Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Parlak Fikirlerin Karanlık Tarihi

Baş Belası İcatlar

Robert Winston

Baş Belası İcatlar Gönderileri

Baş Belası İcatlar kitaplarını, Baş Belası İcatlar sözleri ve alıntılarını, Baş Belası İcatlar yazarlarını, Baş Belası İcatlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her yaratım ve icat ediminin içinde ayrıca felakete sürükleme potansiyeli de vardır.
·
Puan vermedi
Silahı icat ettik: Vahşi hayvanlara yem olmaktan kurtulduk, karnımızı daha iyi doyurduk, eşitlik kültürü yarattık; ama başımıza patlayıcıları, nükleer füzeleri, kitle imha silahlarını bela ettik... Tarımı icat ettik: Açlık riskini asgariye indirdik, ama özgürce yaşarken kendimizi toprağa bağımlı hale getirdik, karşımızda askerler, krallar, rahipler ve sınıflı bir toplum bulduk. Yazıyı icat ettik: Demokrasinin, bilimin ve sanatın yolunu açtık, ama aynı zamanda monarşiyi, oligarşiyi, plütokrasiyi de yaratmış olduk. Elektroniği icat ettik: Özgürleştik, insan iletişiminin önünde dikilen coğrafya engelini aştık, ama böylece devlet aygıtını daha baskıcı hale getirdik, özgürlüğümüzü yitirdik,
Baş Belası İcatlar
Baş Belası İcatlarRobert Winston · Say Yayınları · 201219 okunma
Reklam
552 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın başlığı ile içeriği uyumlu değil. Genel bilgiler doğrultusunda yazılmış bir kitap. Bilindik tartışmalı teoriler işlenmiş. Beklentim buluşların ortaya çıkardığı sorunlara detaylı yer vermesiydi. Çok az değinmiş. Onlar da biraz tartışmalı. Kitap daha çok buluşlar tarihi gibi. Fakat o konuda da bazı yanlış bilgiler kullanılmış. Kitap okunur mu? Evet, okunur. Dili akıcı. Tartışmalı bilgiler var. Onlar dışarıda tutulursa fena değil.
Baş Belası İcatlar
Baş Belası İcatlarRobert Winston · Say Yayınları · 201219 okunma
Eski Mısırda Yüksek Rütbe
Babilliler doktorlarına dair günümüze bir kayıt bırakmadığı halde, Mısırlılar bazı doktorlara yüksek statü verdiler. Kayıtlarda Kralın Rektumunun Koruyucusu olarak tanınan lri'nin ve Firavun Zozer'in yardıması Imhotep'in adı geçer. Ayrıca ünlü bir astrolog, rahip ve piramitlerin mimarı olan Imhotep öylesine güçlü bir figürdü ki, ilahlaştırıldı, tapınakları şifayla ilişkilendirildi.
Sayfa 373Kitabı okudu
Yakılan kitaplar
İskenderiye kanunsuz bir yer haline geldi. Son kor­kunç olay Hypatia'nın öldürülmesiydi. Hypatia tarihte bilim­sel deneyler yaptığı için öldürülen ilk kadın olarak yer alır.
Sayfa 187 - Say YayıneviKitabı okudu
Tarım
Tarım yayıldıkça ortalama insanın boyu da hızla düştü. İnanılmaz gibi gelebilir fakat günümüz Yunanlı ve Türkleri günümüzde bile avcı toplayıcı ataları kadar uzun boylu değildir.
Reklam
Soyut düşünme, "ya olursa?"yı göz önüne alma becerisi, yaratıcılığın ardında yatar. İnsan düşüncesi kendisini şimdiden ayrıştırıp, geçmiş, gelecek ve olasıyı düşünebilir.
Sayfa 61 - Say YayıneviKitabı okudu
Ayna nöronlar ön loblarda bulunan ve biz diğer insanları belli işleri yaparken izlediğimizde aktive olan bir beyin ağı kümesidir
Sayfa 39 - Say YayıneviKitabı okudu
Beyin son derece "masraflı" bir organdır; vücutta sadece %2'lik yer kapladığı halde, kaynaklarının %20'sine kadar kullanır, hatta dinlenirken bile.
Sayfa 36 - Say YayıneviKitabı okudu
Beyin
Gruplar halinde avlanmak bireyler arasında hızlı iletişimi gerektirdiğinden, insan beyninin gelişiminde güçlü bir etmen olduğu farz edilir.
Sayfa 14 - Say YayıneviKitabı okudu
Reklam
Bilimin Ruhu
Bilim yalnızca amacına ulaştığını varsaydığında tehlikeli hale gelir.
