Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sınırsız Dünyanın Yeni Sınırı

Başörtüsü

Nazife Şişman

Başörtüsü Gönderileri

Başörtüsü kitaplarını, Başörtüsü sözleri ve alıntılarını, Başörtüsü yazarlarını, Başörtüsü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan kendi tecrübelerini başkalarıyla paylaşırken hem kendisine hem de fikirlerinin billurlaştığı kavramlara rastlıyor.
William Randhall, Bizi “Biz” Yapan Hikayeler’de kişisel ve kamusal hikayelerin paylaşılmasıyla bilincin yükseldiğini, bilginin oluşturulduğunu, toplumun yaratıldığını ve dönüştürücü güçleri olan bir bakış açısının kurulduğunu söyler.
Reklam
Ancak, hayatımın akışını değiştiren ve belli ölçüde belirleyen bir unsur olsa da ben başörtümden ibaret değilim.
Ortega y Gasset’ten ödünç alarak ifade edecek olursam “Ben, ben ve ortamımım.”
“Başörtülü” tanımlamasına hapsedilmiş bir kimlik üzerinden, sadece “başörtülü” ya da “başörtüsü savunucusu” olarak sunulmak, insanı azaltan ve bir paranteze kapatan bir yaklaşım. Halbuki ben kimliğimi başörtüsü üzerine kurmuyorum ve kendimi ne “başörtülü” diye tanımlıyorum ne de kadın kimliği içine sıkıştırarak tarif ediyorum. İçinde başörtüsü geçen bir tanımlama illaki gerekiyorsa, kendimi “dininin gereği olarak başını örten bir Müslüman kadın” olarak tanımlayabilirim.
Her tanım sınır çizicidir, fark belirleyicidir, bu nedenle de kısıtlayıcıdır. “Başörtülü” tanımlaması da insanı belli özelliklere sahip ve bu özellikleri de konjonktürel olarak değişen bir kimliğe hapseder.
Reklam
Bakmak ve görmek arasındaki farka dikkat çeker düşünce ehli. Bakmak için algılarımız yeter, görmek için ise ayrı bir idrak ve şuur gerekir. İçinde yaşanılan olaydan biraz uzaklaşmak ve sanki biz onun içinde yaşamıyormuşuz gibi değerlendirebilmek. Yani şuur hali… Şuur ne demektir? Hem içinde yaşama acısını hissetmek hem de içinde yaşadığı halde uzağındaymış gibi daha yukarı bir noktadan değerlendirebilmek demektir.
İçinde yaşadığımız en küçük bir olayı bile ondan biraz uzaklaşarak anlamlandırabiliriz. Baktığımız şeyi görebilmemiz için böyle bir uzaklaşmaya ihtiyacımız vardır.
Bizim bir şeyi yaşıyor olmamız, onu bildiğimiz anlamına gelmez. Yaşadıklarımızı anlamlandırabilmek ancak onları bir hikayenin içine yerleştirmekle mümkün olur. Müslümanlar olarak bizim yeryüzündeki varoluşumuzu anlamlandıran, Adem ile Havva (a.s.)’nın yeryüzüne indiriliş hikayesi değil midir? İnsanlığın yeryüzündeki hikayesinin imtihan boyutuna ve ahirette hesabın kaçınılmazlığına dair kıssalardır bizi mükellef insanlar olarak konumlandıran. Metafizik ve varoluşsal sorularımıza, ancak kendimizi büyük bir insanlık hikayesinin içine yerleştirerek anlamlı bir cevap bulabiliriz.
199 syf.
·
Puan vermedi
Aradığını bulamamak...
Kitap başörtüsü konusu ele alan güzel bir eser. Zannımca yazara ait farklı makalelerin bir araya getirilmesiyle oluşan yazılardan oluşturulmuş. Bu sebepten benzer ifadelere farklı kelime uslubuyla karşılaşılabiliyor. Tekrar çok can sıkıcı. Bu konuyu daha soyut şekilde ele alınması ve soyut kavramlar üzerinden somutlaştırmaya gidilmesi daha cazip, akıcı hale getirip, can sıkıcılıktan uzaklaştırabilirdi. Konu haddi zatında güzel yazılarda öyle ama bu kadar uzun olmasına gerek yoktu. Dörtte biri kadar makale tarzında veya özet şekilde yazılsa daha menfaatli olabilirdi.
Başörtüsü
BaşörtüsüNazife Şişman · İnsan Yayınları · 201950 okunma
94 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.