Batı'da Ölümün Tarihi

Philippe Ariès

Batı'da Ölümün Tarihi Gönderileri

Batı'da Ölümün Tarihi kitaplarını, Batı'da Ölümün Tarihi sözleri ve alıntılarını, Batı'da Ölümün Tarihi yazarlarını, Batı'da Ölümün Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tıptaki kazanımlar sayesindedir ki, insanın bilincinde ölümün yerine hastalık konabilmiştir.
Görgü kuralları artık ölüme her türlü göndermeyi yasaklıyor. Bu marazi bir durumdur, ölüm sanki yokmuş gibi konuşulur. Sadece ortadan kaybolan insanlar vardır ve bunlardan artık bahsedilmez ve belki de öldükleri unutulduğunda daha sonra onlardan bahsedilecektir.
Sayfa 193Kitabı okudu
Reklam
Aile kabristanı, birçok kuşağın ve birçok aile üyesinin toplandıkları ataerkil aile kavramına denk düşen belki de tek yerdir.
Sayfa 171Kitabı okudu
Günümüzün insanı acısını ölümüyle ilişkilendirmez. Buna karşılık Ortaçağ’ın insanı güçsüzlüğünü fiziksel yıkımıyla, ölümüyle tanımlıyordu.
Sayfa 136Kitabı okudu
XVII. yy. sonlarında eğitim aracı olarak, çıraklığın yerini okullar almaya başladı.Bu da, çocuğun yetişkinlerle birlikte olmasını ve yaşamı dolaysız yoldan ve onlarla kurduğu ilişki sırasında öğrenmesini engelledi. Öğrenme sürecinin uzamasına ve onda yaratılan çekingenlik duy gularına karşın çocuk, yetişkinlerden tümüyle ayrı tutuldu ve bir tür karantinayla toplumdan uzaklaştırıldıktan sonra dünyaya salıverildi. Bu karantina da okul oldu. Okulların ortaya çıkmasıyla birlikte çocukların dört duvar arasına kapatıldıkları (deliler, yoksullar, fahişeler gibi) bir süreç başladı ve günümüze dek ulaştı; biz buna eğitim diyoruz! Philippe Aries
Memento mori:)
Günümüzün bütün insanları sanırım, yaşamlarının bir döneminde az ya da çok güçlü bir biçimde, az ya da çok bilincinde olarak başarısızlık duygusunu hissetmişlerdir: ailede başarısızlık, iş yaşamında başarısızlık... Herkesin gençliğinden itibaren tutkuları olur ve bir gün bunları hiçbir zaman gerçekleştiremeyeceğini fark eder. Hayatı ıskalamıştır. Bazen yavaş, genellikle sarsıcı bir biçimde farkına varılan bu keşif, her zaman üstesinden gelemeyebileceği korkunç bir sınavdır. Düş kırıklığı alkolizme, intihara sürükleyebilir. Sınav zamanı genellikle kırk yaşına doğru, bazen daha geç, bazen de ne yazık ki günümüzde olduğu gibi daha erken gelir. Fakat her zaman yaşa bağlı büyük psikolojik zayıflıklardan ve ölümden önce gelir. Günümüzün insanı bir gün kendini başarısız biri olarak görür. Kendisini hiçbir zaman bir ölü olarak görmez.
Sayfa 135 - Everest
36 öğeden 51 ile 36 arasındakiler gösteriliyor.