Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arap Kaymakam

Orhan Koloğlu

Arap Kaymakam Gönderileri

Arap Kaymakam kitaplarını, Arap Kaymakam sözleri ve alıntılarını, Arap Kaymakam yazarlarını, Arap Kaymakam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gelenek, sakalın, ancak kırk yaşından sonra, o zamanın ömür uzunluğu ölçülerine göre , ahret hesabı yapma çağı başlayınca bırakılmasıydı. Ben kırk yaşımı doldulduğumda cumhuriyet dönemine girmiştik. Artık sakal demode sayılıyordu.
Açık açık Pera Cumhuriyeti diyorlardı bölgeye; Osmanlı yasaları orada işlemiyordu. Sadece müslüman ülke İran hariç bütün yabacı elçilikler Beyoğlu'nda toplanmıştı.. Sadece ramazanlarda ve bayramlarda canlanan İstanbul tarafındaki Direklerarası'na karşılık, Beyoğlu caddesi her gün ve her saat hareketliydi. En önemlisi Müslümanlar için orada yüzü açık Avrupalı kadın görmek olasılığı vardı...
Reklam
Bize anlatılan sadece Müslüman olarak dinin kurallarına uymak, saygılı olmak, birbirimizi desteklemek ve özellikle Abdülhamid'ten başkasını sultan ve halife saymamaktan ibaretti. Bu son nokta üzerinde ısrarla duruluyordu. Daha sonra dünyaya açıldığımda, İngilizlerin,Fransızların kendilerine bağlı halife aradıklarını, Türk halifesine karşı bir Arap halifesi yaratmak için Arapları da kışkırttıklarını öğrenince bu ısrarın sebebini anlamış oldum.
Ne de olsa toplumu erkek ağırlıklı görmenin dışında hayal edemeyen insanlardık.
Tanzimat'la başlayan büyük değişiklikle birlikte birbirini izleyen kuşaklar ne oranda özlemlerini aynen devam ettirmişlerdir? 1830-1860 Tanzimat Kuşağını, 1860-1890 Yeni Osmanlı Kuşağı, onları da 1890-1920 Jön Türkleri izlemişti. Sonra 1920-1950 arası Kemalist, 1950-1980 arasında da Demokrasi Kuşağı topluma damgalarını vurdu.
Orhan Koloğlu-Arap Kaymakam
Altı yüz yıl boyunca neredeyse altı düzine etnik ve dini cemaati bir arada yaşatmış bir devletin ölümü, bir düşünürün söylediği gibi, sıradan bir Ahmet ya da Mehmet'in ölümü değildi. Her biriyle hesaplaşması kaçınılmazdı.
Sayfa 157 - Aykırı BiyografiKitabı okudu
Reklam
Orhan Koloğlu-Arap Kaymakam
Zaferin kazanılmasından az sonra, Lozan Görüşmeleri devam ederken, 1922 yılının son günlerinde Trabzon iline bağlı Maçka ilçesinin kaymakamlığına atandım. Böylece Karadenizlilerin "Arap Kaymakam"ı olarak ün yapacağım dönem başladı. Hiçbir zaman ismimi öğrenemediler, torunları bile beni bu lâkaplı andılar.
Sayfa 101 - Aykırı BiyografiKitabı okudu
Orhan Koloğlu-Arap Kaymakam
Ünlüdür, Cemal Paşa'nın kuvvetleri Süveyş Kanalı'nı aşıp Mısır topraklarına girdiğinde Kahire de bir ayaklanma beklenirken sadece şu yanıt alınmıştır: "Kahire'ye girdiğinizde ayaklarınız."
Sayfa 153 - Aykırı BiyografiKitabı okudu
Orhan Koloğlu-Arap Kaymakam
Türk Başbakan gösterişli bir şekilde gömüldü. Üzerine de mermerden bir mezar taşı dikildi. Ama bugün ararsanız orada bulamazsınız. Zira o mezarlıktan yol geçince kabri de ortadan kaldırıldı.
Sayfa 184Kitabı okudu
Orhan Koloğlu-Arap Kaymakam
İttihatçı-Hürriyetçi düşmanlığı kadar toplumumuza zarar vermiş başka birşey varmıdır, bilemiyorum. Onlar bizi mimlediler, biz onları mimledik ve sadece kendi kendimizi zayıflattık.
Sayfa 84 - Aykırı BiyografiKitabı okudu
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.