapmaya savaşan zihniyettir.
Yeraltının temsilcisi ise, Gnothon’dur. Yani yı­landır, çünkü yılan, yeraltından, ölüler ülke­sinden çıkar. Böylece yılan da kutsal olur.
Sayfa 70 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Eyvah
Artemis bir gölde yıkanırken kendisini çıplak gördüğü için çoban Aktaion’u geyik ha­line getirir ve onu av köpeklerine parçalatır.
Sayfa 46 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Apollon peri kızı Daphne' ye (Defne) aşık olmuştu. Kız güzel delikanlıyı görünce kaçmaya koyuldu. Apollon onu kovaladı. Kız, kurtulamayacağını anlayınca, yeryüzünden medet diledi. Yeryüzü açıldı ve Defne'nin ayakları yere girerek, ağaç kökü oldu. Saçları, yeşil filizler gibi yere gölge saçtı. Apollon ağacı kucakladığı zaman, onun soğuk kabuklu gövdesinin içinde, kızın hala çarpan yüreğini duydu.
Sayfa 45 - epub
429 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.