Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batılılaşma Yolunda

İlber Ortaylı

Batılılaşma Yolunda Gönderileri

Batılılaşma Yolunda kitaplarını, Batılılaşma Yolunda sözleri ve alıntılarını, Batılılaşma Yolunda yazarlarını, Batılılaşma Yolunda yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanınmayan ve tasdik edilmeyen tarikatlar veya buna mensup olanların tekke kurmaları devlet tarafından yasak edilir, dergâh ve tekkeleri kapatılırdı.Meselâ 1851'de İstanbul Anadoluhisarı'nda tanınmayan bir tarikat şeyhi, şarlatanlıkla vasıflandırılıp, sürgün edilmişti.
Osmanlı İmparatorluğu tarihin son üniversal imparatorluğudur" de­miştik daha da ilginci bu üniversal imparatorlukta ana unsur Müs­lümanlar kadar, gayrimüslimlere de el uzatılmaktadır.
Reklam
Latin hartlerinin, kendini gizleyen bir taraftarı da Sultan II Abdülhamid gibi görünüyor. Ona göre:"Halkımızın büyük cehaletine sebep,okuma yazma öğreniminde ki güçlüktür. Bu güçlüğün nedeni ise harflerimizdir." Sultan Abdülhamid,"Belki bu işi kolaylaştırmak için Latin alfabesini kabul etmek yerinde olur," demektedir.
GİRİŞLER 392 - BATILILAŞMA YOLUNDA
Keçecizade Fuat Paşa'ya atfedilen bir nükte vardir: Muhalifierinden müraî bir kişi, Babiâlî'nin parke döşenerek genisletilen caddesini över ve pek münasip bir iş yapıldığını söyler. Paşa da, "Bize atılan taşlarla döşettik" cevabını verir.
Sayfa 9 - THUG LIFE BY KEÇECIZADE
248 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Artık İlber Ortaylı hakkında şöyle iyi böyle güzel gibi yorumlar abes kaçacağı için onun kitaplarını alıp faydalanmak için okuyorum. Olması gereken de bu zaten. Mükemmel bir birikim ve bu birikimden faydalanmak, tabiri caizse olduğu gibi yutmak istiyorum onu. Bana çok iyi geliyor. Anlamadığım bir diğer noktaysa tarih öğrencisi olduğum ve 3-4 yıldır okuduğum halde onun yazdıklarının çok azından faydalanabildik, bu da İstanbul Üniversitesi’ne ayrı bir serzenişimdir. Osmanlı’da özellikle pas geçilen, hatta bazı adına ‘Kitap’ denilen ağaç israflarının ‘BU DÖNEM HİÇBİR ŞEY YAPILMAMIŞTIR’ diyerek hızlıca atladığı ve büyük merak konularından olan Tanzimat Dönemine değiniyoruz. Batılılaşma hareketinin etkileri devlet ve toplum açısından nasıldı, toplum hayatına bu dönem nasıl yansıdı gibi genel sorulara cevaplar aradığımız bir eser. İçeriği o kadar güzel ki sizlerle de bu güzel içeriği paylaşmak istiyorum. hizliresim.com/wkf4I4 Bunun yanında Dil üzerine yine bir yazısıyla karşılaşıyoruz. İlber Ortaylı’nın dile verdiği büyük önemi hepimiz görerek anladık. Dil demişken kitabın dilinin ağırlığından bahsetmek de yerinde olacaktır. Bu yüzden yavaş yavaş ve sindirerek okumanız ağrı çekmemeniz için oldukça önemlidir kardeşlerim. İçeriği de gösterdikten sonra uzun uzun anlatmayı da gereksiz buluyor, keyifli okumalar diliyorum..
Batılılaşma Yolunda
Batılılaşma Yolundaİlber Ortaylı · Merkez Kitaplar Yayınları · 2007163 okunma
Totaliter rejim yıkılabilir ama otoriter rejim yıkılamaz, ancak uzun bir tarih içinde erir.
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
İktisadi konularda karar alma güçsüzlüğü ve sermaye kuruluşlarına sahip olamamak başlangıçtan beri ülkemizde mahalli idarelerin gelişmesini önleyen bir olgudur.
Midhat Paşa, ulusçuluğun kaynadığı bir bölgeye , Osmanlıcı bir ideolojinin taraftarı ve nitelikçe de Osmanlı olan kozmopolit bir kadroyla geliyordu. Gerçekçi ve dengeli bir egitim politikasi geregi,kâtib ve subay yetiştirecek okullardan çok teknisyen yetiştirecek okulların gereğini anlamıştı. Osmanlı Ímparatorluğu'nun Rumeli vilayetlerinde, ardından Bagdad'da ilk sanayi mektepleri kurmak Midhat Paşa'nm işidir. Bu konudaki yardımcıları Polonez-Macar teknisyenler başta olmak üzere kendi maiyetindekilerdi. Midhat Paşa vilâyet yönetiminde Tanzimat başından beri izlenen modern otokratik yönetimi terk eden ilk devlet adammız, daha dogrusu anayasacı demokratlann ilk temsilcisidir.
Nihayet yabancilann kapitülasyon haklarından yararlanarak gazetecilik yapmasi ve gazete çikarmasıyla önemli bir kurum daha ortaya çıkmıştır; hükümetin sansür ve para ile gazeteci ve gazete satın alarak istedigini yazdırması... Bu iş, son asır devlet örgütünün degişmeyen bir meşguliyeti olarak da kalmıştır
Osmanlı Ïmparatorluğu anayasal bir yönetime bu ortam içinde geçti. 1876 Aralığı'nda Kanun-u Esasi'yi bazi görüşlerin tersine dış baskılarla değil, ülkenin geleceği için iç gelişmelerin baskısıyla ilan ettirmişlerdi. Büyük devletlerin bazıları Osmanlı Devleti'nin anayasal bir monarşi olmasına ilgisiz, bazıları da karşıydı.
41 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.