Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ün Son Sözü - Aleykümesselam

Ali Güler (Akademisyen)

Atatürk'ün Son Sözü - Aleykümesselam Gönderileri

Atatürk'ün Son Sözü - Aleykümesselam kitaplarını, Atatürk'ün Son Sözü - Aleykümesselam sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün Son Sözü - Aleykümesselam yazarlarını, Atatürk'ün Son Sözü - Aleykümesselam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Emin Onat'ın akademik kariyeri ve çalışmaları yanında Türk mimarisine kazandırdığı, imza attığı önemli eserler bulunmaktadır. Şüphesiz bunların başında Anıtkabir gelmektedir. İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, İstanbul Adalet Sarayı, İTÜ Merkez Binası (Taşkışla), Uludağ Sanatoryumu ve Ankara Emniyet Sarayı diğer önemli eserlerinden bazılarıdır.
Sayfa 215Kitabı okudu
Durum oldukça hassas, üç projeden en uygun olanını seçebilmek kolay değildi. Jüri, bu üç projeyi niçin ödüle değer bulduğunu bildiren bir rapor vermişti. Hükümet bu konuda yetkili birçok kişinin düşüncesini aldı. Bu düşünceleri de dikkate alan hükümet; Türk mimarlar Prof. Dr. Emin Onat ile Doç. Dr. Orhan Arda'nın eserini uygulamaya karar verdi. Bu kararın dayanakları arasında şu hususlar yer alıyordu: "Yarışmayı kazanan üç proje birçok yönden aynı değerdedir. Fakat bunlar içinde, iki Türk'ün yaptığı eser bu milli konuyu daha başarılı olarak ifade etmiştir. Ayrıca, jüri raporunda belirtildiği gibi, bu projenin araziye uygunluğu öteki projelerden çok üstündür."
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Başbakanlık Anıtkabir Komisyonu, 23 Mart 1942'de jüri üyelerinin on günlük çalışmalarının sonuçlarını bir tebliğ yayınlayarak kamuoyuna duyurdu. Bu tebliğe göre; üç eser jüri tarafından "ödüle layık" görüldü. Beş eser de "takdire değer" görülerek satın alınması hükümete teklif edildi. Ödüle layık görülen üç eser, ünlü Tanenberg Anıtı'nı yapan Alman Prof. Johannes Kruger (9 Numaralı Proje), İstanbul Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emin Onat-Doç. Dr. Orhan Arda (25 Numaralı Proje) ve İtalyan Prof. Arnaldo Foschini'ye (44 Numarali Proje) ait olan eserlerdi. Jüri bu üç proje hakkında oy birliği ile karar vermişti. Ancak bu eserlerden hiçbirini ötekilerden üstün görmemişti.
Sayfa 210Kitabı okudu
Anıtkabir Proje Yarışması, umulanın üzerinde ilgi uyandırdı. İkinci Dünya Savaşı'nın en çetin günleri olmasına rağmen yarışmaya; Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya, İsviçre, Fransa ve Çekoslovakya'dan toplam 49 proje katılmıştır. Projelerin ikisi şartnameye uygun olarak gönderilmediği için değerlendirmeye alınmadı. Değerlendi- rilen 47 projeden 27'si Avrupalı, 20'si de Türk sanatçılara aitti.
Sayfa 209Kitabı okudu
Bugün Anıtkabir'in bulunduğu ve "Anıttepe" olarak bilinen tepenin adı Anıtkabir yapılmadan önce "Rasattepe" idi. Burada tepenin doruğunda birkaç küçük yapı vardı. Bu yapılar, rasat (meteoroloji) istasyonu olarak kullanılıyordu. "Rasattepe" adı da bundan dolayı verilmişti. Burada bulunan Tümülüslerden dolayı Ankara halkı buraya "Beştepeler" de diyordu.
Sayfa 197Kitabı okudu
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivi'nde bulunan ve "Parti Grubu Yüksek Reisliğine" yazılan "Parti Komisyonu Raporu'na göre 15 milletvekilinden üçü Rasattepe'ye muhalefet ile Çankaya konusunda ısrar etmişlerdir. Raporun sonuna itiraz gerekçelerini de yazan bu milletvekilleri; Falih Rıfkı Atay (Ankara), Ferit Güven (İçel) ve Salah Cimcoz'dur (İstanbul).
Sayfa 196Kitabı okudu
Reklam
Yüksek Mühendis olan Mithat Aydın, otomobili ile çıkamadığ yerlere yaya tırmanıyordu. Etlik'i, Keçiören'i Cebeci'yi, Altındağ'ı gezdi. En son, o zamanlar üzerinde birkaç küçük yapı bulunan Rasattepe'ye çıkti. Bu tepe şehrin ortasındaydı. Çevresi boştu. Burada yapılacak Anıtkabir çok uzaklardan görülebilirdi.
Sayfa 194Kitabı okudu
Başbakanlık Anıtkabir Komisyonu'nun yaptığı çalışmalar ve bilim adamlan ile sa natçılardan gelen raporlar sonucunda Anıtkabir için şu yerlerin uygun olabileceği tespit edildi: Çankaya, Etnoğrafya Müzesi, TBMM'nin arkasındaki Kabatepe, Ankara Kalesi, Bakanlıklar (Milli Eğitim Bakanlığı için ayrılan arsa), Eski Ziraat Mektebi (Milli Mücadele'nin ilk karargahı), Gençlik Parkı, Altındağ (Hıdırlık Tepe) ve Gazi Orman Çiftliği. Anıtkabir için önerilen bu yerler arasında en çok benimsenen "Çankaya" olmuştur. Birçok bilim adamı ve yazarlarca da desteklenen bu görüş kabul görmek üzere idi ve Anıtkabir'in Çankaya'ya yapılmasına karar verilecekti.
Sayfa 193Kitabı okudu
Bir akşam Atatürk'ün etrafında toplananlar arasında, onun fani oluşu üzerinde durulmuş ve kendisi şu cümlesini tekrar etmişti. Benim nâçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Dedikten sonra 'milletim beni istediği yerde yatırsın, yeter ki beni unutmasın.' Büyük Millet Meclisi'nin altındaki yuvarlak yeri ortaya atan Recep Peker'e ise; iyi ve kalabalık bir yer, fakat ben böyle bir arzumu milletime vasiyet edemem.' Ancak, yine o akşam ileri sürülen bir fikrin kendisini çok mütehassis ettiğini, bugün gibi hatırlıyorum. Memleketin bütün sinır boylarından getirilecek toprak üzerinde yatmak.
Sayfa 190Kitabı okudu
Atatürk, Türk-İslâm geleneğinde örnekleri görülmesine rağ men sağlığında kendisi için bir mezar yaptırmamıştı. Daima milletine inanan ve güvenen Atatürk, Türk milletinin kurtarıcısını unutmayacağını, onun hatıralarımı en iyi şekilde yaşatacağını biliyordu. Bu nedenle Atatürk kendisi ve ailesi için bir mezar yaptırmadığı gibi, gömüleceği yer hakkında da bir vasiyette bulunmamıştı.
Sayfa 189Kitabı okudu
55 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.