Bir Müslüman Kader ve İnsanın Özgürlüğü'ne Nasıl Bakmalı?

Cemalettin Erdemci

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Evrende kötülüğün olmasının temel sebebi, insanın sahip olduğu özgür irade ve insanın iyilik ya da kötülük yapabilecek bir kabiliyet ve yetenek ile donatılmış olmasıdır. Sadece iyilik yapabilen insan özgür iradeli değildir. Hür irade, en az iki şık arasında tercih yapabilen iradedir.
Kader
Gazali yetkinlik ve eksikliğin birbiriyle bağlantılı olduğunu, yetkinliğin ancak eksikliğinin varlığı ile bilinebileceğini, hayır şer ilişkisinin bu çerçevede düşünülmesi gerektiğini belirtmekte, bütün bunların geri çevrilemeyen ve karşı konulamayan Allah'ın istemesine bağlı olduğunu bundan ötesinin ifşa edilmesi caiz olmayan Kader sırrına girdiğini söylemektedir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Hâdi, 'Rab olduğunu kabul etmeye götüren yolu kullarına tarif eden' ya da, 'kullarının kendi Rabliğini kabul etmelerini sağlayacak yolu kendilerine gösteren' anlaminda kullanılmıştır.
" Rasulullah(s.)'a " İman nedir? " diye sorulduğunda şöyle cevap vermiştir: " İman; Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahirete gününe, hayır ve şerriyle kadere inanmandır. " (Müslim, )
" İnsanın kaderi, balıklara barınak oluşturan denize benzer, balıklar denizin içinde doğarlar, büyürler ve ölürler. Onlar denizin içinde istedikleri yere gidip gelirler, fakat denizin dışına çıkamazlar. İnsanı kaderi de deniz gibidir. İnsan bu kaderin dışına çıkamaz fakat yaptıklarının hepsi kaderin içinde gerçekleşmesine rağmen o, istediği gibi iradesini özgür bir biçimde kullanma salahiyetine sahiptir. " | Hüseyin Atay
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.