Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydınlanmanın Diyalektiği

Theodor W. Adorno

Aydınlanmanın Diyalektiği Sözleri ve Alıntıları

Aydınlanmanın Diyalektiği sözleri ve alıntılarını, Aydınlanmanın Diyalektiği kitap alıntılarını, Aydınlanmanın Diyalektiği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düşünme, sonuçta tamamen boyunduruk altına alınan ürkütücü doğadan kurtulurken doğmuş, meydana çıkmıştır. Haz, deyim yerindeyse doğanın öç alışıdır… Egemenler hazzı topluma rasyonel diye, tamamen zapt edilmemiş doğadan alınan gümrük vergisi diye sunarlar.
Sayfa 124
aslında amacımız, insanlığın gerçekten insani bir düzeye çıkmak yerine niçin yeni türden bir barbarlığa düştüğünü anlamaktan fazlası değildi.
Reklam
İktidarın Düzlemi
Napoli kralı Ferdinand’ın balosunda Prens Francavilla şöyle der: Demek ki dinsel evhamların yerine aşırı terörü geçirmek gerekiyor ki, böylece halk gelecekteki cehennem korkusundan kurtarılmış ve aynı zamanda, bu korku yok edildikten sonra, kendini her şeye vakfetmiş olsun; ama bu hayali korkunun yerine, yalnızca halk için geçerli çok katı ceza yasaları konmalıdır. Çünkü devlette huzursuzluk yaratan sadece onlardır. Hoşnut olmayanların doğduğu yer sadece en alttaki sınıflardır. Zenginler sınıfında ise despotluk gölgesinin kendi üzerine düşmesine izin vermeyecek kimse bulamazsınız, ama bu gölge gerçeklikte diğerlerinin üzerine düştüğü sürece !
Sayfa 105
İnanç ve toplumsal özlem
Tanrılara ve cinlere duyulan sevginin kaynağı, uygarlığa bulaşmış olanların sıla hasretiydi, kendilerini toplumsal düzenin öğesi haline getirmek zorunda kalanların “nesnel umutsuzluğuydu”, onlar tapınma sırasında tanrılara ve cinlere “yüceltilmiş doğa” olarak sesleniyorlardı.
Sayfa 124 - Kabalcı Yayınevi, 1995, Cilt-1
Öznenin Yitimi
“Piyasanın insanlara hangi soydan geldiklerini sormama iyiliğinin bedelini, değiştokuşta bulunan kişi kendisine doğuştan verilmiş olanakların meta üretimi tarafından model haline getirilmesine göz yumarak ödemiştir. İnsanların kendi Ben’leri, daha kesin bir şekilde birbirlerine benzesinler diye, diğerlerinden farklı, kendilerine özgü bir Ben olarak armağan edilmiştir”
Sayfa 29 - Kabalcı Yayınevi, 1995
Not
"Deneysel felsefenin atası" BACON motifleri bir araya getirmişti bile. "Önce kendi bilmediklerini başkalarının bildiğine, sonra da onların bilmediklerini kendilerinin bildiğine inanan" gelenek çömezlerini küçümsemektedir BACON, "ancak safdillik, kuşkulanmaya karşı isteksizlik, düşüncesizce verilen yanıtlar, bilgiçlik
Geri172
1.087 öğeden 1.081 ile 1.087 arasındakiler gösteriliyor.