Aslında Hayatımız Fizik

Hasan Kaya

Aslında Hayatımız Fizik Sözleri ve Alıntıları

Aslında Hayatımız Fizik sözleri ve alıntılarını, Aslında Hayatımız Fizik kitap alıntılarını, Aslında Hayatımız Fizik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vücuttaki kan basıncı aynı zamanda açık hava basıncını da dengeler. İnsanın vücut yüzeyinin yaklaşık 1, 5 m² olduğu düşünülürse atmosferden yaklaşık 15 tonluk bir basınç altındadır. Şayet içerdeki kan basıncı olmasa vücut atmosfer basıncının bu değerine dayanamaz ve ölürdü.
Sayfa 46
Dünya'nın dönmesi sonucu oluşan rüzgarlar atmosferde cisimlere etki eder. Bu etkiye Coriolis etkisi denir. Füzelerin ve uçakların rotaları bu etkiye göre belirlenir.
Sayfa 59
Reklam
iyi ışıma ( radyasyon ) yapan maddeler kötü soğurucudur ve beyaz renkte görünürler. örneğin kar kötü bir soğurucudur ve beyaz renktedir. iyi soğurucularsa siyah görünür. kötü soğurucu olan kar geç erir. yüksek dağlarda karları eritmek için üzerine kum dökülür.
Sayfa 61
Kanın akmasını sağlayan, kalbin ürettiği güçtür. Kanın damarlardaki dolaşımı fizikteki Bernoulli prensibine uyar. Bu prensibe göre hava, su ve kan gibi akışkanlar geniş bir kesitte akarlarsa basınç daha fazla olur. Bu akışkanlar ince bir kesitte hareket ederken hızlanırlar ve basınç düşer. Bu hızlanma bahçe sulayan bahçıvanın hortumun ucunu sıkıştırdığı zaman suyun daha hızlı akmasına benzer. Yavaş akan kan hızlı olana göre daha fazla bir basınca sahiptir. Burada sıvıların akıcılık özelliği olan viskozite gündeme gelir. Viskozite sürtünmesi akan sıvının sürtünmeden dolayı hızının değişmesine neden olur. Kanın viskozitesi suyun 3 katıdır. Kanın akış hızı damarın merkezinde en yüksektir. Kanın akmasını sağlayan damarlar esnektirler ve kan tarafından uygulanan kuvvetlerle şekilleri değişir. Kan damarda akarken bir kinetik enerjiye sahip olur. Damarlarla temas halinde olan kandaki enerji sürtünmeden dolayı ısıya dönüşür. Şayet kalp kana bir kuvvet uygulamasaydı kan akışı belli bir zaman sonra yavaşlayarak dururdu.
Sayfa 45
sesin yayılabilmek için maddesel ortama ihtiyaç duymasının en güzel kanıtı güneşten gelen ısı ve ışığı hissetmemize rağmen meydana gelen patlama seslerini duymamamızdır. çünkü uzayda maddesel bir ortam yoktur ve ses yayılmaz. böylece Dünya'mız uzayın çeşitli bölgelerinde meydana gök olaylarını, yıldızların ölmeleri anlamına gelen süpernova patlamalarını, güneşteki füzyon reaksiyonlarında patlamaları duymadan sakin bir şekilde yörüngesindeki hareketine devam etmektedir.
Sayfa 51
insanın kuvvetli ışıkta gözlerini kısmasının sebebi göze gelen ışık miktarını azaltmak içindir. çünkü foton denilen enerji paketlerinden oluşan ışık, göze fazlaca zarar verir.
Sayfa 50
Reklam
Geri13
38 öğeden 31 ile 38 arasındakiler gösteriliyor.