Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Belgelerle Lozan

Sevtap Demirci

Belgelerle Lozan Gönderileri

Belgelerle Lozan kitaplarını, Belgelerle Lozan sözleri ve alıntılarını, Belgelerle Lozan yazarlarını, Belgelerle Lozan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Boğazlar Sözleşmesi kesinlikle salt Türkiye'yi ilgilendiren bir konu değildi ve sorunun tarihine bakıldığında anlaşılacağıgibi, hiçbir zaman da olmamıştı.18. yüzyıldan beri uluslararası bir suyolu olarak Boğazlar, İngiltere ile Rusya arasında birgerginlik noktası ve yıllarca sürecek bir rekabetin konusu olmuştu.
Sayfa 117Kitabı okudu
Garroni'nin İtalyanca okuduğu açılış konuşmasının ardından,adli kapitülasyonlar, iktisadi kapitülasyonlar ve tabiiyet ve tarihi eserlerin tartışıldığı üç alt komisyon oluşturuldu. Her ikitaraf da savlarını savunmakta kararlıydı ve konu tartışılırkenbüyük güçlüklerle karşılaşacaklarını biliyorlardı.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Curzon, kapitülasyonlar konusunda İsmet Paşa'ya yaptığı çağrıya olumlu yanıt alamayınca yeniden alışılagelmiş yöntemine başvuruyor ve İsmet Paşa'yı uzlaşmaz olmakla suçluyordu. Dışişleri Bakanlığı'na "imkânsız insanlar" diyordu, "gelişmemiş bir çocuk zekâsı ve bir katırın katı inadı var bunlarda."
Sayfa 104Kitabı okudu
İngiliz Dışişleri Bakanlığı Doğu Dairesi Birinci Sekreteri E. Graham Forbes Adam, "Türkiye'nin göz ardı edilemez bir askeri güç olarak ortaya çıkmasının doğurduğu yeni durum ve Büyük Britanya'nın -müttefiklerince desteklenmeyen- taleplerini Türkiye'ye dayatmasının olanaksızlığı göz önünde bulundurulduğunda, konferanstaki politikamız, taleplerimizi en aza indirmek ve Türk talepleriyle mücadele etmenin yükünü olabildiğince Fransa ve İtalya'ya yıkmak olmalıdır," diye yazıyordu. "Çünkü Fransa ve İtalya'nın da özellikle kapitülasyonlar, maliye ve iktisat alanlarında direnmelerini gerektirecek çıkarları vardır."
Sayfa 103Kitabı okudu
Amerikan gözıcisi A. Wishburn Child, anılarında, "Curzon, yöntemleriyle bir dizi olaya neden oluyordu," diye yazıyordu, "bunlar da Türk heyetinin her zamankinden daha inatçı olmaya zorluyordu" diye yazıyordu. O zaman da Curzon Türklerin "uzlaşmaz tavrına" dikkat çekiyor ve dünya kamuoyunun sempatisini kazanmaya çalşıyordu.
Sayfa 102Kitabı okudu
Rumbold, konferanstan ikihafta önce, 6 Kasım'da Curzon'a şöyle demişti: "Musul Sorunu Türklerin yakın gelecekteki tavrının göstergesi olacak... Kemalistler burayı geri almak için çok bastıracak, yanılmıyorsam."
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Grew'un çok doğru gözlemlediği gibi, İsmet Paşa "muzaffer bir ulusu temsil ediyordu, amayıkılmış bir düşman gibi görülüyordu; konferansın örgütlenmesinde heyetine herhangi bir söz hakkı verilmiyordu."
Böylece temsil sorunu saltanatın kaldırılması ve İstanbul Hükümeti'nin istifasıyla çözülmüş oldu. Ama hilafetin kaldırılması Lozan Konferansı'nın sonrasına kalacaktı.
Türkler tarafından kullanılan Doğu hattı İngiltere'nin denetimi altında olduğundan, deşifre edilen telgraflar İngilizlere Türkiye'nin pazarlık konumunudeğerlendirme fırsatı vermişti. Curzon, ele geçirilip İngiliz Dışişleri Bakanlığı'na aktarılan Türk telgraflarını düzenli birşekilde inceleyerek, Lozan'da İsmet Paşa ve Ankara'da Türkhükümetinin karşı karşıya bulunduğu zorlukları öğreniyordu.
Ama Türkiye kaynaklarını tüketmişti ve sıkıntılı bir dönem içindeydi. Son on yıl içinde dört büyük savaş yaşamıştı: 1911-1912'de İtalya (Trablusgarp) Savaşı, 1912-1913'te Balkan Savaşları, 1914-1918'de Birinci Dünya Savası ve 1919-1922'de Yunan-Türk Savaşı. Savaş yorgunluğu nedeniyle ülkenin iktisadi kaynakları sınırlarını zorluyordu; ordunun uzayıp giden seferberliği, 1921baharında başlayıp Mudanya Ateşkesi'ne kadar süren askeri harekâtları çok pahalıya patlamıştı.
54 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.