Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Duygusal Gerilimle Baş Edebilme

Ben Değeri Tiryakiliği

A. Kadir Özer

Ben Değeri Tiryakiliği Gönderileri

Ben Değeri Tiryakiliği kitaplarını, Ben Değeri Tiryakiliği sözleri ve alıntılarını, Ben Değeri Tiryakiliği yazarlarını, Ben Değeri Tiryakiliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kişi kendini "iyi" veya "kötü", "dahi" veya "aptal" olarak etiketliyor ise, kendisini ciddi bir şekilde sınırlıyor ve gelecek davranışlarına pek de iç açıcı olmayan bir şablon hazırlıyor olur.
Felaket Tellallığı
Ufacık bir delikten, kayığın batacağı anlamını çıkartmak facialaştırma yapmaktır. Bu düşünce tarzı tiryakisi olunan ben değerini her an kaybetme kaygısını yaşatır.
Reklam
Zihin Okuma
Ben değerini sürekli olarak başkalarının sözlü ya da sözsüz davranışlarına bakarak sessiz sedasız ve kendi kendine gelin güvey olarak tartıp biçmek ve tahmin etmeyi içerir . Zihin okuyucular iyi senaristlerdir. Ufacık bir hareketten yola çıkarak kimin ne düşündüğünü, ne hissettiğini, ne yapacağını, ne yapamayacağını kafalarında karara bağlayıverirler.
Filtreleme,Aşırı genelleme,Etiketleme
Filtreleme BEN değeri triyakiliğinin en dolaysız ifadesidir. Tiyatroda bir oyun seyredilirken tüm oynayanlar değil de dar açılı bir projektörle aydınlatan tek bir oyuncu seyredilir .Onun hakkında yapılan toptancı değerlendirme projektörle aydınlatılan bir oyuncunun performansına dayandırılır..
Reklam
Çevreden farklı olman ve onlara rağmen kendi isteklerini tercih etmen belki de yaşamın ta kendisi. Bunun için de cesaret gerek. Yaşama cesareti.
TOPTANCI BEN DEĞERİ
Gözler kapalı bir şekilde girilen bir ormanda bir yerinde gözler açılır . Karşıda koskoca tek bir ağaç görülür. Kurumuş dalları kopmuş yapraksız ölü bir ağaç. Orman ölü bir orman mıdır? Gözler tekrar kapatılır ve sonra açılır bir başka öyle ağaç. Orman ölü bir orman mıdır? Bu şekilde 10 tane öyle ağaç görülür. Ormanın öyle olduğuna dair yeterli kanıt var mıdır ? Pekala diyelim ki 1000 tane daha öyle ağaç gösterildi ormanın ölü olduğu sonucuna varılabilir mi ? Böyle bir sonuca varmak için her şeyden önce ormanda kaç tane ağaç olduğunu bilmek gerekir. Ya ormanda yüz bin tane ağaç varsa ! Bu durumda bin ağaca dayanarak oluşturulan değer gerçekçi değildir. Görüldüğü gibi ormanın bir parçasına dayanarak ONUN hakkında değerlendirme yapmak gerçeklikten uzaktır!
Ben Değeri Tiryakiliği
Hırsızlık yapan birisi kötüdür. Matematik sınavından düşük performans gösteren bir çocuk başarısızdır ,bir grup için de az konuşan birisi utangaçtır .Bir tür etiket düşkünlüğüdür . Bireyin kazanmış olduğu tek tek özellikler ve ortamdan ortama değişen davranışları; bu toptan değerin yani BEN değerinin yansımaları olarak kabul edilir. Parakende değerlendirme yerine toptan değer biçilir .Bir ben değerinin olduğuna inanmış olmanın aksak ve gerçeklikten uzak da olsa mantıksal ürünleri vardır: Kaygı öfke çöküntü..
Kavramsal Boyutta Müdahale
Günlük yaşam öfke ,kaygı ve çöküntü gibi duygularla sürdürülüyorsa bunların sorumluluğu ilişkili oldukları olaylarda değil, bu olaylarla yüz yüze kalındığında zihinde oluşan yorum ve anlamlarda ve bunların kaynağı olan inançlar sisteminde aranır.
Reklam
Duygusal Gerilme Davranışsal Boyutta Müdahale
Bu yaklaşıma göre davranışsal tepkiler duygu halinin en önemli yansıtıcılarıdır ve davranışlara müdahale ile birey yeni ve sağlıklı davranışlar öğrenebilir . Buna göre de davranışsal değişiklik sağlayabilmek için olayların değişmesi en önemli koşuldur . Peki çevresel değişim her zaman mümkün olabilir mi?
Duygusal Gerilime Biyo-fizyolojik Boyutta Müdahale
İlaç tedavisi duygu sürecinin en sonunda biyo-fizyolojik boyutta bir denge kurma girişimidir . Biyo-fizolojik düzlemde bir denge yaratabilecek, ancak bu bireyin inanç ve yorum sistemlerinin daha dengeli kılmaya yetmeyecektir . Bu bakımdan bu tür bir müdahale tek başına yeterli olmaktan uzaktır.
Kişiyi herhangi bir olay değil ,karşılaştığı olayla ilgili geliştirmiş olduğu inançları ve yorumları öfkelendirir.
Algısal tepkilerimiz bireysel farklılıklardan tümüyle arınık da değildir . Örneğin bir trafik kazası yapıp da olayından kaçan bir şoförü 1.65 cm diğeri 1.90 cm boyunda iki birey görmüş olsun gene diyelim ki söz konusu şoförün gerçek boyu 1.75 cm olsun. Bu bireylere kaçan şoförün boyu uzun muydu yoksa kısa mıydı diye sorulduğunda birincisi uzun ikincisi kısa diyebilir görme duyusu işlerini yerine getirir ancak ayrıntısına girildiğinde bireyin görüş düzlemindeki farklılık yorum farklılığını doğurur.
Stres
Bugün psikoloji ve tıp alanlarında kullanılan stres kavramı fizikten ödünç alınmıştır. Bu alanlarda stres kavramı ,herhangi bir nesne veya sisteme dışarıdan uygulanan bir güç olarak tanımlanır . Psikoloji gibi insan davranış ve duygularını konu edinmiş bir bilim dalına bu tanımın uygulanması stresin çevreden bireye yöneltilen onda kaçınılmaz ve otomatik denilebilecek bir gerilim yaratan olaylar olarak düşünülmesini kolaylaştırır. Bir başka deyişle duygusal tepkilerin sorumluluğu bireyden çok çevresel olaylara atfedilegelmiştir. Stres kavramına bu pencereden bakılmasının en sakıncalı yanı bireysel sorumluluğu neredeyse sıfıra indirgemesidir!
412 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.