Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Belleğin Girdapları

Behçet Çelik
Yaban ya da yabancı değildim… Arada bir yer – onlardan olmadığım gibi büsbütün eloğlu da sayılmazdım. Bir şeyin kendi olmaktan çıkıp karşıtına dönüşme anında donup kalmış gibiydim. Daha ilginci, aynısı onlar için de geçerliydi. Yaban ya da yabancı değillerdi bana. Onların şansı kalabalık olmalarıydı, sayılarındaki çokluk, dönüp de sürekli benzerlerini, aynılarını görmek, bir dönüşümün ortasında kalakaldıklarını unutturuyordu onlara. Belleğin Girdapları, kaçmak isteyen bir adamın hikayesi. Günlük hayatın getirdiklerinden, insan ilişkilerinin yoruculuğundan ve aslında, bunlara uyum sağlayamayan kendisinden kaçmak... Onunkisi yeni bir hayat beklentisi değil, en fazla “iyi olacak” sezgisi… Daha iyi hatırlayabilmek için yaşadıklarını yazmayı istese de hatırlamaktan, bir “hayıflanma kuyusuna” düşmekten korkuyor. Ama kaçamıyor… Kaçabildiği en uzak nokta, “şehrin sonunda” bir yerleşim yeri: Ona tekinsiz hatta giderek tehditkar gelen atmosferiyle, gerçek bir inzivaya izin vermeyen, “öfkelenememenin yorgunluğuyla” kendi boşluğuna düşüşü hızlandıran bir mahalle, “Serpmetepe.” Behçet Çelik, bir adamın zihninin derinlerine iniyor, katman katman onu keşfediyor. Edebiyat yolculuğunun en derinlikli karakterlerinden birine, kusursuz bir üslupla imza atıyor.
Yazar:
Behçet Çelik
Behçet Çelik
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 266Basım Tarihi: Haziran 2019Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750526947Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
266 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Selam sevgili okur! Başladığım her roman benim için bir yolculuktur. Farklı farklı hayatlara, olaylara ve zamanlara yolculuk ediyormuşum gibi hissederim. Çok az romanda insana yolculuk ettiğimi hissettim bu güne kadar, Belleğin Girdapları da onlardan biri oldu. Romana başladığınızda yazmak için sessiz sakin bir yere taşınan bir karakter görüyorsunuz. Bazen bu bir tür kaçış gibi de geliyor okurken. Ancak beni en çok etkileyen tamamen karakterin zihninde dolaşmak oldu. Onunla birlikte belleğinin girdaplarında gezerken sıklıkla kendi belleğimde de farklı dönemlerin, bazı anıların gün yüzüne çıktığını hissettim. Sonra karakterle birlikte o girdapta yürürken buldum kendimi. Bu yolculuk bazen şaşırtıcı, bazen öfkeli ve bazen de heyecanlıydı ama günün sonunda krakterle birlikte derinlerde gezinmek çok keyifli ve öğreticiydi. Özellikle insanların duyguları, davranışlarıyla alakalı tepsitler çok sahiciydi.Çoğu zaman gördüğün ya da maruz kaldığın detayları okuyunca fark etmek zaman zaman şaşırtıcı olabiliyor. Bu hisssi Belleğin Girdapları'ında sıklıkla yaşadım. Öte yandan karakter oldukça sessiz, dışarıdaki insanlarla kendi dünyasını, cümlelerini paylaşmayan biri. Böyle gizemli diye adlandırdığımız bir karakterin zihnine yolculuk yapmak, ona kulak vermek de farklı bir deneyim oldu. Yazarla bu eser sayesinde tanıştım mutlaka diğer kitaplarını da okurum. Eğer sürekli değişen olay akışı arıyorsanız bu eser size göre olmaya bilir ancak bir insan tanımak ve onunla birlikte kendini de zaman zaman sorgulamak hoşlanıyorsanız bu eser tam size göre. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
Reklam
266 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Öyküleriyle tanıyıp sevdiğim Behçet Çelik’ten ilk kez bir roman okudum.Gerçi öyküleri de roman tadı verir bana genelde. Hani pek çok kişinin dilinde sakız gibi uzayan “Bir sahil kasabasına yerleşme isteği “ vardır ya, çoğunlukla gerçekleşmeyen.Zamanın yavaşladığını da düşünürüz nedense böyle yerlerde. Roman kahramanımız da kent yaşamından, çevresinden, en çok da kent yaşamındaki kendisinden kaçmak istiyor.Bu amaçla bir sahil kasabasında yerleşmeyi gerçekleştirecek güce sahip olmadığından, ya da kentle olan bağlantılarını tamamen koparacak özgürlüğe sahip olmadığından dolayı, kentin dışında Serpmetepe’ye taşınır. Amacı kimseyle yakınlaşmadan yaşamaktır ve belki de en çok özlemini duyduğu geçmiş zaman dilimlerini hatırlamak. Roman boyunca karakterin belleğinde, aklında, geçmişinde ve şimdisinde dolaşırken, kendimizden de çok şey bulabileceğimiz bir kitap olduğunu düşünüyorum Belleğin Girdapları’nın. Zevkle okudum.
