Bilimin Doğası, Statüsü ve Yöntemleri Üzerine Bir Değerlendirme

Bilim Dedikleri

Alan Chalmers

Bilim Dedikleri Sözleri ve Alıntıları

Bilim Dedikleri sözleri ve alıntılarını, Bilim Dedikleri kitap alıntılarını, Bilim Dedikleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilimsel bilgi, doğrulanmış bilgi değildir; muhtemelen doğru olan bilgidir.
Diğer taraftan, yasaların veya teorilerin yanlışlanabilirlik derecelerini mukayese etmek genellikle mümkündür. Mesela, "Bütün cisim çiftleri birbirlerini, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak değişen bir güçle çekerler" tezi, "Güneş sistemindeki gezegenler birbirlerini, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak değişen bir güçle çekerler" tezinden daha çok yanlışlanabilirdir. İkincisi, birincisi tarafından ima edilir. İkincisini yanlışlayan bir şey ilkini de yanlışlayacaktır; fakat tersi doğru değildir.
Sayfa 100 - yanlışlanabilirlik oranları mukayese edilmelidir. edilebilir de. bu bize bir şeyler verir.Kitabı okudu
Reklam
Popper'in doğruluk teorisinin arkasındaki ana saiklerden biri, bilime relativist olmayan objektif bir yaklaşım sağlamaktır. Popper, bir teorinin, belirli bir birey veya bireyler grubu öyle düşünsün ya da düşünmesin, doğru olduğunu veya, doğruya rakip bir teoriden daha yakın olduğu söylenebilmek ister.
Sayfa 214 - realismin mümkünlüğü üzerine: ölçüm: degree of corroborationKitabı okudu
Kitabın şu eski atasözüne göre bir yol takibettiği söylenebilir: "Karmaşayla başlar, daha büyük bir karmaşayla bitiririz".
Tümevarım, mantık temelinde doğrulanamaz.
Bu soru önemlidir; çünkü, değişkenler listesi kabın rengi, deneyi yapanın kimliği, coğrafi mekan vb. daha ileri düzeyde bir değişken türü ilave edilerek sonsuza kadar uzatılabilir.
Sayfa 54 - tümevarımcılıktaki prensiplerin sınırlılığı/sınırsızlığı sorunuKitabı okudu
Reklam
Çok sayıyı kaç tane gözlem oluşturur? Bir metal çubuk, metallerin ısıtıldıklarında daima genleştikleri sonucuna ulaşmadan önce on defa mı, yüz defa mı veya kaç defa ısıtılmalıdır?
Sayfa 53 - tümevarımcılıktaki sayı problemiKitabı okudu
Yorum, kavramın kendisini, kırmızılığı, açıklanması tasarlanan şeyin kendisini önceden varsayar. Bu kavramın ilk kez nasıl anlam kazandığıyla ilgilendiğimiz için anne ve babaların çocuklanna "kırmızı" kavramını öğretirken, bir kırmızı nesneler takımı seçtiklerini söylemek, tümevarımcı konumun yeterli bir müdafaası değildir. "Kırmızı" ya da başka herhangi bir kavramın, başka hiçbirşeyden değil deneyden türetildiği tezi yanlıştır.
Sayfa 72 - yani teorizasyon esnasında şeylere dair veriler tamamen a posterioridir. şeylerin idealarından bahsetmek yerine tezahürlerinden bahsedebiliriz. bu da bir fiyasko türüdür.Kitabı okudu
Kuhn'un bir bilimin ilerleme tarzı konulu tablosu, aşağıdaki açık-uçlu şemayla özetlenebilir : bilim öncesi - olağan bilim - bunalımlar - devrim - yeni olağan bilim - yeni bunalımlar
Sayfa 156 - kuhnKitabı okudu
Bilimde Bunalım
Paradigma, taraftarları paradigmaya güvenlerini kaybedecekleri ölçüde zayıflayarak temelleri bir kez sarsıldı mı, zaman devrim için olgunlaşmış demektir.
Sayfa 147 - Paradigma Yayıncılık
106 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.