Sayfa 9 - Say YayıneviKitabı okudu
Şehirlerin nüfusu arttıkça, yönetici sınıfın, daha az şanslı insanların geçinimini sağlama ihtiyacı da arttı. Uzak kırsaldaki yoksullar göz ardı edilebilirdi ama varlıklı insanlarla dip dibe yaşayan yoksullar can sıkıyordu. Yoksulların ihtiyaçlarını karşılamak hristiyanlık ve yurttaşlık görevi oldu. En başta yaşlılara ve hacılara yardım etme görevi gören küçük kurumlar tıbbi kurumlar haline geldi ve varlıklıların, yoksullardan koruma görevini üstlendi. Varlıklıların, yoksulları bu halde görmek istememe, onların hallerinden tiksinmesi yoksul evlerinin 13. yüzyılla beraber günümüz hastanelerinin oluşumuna ön ayak olmasına zemin hazırlamıştır.
Sayfa 380 - Aynı yüzyıllarda islam topraklarının avrupadan çok daha refah, tıbbi konularda ilerlemiş olması çok enteresandır. Bimaristanlar çoktan kurulmuş, mikropların varlığı tartışılıyor, veba salgınları avrupalardaki kadar şiddetli değil...Kitabı okudu
Alametleri açık olan sadizmin özünün bir canlı üzerinde sınırsız ve mutlak güç sahibi olma tutkusu olduğu açıktır. Eğer zulüm bir grup faaliyeti ise kontrol hissi pekişir. Kurbanın acı çekmesi grubun sadistik eylemleri için sinyal oluşturabilir. Grubun içindeki en sadistik eylemi yapanın sosyal ödüller alabileceğine dair bir çok çalışma var. Arkadaşlarının gözüne girme dürtüsü, çetenin içinde bir birey olabilme dürtüsü sadizmi arttırır. Sosyal zekaları gelişmemiş çocuklarda bile bu dürtüler baskın olarak gözükür. Hatta yetişkinlerden daha fazla gözükür tüm bu çalışmalar bize insanın sadist yanı ağır basan zalim bir varlık olduğuna çıkartır.
Sayfa 223Kitabı okudu
552 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Kitap, popüler bilim için sade dili, akıcı üslubuyla kendini rahatça okutturuyor. Yazarın daha önce yazdığı "beynin işleyişi" kitabı gibi değil. Ağır bilim yok. Konusuna gelirsek, insanlığın başından beri bilinen icatlardan en can alıcıları incelenmiş ve yüzeysel şekilde ele alınmış. Tarımın icadı, sopanın taşın icadı, petrol, dijital iletişim, genetik... Yazar bu icatların nasıl ve neden ortaya çıktıklarını ve bilinen iyi yanları dışında kötü yanlarını da ele alıyor. Bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız muhakkak okuyun derim
Baş Belası İcatlar
Baş Belası İcatlarRobert Winston · Say Yayınları · 201219 okunma
552 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Silahı icat ettik: Vahşi hayvanlara yem olmaktan kurtulduk, karnımızı daha iyi doyurduk, eşitlik kültürü yarattık; ama başımıza patlayıcıları, nükleer füzeleri, kitle imha silahlarını bela ettik… Tarımı icat ettik: Açlık riskini asgariye indirdik, ama özgürce yaşarken kendimizi toprağa bağımlı hale getirdik, karşımızda askerler, krallar, rahipler ve sınıflı bir toplum bulduk. Yazıyı icat ettik: Demokrasinin, bilimin ve sanatın yolunu açtık, ama aynı zamanda monarşiyi, oligarşiyi, plütokrasiyi de yaratmış olduk. Elektroniği icat ettik: Özgürleştik, insan iletişiminin önünde dikilen coğrafya engelini aştık, ama böylece devlet aygıtını daha baskıcı hale getirdik, özgürlüğümüzü yitirdik, özel yaşamımızdan olduk. Genetik mühendisliği, nanoteknoloji, epigenetik insanın önündeki pek çok sağlık sorununu çözecek, insana daha uzun ve sağlıklı bir yaşam vaat edecek gibi görünüyor, ama geleceğimizi korkunç biçimlerde tehdit de ediyor. “Uygarlığımızda bir distopya dönemine girip girmediğimizi bize zaman gösterecek.” – Robert Winston
Baş Belası İcatlar
Baş Belası İcatlarRobert Winston · Say Yayınları · 201219 okunma