Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilgi Bilinci

Ekrem Sağıroğlu

Bilgi Bilinci Sözleri ve Alıntıları

Bilgi Bilinci sözleri ve alıntılarını, Bilgi Bilinci kitap alıntılarını, Bilgi Bilinci en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslamiyet ilme o derece kıymet vermiştir ki, "ilim yolundaki" insanı "cennet yoluna girmiş" saymaktadır. mmtfyz
Yazarlar Nasıl Okuyorlar - 6
5) Gençler (ve büyükler) kitap alırken, okurken ve seçerken nelere dikkat etmeli? (Rasim Özdenören) 5. Kitap okumak bir amaca yönelik olmalıdır. Yani ben şu elimdeki kitabı niçin okuyorum? Kitap elbette kimileri için eğlence kabilinden de okunabilir, bir şey diyemem. Ama ben elimdeki kitabı niçin okuduğumu bilmeliyim. Kitap, bir amaca yönelik olarak okunduğunda, o kıtap seni başka referanslara ulaştırır. Böylelikle okuma kendiliğinden bilinçli bir hal alır. Bu demek değildir ki, başka kitap okumayacaksın ve sırf kafanda belirlediğin amaç doğrultusunda katı bir çizgi takip edeceksin! Hayır, aslında amacın belli olduktan sonra okuduğun her satır senin amacına hizmet edebilir. Ben bir iktisat veya hukuk kitabını da, bir felsefe kitabını da ve bir romanı da kendi amacıma hizmet et| tirebilirim. Bu anlamda sinema oyuncularının biyografileri bile bana yardımcı olur ve ben o tür kitapları da keyifle okurum. Önemli olan, insanın, niçin okuduğun belirlemiş olmasıdır.
Sayfa 115
Reklam
Çarpık Kitapseverlik
Gençliğin bir kesiminde, özellikle genç kızlarda ve kadınlarda sağlıksız bir "okuma hastalığı" açıkça görülmektedir. Mesela birtakım kalitesiz polisiye romanlarının tiryakisi olmalar, o "Beyaz dizi" v.s dedikleri türden 3. sınıf yazarların eserlerine müptela olmalar... bu cümledendir. - Ne dehşet verici ne devasız bir derde tutulmuş cemiyetle karşı karşıyayız ki, "okumayan bir toplum'"dan yakınırken, bir de “sağlıksız okuma eğilimi"inden, “zararlı okuma tiryakiliği"nden şikayet etmek zorunda kalıyoruz.
Sayfa 101
Aynı Anda Birden Fazla Kitap Okumalı
* Yorulma hissedildiği zaman, dikkatin dağılmaması için “başka bir kitaba" geçmek yararlı olmaktadır. Aynı günlerde çantamızda ve masamızda birden fazla kitabı bulundurabiliriz. Yani iki kitabın okunması birlikte sürdürülebilir. Birinden diğerine geçmekle dikkat ve alaka yenilenir, canlanır. Burada, İnşirah suresinin sonundaki: "Bir işten boşaldığın zaman hemen başka bir işe yönel ve cehd et!" ayetini de hatırlayalım.
Sayfa 87-88
Disiplinli Okuma
* Bazı yazarlar, her sabah işe gider gibi giyinip kuşanarak, okumak ve yazmak üzere masanın başına geçmeyi tavsiye ederler. Batı'lı bir yazar Dr. Joyce Brothers, "10 Günde Kusursuz Bellek" ismiyle Türkçe'ye çevrilmiş eserinde şöyle diyor: Dilediği gibi yaratıcı çalışma yapan bir yazar örneğini düşünün. Bu yazar her bakımdan başına buyruktur; dilediği zaman dilediği şekilde çalışabilir. Ne var ki yazarların çoğu, belirli çalışma saatleri saptarlar, sanki büroya gidiyormuşçasına iş başı yaparlar. (s. 69, İst. 1991). İşte okuyucu da böyle olmalı, böyle bir yazar disiplini ve kararlılığı içinde çalışmalı. Okumaya başlamak için keyfinin gelmesini, canının istemesini beklememeli. Çünkü disiplinli bir yazar da, yazıya başlamak için keyfinin gelmesini beklemez. Dr. Joyce'nin ifadesiyle: Ve hiç bir yazar, çalışmasına başlarken, daha önce "keyfinin gelmesini" beklemediğinden ötürü daha kötü yazdığını da söylememiştir. * Nazif Gürdoğan anlatıyor: Nuri Pakdil okumayı çok ciddiye alırdı. Hatta kitap okurken mutlaka kıravat takıp masanın başına öyle oturacak kadar yazıya ve yazma eylemine karşı saygısı vardı. Yazmak onun için disiplinli bir törendir. Nuri Pakdil'e göre bir kitap çizilmeden, not düşülmeden okunursa okunmuş sayılmazdı. Ben Nuri Pakdil'in okuduğu kitapları büyük bir zevkle okudum. Çünkü O, okuduğu kitaplara notlar düşerek çizer; kitabı özetleyici, kitabın vurucu yanını yakalayan notları olurdu. (Yedi İklim, Ocak 1995).
Sayfa 85
Bilgi ve Takva
Bilgi "takva için" olmalı. Yani müslümanın okuduğu, öğrendiği, kendi takvasını artırmalı; daha iyi, daha titiz ve dikkatli bir müslüman olmasını sağlamalı. Aziz ve Celil olan Allah' ın, "Kulları içinde Allah'tan en çok ilim sahipleri korkar" (35/28) şeklindeki kelamını burada da hatırlamalıyız. Müfessir Zemahşeri, bu ayetin tefsirinde der ki: Kimde ilim çoğalırsa onun korkusu (takvası) da çoğalır; kimin ilmi az olursa o da "emin" olur, ahiret korkusu çekmez. Bir hadiste de buyurulmuştur ki: "Allah nazarında sizin en aliminiz, haşyeti (korkusu)en çok olanınızdır" buyurmaktadır.
Sayfa 23
Reklam
Alimlerin hatası cahillerin cüretini artırır. mmtfyz
Pustlaştırılan Bilim
Çağdaş insanın bir nevi putlaştırdığı bu bilim: Maddeye, üretime, zevk içinde yaşamaya, her bakımdan modernleşme ve uygarlaşmaya yöneliktir. Onun, “hakikat arayıcılığı" gibi bir gayesi, mutlak gerçeği bulmak gibi asli ve yüce bir kaygısı yoktur. İnsanın ebedi mutluluğunu, insanın manevi yönünü bulmak, keşfetmek, onun gündeminde yer almamaktadır.
Sayfa 13
Bir yazarı, bir alimi seviyor olabiliriz; fakat bu sevgi bize onu hatasız gösterecek derecede olmamalı. Hani "sevgi; gözü kör, kulağı sağır eder" derler, öyle olmamalı. Böyle bir durumda akıl, sağduyu ve inanç hakim kılınmalı.
Bir kitap, bir dünya kurar insana. mmtfyz
92 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.