Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültürel Psikolojide Kuram ve Uygulamalar

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi

Çiğdem Kağıtçıbaşı

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi Gönderileri

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi kitaplarını, Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi sözleri ve alıntılarını, Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi yazarlarını, Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sokaklarda çalışmak, modernleşen ekonomik-sosyal-politik çevreye ayak uyduramamasinin göstergesidir.
Çocukluğun kavramsallastirması, çocukluğun gerçekten farklı olduğu ortamlar arasında farklılıklar gösteriyor.
Reklam
Bu "sudaki balık" örneğinde olduğu gibi insanın, ancak kendi kültüründen dışarı çıktığı zaman kültürü "fark" etmesidir. Bundan daha da önemlisi, Însanın kültürün farkına vardıktan sonra artık onu göz ardı edemeyeceğidir.
Dinsel eğitim, sadece sınırlı ezber yeteneklerini içermez. Çoğu zaman bilimsel dünya görüşüne ters düşen dinsel bir dünya görüşünü de aşılar. Bu durum özellikle İslami eğitimin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır, çünkü İslam, sadece "inanç"ı değil, cinsiyet, ekonomi, devlet yönetimi gibi konular da dahil olmak üzere gündelik yaşamı düzene sokan "hukuk"u da kapsamaktadır.
Okul öncesi zekâ
Hiç çevresel riski olmayan çocuklar, 8 veya 9 risk faktörlü çocuklara göre okul öncesi yaştaki zekada 30 puan daha yüksek sonuçlar elde ediyorlar.
İnsanlar kendi çevrelerine anlam yüklerler, dolayısıyla kendi kültürlerini kendileri yaratır; kültürel sembolleri, örneğin, dini sembolleri kendileri oluşturur ve bu şekilde anlamlanmayı sağlarlar. Shweder'in sözlerine göre "kültür ve akıl birbirlerini oluşturur".
Reklam
Çocukların da ailenin diğer bireyleri gibi ağır sorumluluklar taşıdığı sosyal kültürel ortamlarda çocukluk, özel ve kendi içinde bir varlık olarak görülmüyor. Bunun tersi olarak çocuğun okula gittiği maddi gelir kaynağı olmaktan çok bir gider kaynağı olduğu durumlarda ise çocuğun çalışması hatta ev işlerine yardım etmesi önemsenmiyor. Bu ortamlar çocukluğa özel ayrı bir statü verildiği hatta çocukluğun duygusal olarak idealize edildiği ortamlardır.
Sayfa 72
Sosyal değişimi "gelişim" olarak değerlendirebilmek için "dışa açıklığın", "yerel geçerlilikle" birlikte var olması gerekir.
Sayfa 237
Gerçekten de çoğunluk dünyadaki birçok okul yetersizdir. Okul eğitimi edinebilmedeki eşitsizlikler, derslerin düşük kalitesi, ezber ve mekanik öğrenmenin yaygınlığı, kalabalık sınıflar, eğitim malzemelerinin azlığı ve ders programlarının yerel /ulusal gerçeklerle bağlantılı olmaması çoğunluk dünyada karşılaşılan önemli sorunlardır. Ancak bu tür sorunlar okullardan vazgeçmenin değil onları geliştirmek için çalışmanın ve daha fazla yatırım yapmanın gereğini vurgulamaktadır.
Sayfa 235
Okullar eksikliklerine rağmen toplumsal gelişimin en önemli kurumlarındandır. Okullar, sadece bilişsel beceriler ya da belirli bir eğitim vermekle kalmaz. Örneğin okul eğitiminin özellikle kızlar açısından, uzun süreli etkileri vardır; ileride evlilik yaşının artması, daha düşük doğurganlık oranı, çocuk ölümlerinin azalması ve çocuklar için daha iyi beslenme ve sağlık düzeyi gibi. Bu kazanımlar daha gelişmiş okuryazarlık becerileri ve daha yüksek düzeylerde iş bulmalarını gibi "bilinen" faydaları ek olarak ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 234
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.