Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilgi Bilinci

Ekrem Sağıroğlu

Bilgi Bilinci Sözleri ve Alıntıları

Bilgi Bilinci sözleri ve alıntılarını, Bilgi Bilinci kitap alıntılarını, Bilgi Bilinci en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pustlaştırılan Bilim
Çağdaş insanın bir nevi putlaştırdığı bu bilim: Maddeye, üretime, zevk içinde yaşamaya, her bakımdan modernleşme ve uygarlaşmaya yöneliktir. Onun, “hakikat arayıcılığı" gibi bir gayesi, mutlak gerçeği bulmak gibi asli ve yüce bir kaygısı yoktur. İnsanın ebedi mutluluğunu, insanın manevi yönünü bulmak, keşfetmek, onun gündeminde yer almamaktadır.
Sayfa 13
Yazarlar Nasıl Okuyorlar - 2
5) Gençler (ve büyükler) kitap alırken, okurken ve seçerken nelere dikkat etmeli? (Abdullah Yıldız) 5. En sık karşılaştığımız en zor sorulardan biri bu. Kuşkusuz “okumanın kötüsü olmaz" sözü bir açıdan doğrudur. Ancak, zaten okamaya sınırlı vakit ayırabilen günümüz insanı için, okuyacağı kitabı "seçmek" oldukça önemli bir sorun haline gelmektedir. İlla da bir şeyler söylemek, birtakım kriterler vermek gerekirse; bize yeni şeyler öğretecek, yeni ufuklar açacak, bizi düşünmeye sevkederek kitapları tercih etmeliyiz. Okuduğumuz kitaplar, yazılar, makale ve araştırmalar, kafamızda düğümlenen pek çok soruyu çözmeye, cevaplamaya yardımcı olmalıdır. Tersinden söylersek düşüncelerimizi, yargılarımızı, fikr-i sabitlerimizi pekiştiren, bir anlamda yerimizde saymamıza ve tek yanlı bir monoloğu sürdürmemize yol açan kitaplarla zaman öldürülmemelidir. Örneğin, Daniken'in "Tanrıların Arabaları" türünden saçmalarla vaktimizi harcamamalıyız.
Sayfa 106
Reklam
Bilgi ve Takva
Bilgi "takva için" olmalı. Yani müslümanın okuduğu, öğrendiği, kendi takvasını artırmalı; daha iyi, daha titiz ve dikkatli bir müslüman olmasını sağlamalı. Aziz ve Celil olan Allah' ın, "Kulları içinde Allah'tan en çok ilim sahipleri korkar" (35/28) şeklindeki kelamını burada da hatırlamalıyız. Müfessir Zemahşeri, bu ayetin tefsirinde der ki: Kimde ilim çoğalırsa onun korkusu (takvası) da çoğalır; kimin ilmi az olursa o da "emin" olur, ahiret korkusu çekmez. Bir hadiste de buyurulmuştur ki: "Allah nazarında sizin en aliminiz, haşyeti (korkusu)en çok olanınızdır" buyurmaktadır.
Sayfa 23
Belli bir fikri dereceye geldikten, İslamiyet'i bir dünya görüşü olarak benimsedikten, hak ve batılı kesin bir çizgiyle birbirinden ayırdıktan sonra insan ne okursa okusun zarar görmez.
Herhalde bir yola giderken önümüze yokuş çıktı diye yoldan geri dönmeyiz. Bir zirveye çıkmak istiyorsak zorlukları da göze alır, zahmetlere katlanırız.
Önfikirsiz, tavırsız, plansız, programsız bir şekilde ve ne bulursa okumak, sırf okumuş olmak için okumak yöntemi, en zararlı durumlardan biridir.
Reklam
Bir yazarı, bir alimi seviyor olabiliriz; fakat bu sevgi bize onu hatasız gösterecek derecede olmamalı. Hani "sevgi; gözü kör, kulağı sağır eder" derler, öyle olmamalı. Böyle bir durumda akıl, sağduyu ve inanç hakim kılınmalı.
Okumak bir "aksiyon"dur, eylemdir ve faaliyettir, gerçeği bulma ve geliştirme yolunda bir yürüyüştür, kutsal bir çabadır. Gevşeklikle, dağınıklıkla, tembellikle bağdaşmaz.
Aynı Anda Birden Fazla Kitap Okumalı
* Yorulma hissedildiği zaman, dikkatin dağılmaması için “başka bir kitaba" geçmek yararlı olmaktadır. Aynı günlerde çantamızda ve masamızda birden fazla kitabı bulundurabiliriz. Yani iki kitabın okunması birlikte sürdürülebilir. Birinden diğerine geçmekle dikkat ve alaka yenilenir, canlanır. Burada, İnşirah suresinin sonundaki: "Bir işten boşaldığın zaman hemen başka bir işe yönel ve cehd et!" ayetini de hatırlayalım.
Sayfa 87-88
Medyalar tarafından, düşünce endüstrisi tarafından üretilen hazır yapay düşünceler yoluyla bütün bir insanlık düşüncesizleştirilmektedir. Hedonist, ticari, medyatik eğlence kültürü bütün dünyayı işgal etmiştir. Bu kültürler karşısında bütün halklar, kültürler savunmasız durumdadır. mmtfyz
92 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.