Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültürel Psikolojide Kuram ve Uygulamalar

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi

Çiğdem Kağıtçıbaşı

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi Sözleri ve Alıntıları

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi sözleri ve alıntılarını, Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi kitap alıntılarını, Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlar kendi çevrelerine anlam yüklerler, dolayısıyla kendi kültürlerini kendileri yaratır; kültürel sembolleri, örneğin, dini sembolleri kendileri oluşturur ve bu şekilde anlamlanmayı sağlarlar. Shweder'in sözlerine göre "kültür ve akıl birbirlerini oluşturur".
Dinsel eğitim, sadece sınırlı ezber yeteneklerini içermez. Çoğu zaman bilimsel dünya görüşüne ters düşen dinsel bir dünya görüşünü de aşılar. Bu durum özellikle İslami eğitimin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır, çünkü İslam, sadece "inanç"ı değil, cinsiyet, ekonomi, devlet yönetimi gibi konular da dahil olmak üzere gündelik yaşamı düzene sokan "hukuk"u da kapsamaktadır.
Reklam
Okul öncesi zekâ
Hiç çevresel riski olmayan çocuklar, 8 veya 9 risk faktörlü çocuklara göre okul öncesi yaştaki zekada 30 puan daha yüksek sonuçlar elde ediyorlar.
Çocukların da ailenin diğer bireyleri gibi ağır sorumluluklar taşıdığı sosyal kültürel ortamlarda çocukluk, özel ve kendi içinde bir varlık olarak görülmüyor. Bunun tersi olarak çocuğun okula gittiği maddi gelir kaynağı olmaktan çok bir gider kaynağı olduğu durumlarda ise çocuğun çalışması hatta ev işlerine yardım etmesi önemsenmiyor. Bu ortamlar çocukluğa özel ayrı bir statü verildiği hatta çocukluğun duygusal olarak idealize edildiği ortamlardır.
Sayfa 72
Psikolojik olaylar hiçbir zaman içinde bulundukları bağlamdan bağımsız olarak ortaya çıkmaz, bu yüzden bağlam her zaman psikolojik “gerçekliğin” bir parçasıdır.
Sayfa 51 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Sosyal değişimi "gelişim" olarak değerlendirebilmek için "dışa açıklığın", "yerel geçerlilikle" birlikte var olması gerekir.
Sayfa 237
Reklam
Dünyadaki acil çözüm bekleyen eğitim sorunlarının ciddiyetinin yanı sıra bu konuda anlaşmazlıklar ve politik tartışmalar da söz konusu. Örneğin hükümetler örgün eğitime yetersiz yatırım yapabilir çünkü eğitime yatırım uzun vadeli bir yatırımdır. Bunun yerine kaynakları daha hızlı getirisi olan başka alanlara kaydırabilirler. Sonuçta eğitime yatırım yapmayıp sorumluluklarını toplumsal örgütlere, dini gruplara ve benzerlerine bırakabilirler. Psikologlar da diğer sosyal bilimcilerle beraber hükümetleri sorumluluklarını yüklemeleri için her yola başvurarak zorlamalıdır. Diğer taraftan hükümetlerin herkese eğitim sağlama çabaları modernleşmeye ve özellikle kadın eğitimine karşı olan tutucu ve geri çevreler tarafından engellenebilir.
Sayfa 232
Görülen odur ki özellikle Avrupa'da modern çağın sert Protestan iş ahlakı "daha yumuşak" postmodern değerleri doğru değişmektedir. Günümüz teknoloji toplumunun tanımlayıcı özellikleri arasında çevreye verilen önemin artması, işe verilen önemini azalması, daha az iş saati, daha fazla boş vakit ve genel olarak "topluluk arayışı" öne çıkıyor. Eğer bağımsızlık ve psikolojik /duygusal bağlılık modellerinin özelliklerini gözden geçirirsek ikincisinin postmodern çağın bu özelliklerine daha uyduğu görülür.
Sayfa 177
Ayrıca dinsel eğitim, sadece sınırlı ezber yeteneklerini içermez. Çoğu zaman bilimsel dünya görüşüne ters düşen dinsel bir dünya görüşünü de aşılar. Bu durum özellikle İslami eğitimin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü İslam, sadece "inancı" değil; cinsiyet, ekonomi, devlet yönetimi gibi konularda da dahil olmak üzere gündelik yaşama düzene sokan "hukuku" da kapsamaktadır. Türkiye, Mısır, Tunus gibi laik olmayı seçmiş ülkelerde, dinsel eğitimin gerici bir muhafazakârlık yarattığını da görmekteyiz.
Sayfa 234
Bireysel özellikler ve çıkarlar bu kadar çeşitlilik gösterirken “Sosyal düzen nasıl mümkün olur?” sorusu hep sorulmuştur (Allport, 1959).
Sayfa 32 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.