Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Brütalizm

Achille Mbembe

Brütalizm Gönderileri

Brütalizm kitaplarını, Brütalizm sözleri ve alıntılarını, Brütalizm yazarlarını, Brütalizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kamu spotu olarak defalarca paylaşılmalı
Kendimiz ile varoluşumuzu paylaştığımız nesneler arasında birtakım ayrımlar yaptığımız çağ sona eriyor. Çok da uzak olmayan bir geçmişte, en azından modem Batı'da, insan denen varlık bir şey ya da nesne değildi. Bir hayvan ya da makine de değildi. insanın özgürleşmesi tam da böyle bir ayrımı temel alıyordu. Bugün, pek çokları var ki etrafımızı saran ve birçoğu insan icadı olan nesnelerin güçlerini, enerjilerini ve dirimselliğini kendileri adına sahiplenmek istiyor. (...) Çağımız, açıkça, siyasi ve kültürel kötümserlik çağı­dır. Aynı zamanda, olağanüstü kırılgan bir çağdaş özne bağ­lamında, bir duyumsamalar çağı. Kitlesel narsisizmin de yar­dımıyla, gerçekle karşılaşma dil vasıtasıyla değil, zevk ve beden vasıtasıyla vuku buluyor artık.
"Gelgelim acılarının sorumluluğunu bunların kaynağındaki sisteme yüklemek yerine, karşı karşıya oldukları yoksulluk tehdidinin acısını kendilerinden daha talihsiz, maddi varoluşları zaten örselenmiş olanlardan çıkarıyor ve hemen her şeyi ellerinden alınmış olanlara karşı daha da gaddarlaşıyorlar."
Reklam
Gelgelelim -teşvik edilen veya öğretilmiş- cir cehalet ve kayıtsızlık da hiç bu kadar yaygın olmamıştı. Bunun nedeni, tıpkı bilme gibi, bilgisizliğin de bir iktidar biçimi olması. Bilmek otomatik olarak özgürleşmeyi getirmese de bilmemek bir yandan insanı neredeyse bütün sorumlukuklardan azat ederken, öte yandan icap ettiğinde daha fazla kontrolü ve daha fazla nüfuzu mümkün kılıyor.
“Sermayenin birkaç elde toplanması hiçbir zaman bugünkü kadar yüksek seviyelere gelmemişti.”
Sayfa 22 - İletişim Yayınları
“Siyaset, unutulmamalı ki, ortak bir dünya ve ortak bir gelecek tasavvur etmeye ve yaratmaya yönelik bitmeyen bir çabadır.”
Sayfa 52 - İletişim Yayınları
“Çağımız, açıkça, siyasi ve kültürel kötümserlik çağıdır.”
Sayfa 100 - İletişim Yayınları
Reklam
"Ataerki ve sömürge mantığı bir arada örülmüştür. Biri diğerinin olanaklılık koşuludur."