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
266 syf.
6/10 puan verdi
·
54 günde okudu
Okumakta gerçekten çok zorlandığım bir kitap oldu. Bunun nedeni ne kitabın üslûbu ne de konunun sıkıcılığı.. Kendimle, kendi yanlızlığımla yüzleşmek zorunda kaldığım için okumakta çok zorlandım. Her sayfada kendi karanlık kuyumda gömüldüm kaldım. Üstelik bu kuyudan çıkmak istiyor muyum onu bile bilmeden. Tam bir psikolojik roman. Eğer bu tarz kitaplar hoşunuza gidiyorsa beğeneceğinizden eminim. Ancak olay kitaplarına alışkınsanız tercih etmemelisiniz, zira kitap sizi boğacaktır. Belleğin Girdapları... Kitabın ismi gerçekten nokta atışı olmuş. Ya o girdaptan çıkarsınız ya da boğulur gidersiniz. Bazı kitaplar farklı oluyor işte. Belki birçokları için ne harika kitap diyip geçilirken, azınlıktaki bazıları için yüzleşmelerle dolu oluyor . Ve her zaman yüzleşmeler iyi sonuçlar vermez, saklı yüzümü bir kitapta okumak biraz içimi kararttı. Sanırım Behçet Çelik okumak her yiğidin harcı değil. Belki 2021de yeni bir kitabını okurum. Ancak en az 6 ay zamana ihtiyacım var :)
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
266 syf.
8/10 puan verdi
Behçet Çelik'in "Belleğin Girdpları" isimli romanını yeni bitirdim. Cahilliğimden olsa gerek Behçet Çelik'in adını duymama vesile olan kitap "Kurbağalar İnanıyorum" isimli edebiyat söyleşisi kitabıydı. Başka bir kitabını okumamıştım Behçet Çelik'in. "Belleğin Girdapları" kitabının kapağındaki görsel kitaba dair de birçok arka kapak yazısından daha çok şey anlatıyor. Yukarıdan bir ışık hüzmesi düşüyor adamın üstüne. Onu aydınlıkta bırakıyor. Bu roman, anlatıcı/baş karakterin geçmişine, bugününe (bir şeyin kendi olmaktan çıkıp karşıtına dönüşme anında donup kaldığı yer), aşklarına, açmazlarına, düşlerine, korkularına, saplantılarına bir ışık hüzmesi indiriyor Behçet Çelik. Çok belirgin ana karakterin etrafında yüzen gölgeler var romanda. Hatıralar bölük pörçük. Kızgınlık, kırgınlık, bir yere ait olmaya çalışırken bir anda işlerin rast gitmemesi ve gidecek başka bir yerin de olmayışı... Romanın elbette en güçlü tarafı yazarın dili. Çok usta bir kalem, hem sözcük seçimleri, hem onları nasıl dizdiği, benzetmelerindeki biriciklik... Dili ziyadesiyle güzel. Bir karakteri böylesine tahlil etmek de birikim gerektiriyor. Okurken, ben yazsaydım ne kadar anlayabilirdim bu hikayeyi diye düşündüm. Çok çok 5-6 sayfada biterdi herhalde. Ustalık böyle bir şey olsa gerek. Şöyle sıkı bir dili olsun, bir zihnin içinde yolumuzu kaybedeli diyorsanız buyurun "Belleğin Girdapları"na. İyi okumalar... @behcetcelik #behçetçelik #belleğingirdapları #roman #türkiyerdebiyatı #iyikitap #neokudum #neokusam #zorbakitabevikafe #bookstagram #instagram #book #kitap #kitaptavsiyesi #kitaplık
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
Reklam
266 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Sanki oya işler gibi özenle yazılmış, ara ara kendimi gördüğüm, mazi kokulu nefis bir roman. Yaşadıklarını, yaşamadıklarını ve belleğine parça parça serpilen hatıralarını didikliyor adsız anlatıcımız. Çok beğenerek okudum.
