Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bozkır Çocuklarına Bir Umut Dr. Albert Eckstein

Nejat Akar
“…1935 yılı sonbaharında İstanbul-Ankara ekspresi gecenin içinde yol alırken, Dr. Albert Eckstein, Nazilerin iktidara gelişini, göçe zorlanan Yahudileri, Türkiye’den gelen daveti, Düsseldorf Tıp Akademisi’ndeki görevinden alışını, yarım kalan araştırmalarını ve geride bıraktığı yakınlarını düşünüyordu. Pencereyi açtı; bozkırın serin, tertemiz havasını içine çekti...” Sağlık bakanı Dr. Refik Saydam, Dr. Eckstein’a “Devletimizin en birinci görevi halkın sağlığını korumaktır. Sizin gibi deneyimli hocalarla işe başlamak istiyoruz,” dedi. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin teklifini kabul eden çocuk doktoru Ord. Prof. Dr. Albert Eckstein, Ankara Numune Hastanesi’nde göreve başladı. Ardından Ankara Üniversitesi’nde Çocuk Kliniği’ni kurdu. Dr. Eckstein, aile arasındaki adıyla Schummi, İç Anadolu’dan Karadeniz’e, Akdeniz sahilinden Toroslar’a, yüzlerce köyde incelemelerde bulundu, fotoğraflar çekti, köylülerle dost oldu, hastalarının başında sabahladı. Değerli doktorlar yetiştirdi. Pek çok çocuğa şifa verdi. Onun çabalarıyla, Türkiye’de çocuk ölümleri önemli bir düşüş gösterdi. Türkiye’nin pek çok bölgesini gezerek anne-çocuk sağlığı konusunda raporlar yazdı. Anadolu’da 15 yılın ardından, 1950 yılında ailesiyle birlikte Almanya’ya döndükten kısa bir süre sonra öldü. Ardında, modern çocuk hastalıkları kliniklerinin kurucularını bıraktı: Prof. İhsan Doğramacı, Prof. Bahtiyar Demirağ, Prof. Sabiha Özgür..En büyük ideali olan Türkiye’de çocuk hastanesi projesini asistanı gerçekleştirdi; İhsan Doğramacı, Hacettepe Çocuk Hastanesi’ni kurdu. Çocukların Schummi Amcası’ydı o. Unutulmadı... Türkiye’yi ikinci vatanı sayan, Cumhuriyet’e omuz verenlerden biri olan Dr. Albert Eckstein’in yaşamöyküsünü kendisi de bir çocuk doktoru olan Prof. Dr. Nejat Akar kaleme aldı. Dr. Eckstein ve eşinin günlükleri, anılar ve tanıklıklarla, belgelerle zenginleştirilmiş kitap, bir halk doktorunu, Türk dostunu, Cumhuriyet tarihinin unutulmuş kahramanlarından birini yeniden gündeme getiriyor.
Yazar:
Nejat Akar
Nejat Akar
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Basım Tarihi: 2008Yayınevi: Gürer Yayınları
ISBN: 9786055785024Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
8/10 puan verdi
Bu kitabı okumayı Zülfü Livaneli'nin "Serenad" adlı romanını okuduktan sonra karar verdim. Romanın bir bölümünde Dr. Albert Eckstein ile ilgili bir bölüm bulunuyordu ve açıkçası fazlasıyla ilgimi çekti. 1935-1950 arası dönemdeki bozkır çocuklarının hayatına dokunmuş olan çocuk doktoru Albert Eckstein hakkında yazılmış belge niteliğinde bir eser. Kitap Dr. Nejat Akar'ın çalışmalarıyla oluşturulmuş o dönemi anlatan harika bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Albert Eckstein'in Türkiye'deki yaptığı çalışmaları öğrenirken aynı zamanda Kurtuluş Savaşı sonrası Anadolu bozkırının durumunu da gerek fotoğraflarla gerekse anlatılan anı yazılarıyla çok güzel bir biçimde göz önüne koyuyor. Aynı zamanda fotoğraf, döneme ait mektuplar ve telgraflarla zenginleştirilmiş olması okuyucu için büyük bir keyif oluyor.
Bozkır Çocuklarına Bir Umut Dr. Albert Eckstein
Bozkır Çocuklarına Bir Umut Dr. Albert EcksteinNejat Akar · Gürer Yayınları · 200816 okunma
Reklam
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
türk sağlık tarihi üzerine çok güzel bir inceleme. kurtuluş savaşı döneminde aynı zamanda halkın enfeksiyonlarla olan mücadelesini çok güzel bir şekilde anlatan bir kitap.
Bozkır Çocuklarına Bir Umut Dr. Albert Eckstein
Bozkır Çocuklarına Bir Umut Dr. Albert EcksteinNejat Akar · Gürer Yayınları · 200816 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.