Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batı'da Ölümün Tarihi

Philippe Ariès

Batı'da Ölümün Tarihi Gönderileri

Batı'da Ölümün Tarihi kitaplarını, Batı'da Ölümün Tarihi sözleri ve alıntılarını, Batı'da Ölümün Tarihi yazarlarını, Batı'da Ölümün Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
265 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Batı'da Ölümün Tarihi
Batı'da Ölümün Tarihi
Philippe Ariès
Philippe Ariès
Tarihçiliğe profesyonel anlamda en iyi bakış açısını kazandıran Annales okulun temsilcilerinden philippe'nin eseri farklı bir perspekifle olaya açıklık getirmiş. Tarih metodu ve zihniyet tarihini inceleme açısından çok iyi bir eser. Yazar Muhafazakar ve sağ çizgide olmasına ragmen michel Foucault gibi sol çizgideki
Batı'da Ölümün Tarihi
Batı'da Ölümün TarihiPhilippe Ariès · Everest Yayınları · 201529 okunma
Bir tek kişiyi kaybedersiniz ve bütün dünya boşalır.
Reklam
Günümüzde yetişkin insan, er ya da geç ve giderek daha erken yaşlarda, başarısızlığa uğradığı yetişkin yaşamında, yeniyetmelik dönemindeki umutlarının hiçbirini gerçekleştiremediği duygusunu hisseder. Sanayi toplumlarının rahat sınıflarında yaygınlaşan depresyon ortamının kaynağında bu duygu vardır.
“Artık ölmek üzere olan kişi için değil, fakat bizzat çevresindekiler için, toplum için, mutluluk dolu bir hayatın içinde can çekişmenin çirkinliği ve ölümün basit varlığının neden olduğu çok güçlü, dayanılmaz duygudan huzursuzlukdan kaçmak söz konusudur, zira artık hayatın her zaman mutlu olduğu veya öyle göründüğü kabul edilir.”
Orta çağ'dan günümüze kadar uzanan uzun süre içinde Batı, ehlileştirilmiş bir ölüm anlayışından vahşi bir ölüm algılamasına geçmişti. Ehlileştirilmiş ölümden kasıt, insanların ölümü kendilerine yakın, tabii ve neredeyse dost olarak saydıklarını anlatmaktadır; vahşi ölüm ise tam tersine ölümün artık insanların korktukları, düşman saydıkları ve kendilerinden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalıştıkları bir hayvan konumuna gelmiş olmasıdır. Yasak ölüm olarak da adlandırıldığı modern dünyadaki ölüm, artık sadece korkulan değil, utanılan, dışlanan ve bir bakıma yasaklanan bir olgu haline gelmiştir. Tıbbi uygulamaların içinde boğulan, hastane ve bakımevlerinde saklanan, günlük hayata bulaşmaması için perdelenip örtülen günümüzün ölümü, bu şekilde adeta yasaklanmaya çalışılmaktadır. Bu değişimin arka planında ise ehli ölümden yasak ölüme uzanan süreçte insanların ölüme bakışlarındaki odak kayması bulunmaktadır.
Ölmeyecekmiş gibi yapan ölmek üzere olan kişinin rolüdür.
Sayfa 259Kitabı okudu
Reklam
Ölüm eskiden, ölecek olan kişiye oynanan genellikle komik bir trajediydi. Bugün ölüm, öleceğini bilmeyen kişiye oynanan her zaman dramatik bir komedidir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Genellikle sessizlik fark edilmez ve dolayısıyla meçhul olarak tasarlanır.
Sayfa 196Kitabı okudu
56 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.