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
266 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bazı kitapların isimleri içindekileri öyle güzel ve tam anlamıyla anlatıyor ki tabi bunu okuduktan sonra anlayabiliyorsunuz.Bu duyguyu Hasan Ali Toptaş'ın Heba'sın da da çok net hissetmiştim o da bir dipnot olsun.Adından da anlaşılacağı üzere kitapta hafızasındakiler içine yer etmiş hatıralarına sığınıp şuan ki zamandan soyutlanmak isteyen bir adamın sancılarını okuyoruz.Sancı diyorum çünkü her ne kadar geçmişe özlem hesaplaşma hisleri ile dolsa da içi şuan ki zamandan da tam anlamıyla kopamayışını bir yerlerden tutunma ihtiyacındaki hayat belirtisini çok güzel anlatıyor.İnsan okudukları ile kendi geçmişine de zaman zaman yolculuk yapmıyor değil.Belleğin Girdapları,bir adamın geçmiş ile şimdiki zaman arasındaki yutmaya çalışan girdapları arasındaki duruşunu hatta bazen durama-yaşını anlatan insanın kendini zaman zaman geçmişte bulduran çok iyi kitaptı.
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
266 syf.
·
Puan vermedi
Yaşama sancısı. İnsanın ve toplumun nasıl bir şey olduğunun, nasıl bir şeye dönüştüğünün hikâyesi. Behçet Çelik yeni romanı Belleğin Girdaplarında yüzünü geçmişe döner. Geçmişi dibine varacağı bir kuyuya, parçalayıp parçalanarak, hatırlayıp unutarak, unutup hatırlayarak kurtulacağı bir uçuruma dönüştürür. Hatırlamak ve hayal etmekte aramak üzere hayatın anlamını, dar bir hayattan, dışarıdaki dünyadan, dünyanın uğultusundan kaçar romanın adsız kahramanı ve Serpmetepe adını verdiği bir mahalleye kapar kendini.
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
266 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Behçet Çelik'in kalemiyle ilk olarak Diken Ucu kitabında karşılaştım. Kitap araştırması yaparken Diken Ucu kitabının 2011'de Haldun Taner Öykü Ödülünü aldığını gördüm ve merak ettim. Kitabı okuduktan sonra çok etkilendim. Yazarın kalemi öylesine güzel cümleler çıkarmıştı ki karşıma hayran kaldım. Sonrasında Belleğin Girdapları kitabını
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
Reklam
266 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Behçet Çelik daha önceleri dergilerde ve kitaplarında öykücülüğüyle bildiğim bir yazardı, beğenerek okurdum yazdıklarını ve şimdi romanı da bitirdim. Beğendim mi evet beğendim diyebilirim.
Belleğin Girdapları
Belleğin GirdaplarıBehçet Çelik · İletişim Yayınları · 2019104 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.