Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kant'tan Günümüze Felsefe

Çağdaş Felsefe

Bedia Akarsu

Çağdaş Felsefe Sözleri ve Alıntıları

Çağdaş Felsefe sözleri ve alıntılarını, Çağdaş Felsefe kitap alıntılarını, Çağdaş Felsefe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefe bütün objelerin düşünülerek gözden geçirilmesidir. Hegel.
Kierkegaard'dan çağrı var
"Yaşamını boşuna harcama, günlerini öldürme, uyku içinde geçirme, uyan ve insan ol."
Sayfa 115 - mebKitabı okudu
Reklam
Ben kendi kendisi uzerinde düşünmekle ken dini bilir. Benim varlığımın özelliği doğadaki bir cisim gibi uzayın başka bir yerinde bulunuşum değil, bu ken di kendimi bilişimdir.
Sayfa 79 - inkılapKitabı okudu
Nietzsche'ye göre insan yenilmesi, aşılması gereken bir şeydir. Her varlık kendisinden üstün bir şey yaratmıştır, öyleyse insanın da kendini aşması gerekir. Maymun insanın gözünde ne ise insan da üstün insanın gözünde o olmalıdır. Yeryüzünün ereği ve anlamı da üstün insandır. Öyleyse yeryüzünün ötesinde Tanrısal umutları bir yana bırakıp yeryüzüne bağlı kalmalıdır. İnsan, hayvanla üstün insan arasına bağlanmış bir köprüdür. İnsanın asıl büyük olan yönü de bir erek değil, bir köprü oluşudur. Üstün insana ulaşması için insanın kendisini yok etmesi gerekir.
Yaşama neden bir güçlülük istencidir? Çünkü evrenin özü güçlülük istencidir. Savaşılan her yerde güçlülük için savaşılır. Bu evren özünde tüyük bir güçtür, başı sonu olmayan bir güç; boyuna değişen, ama bütün olarak değişmez kalan bir güç; dalgalanan, çağlayan güçler denizi; boyuna değişen sonsuz bir' dönüş; kendi kendisiyle çelişen, ama yeniden doluluktan yana dönen, çelişmelerden uyuma varan, kendi kendine evet aiyeo, kendi kendini özleyen bir oluş; hiçbir zaman doymayan, hiçbir yorgunluk duymayan bir oluş.
HEİDEGGER'DE VARLIK Heidegger felsefenin temel sorunu olarak gördüğü varlık felsefesine yönelir, ama varlığı varolus arayarak Varlığın araştırılması gereken yer varoluştur. Varoluştan öz çıkarılmalıdır. İnsanın özü varoluşundadır. Öyleyse var oluştan kalkarak varlık sorunu yeniden düzenlenmelidir. Buna göre bu felsefe eski öz (essentia)
Reklam
Martin Heidegger
Eski ölçüler «ben»imizin iç dünyasını değil, yalnızca nesneler dünyasını ölçerler. İnsanın dünyasının ölçek olarak içdenlik ya da «varoluşça» (Existential) ölçüye gereksinmesi vardır Bir insanın bize yakım ya da uzaK oluşu metre ve kilomterelerle ölçülemez. Bir anne uzakta tehlike içinde olduğunu bildiği oğluna üzerinde oturduğu koltuktan daha yakındır. Yüreğin ölçüleri varoluşça'dır, öznel kategoriler ve niteliksel Böylece öz (Essentia) felsefesinin kategorilerinin karşısında varoluş felsefesinin varoluşça kategorileri yer alır: «Dünyanın - içinde - olmak» da uzayla ilgili bir belirlenim değil, varoluşça bir belirlenimdir.
Sayfa 217 - İnkılapKitabı okudu
Modern çağın İnsanı! Gerçi çok şey kazandın, ama her şeyi yitirmek tehlikesi içindesin. Bütün evreni ele geçirmenin sevinci içindesin, ama kendi kendini yitirmek üzeresin.
Sayfa 111Kitabı okudu
BİR İNSANIN KİŞİ OLABİLMESİ İÇİN AYNI ZAMANDA BEDENİ ÜZERİNDE BİR EGEMENLİĞİ OLMASI ve KENDİNİ BEDENİNİN EFENDİSİ OLARAK DUYMASI GEREKİR. Bir kimse kendi bedenini "benim bedenim" bağı ile kendisine ait bir şey olarak yaşıyorsa kişi adını alabilir. Örneğin köle bedeni ile efendisine ait oldugundan kölenin kendi bedeni üzerinde bir egemenliği yoktur. Bu yüzden kendisi bir mülk, bir eşya olarak göz önünde tutulur. Kadının da "kişi olarak" tanınması için uzun zaman savaştığı bir gerçektir Schelere göre. Çok-eşlilik'te kadının kişiliğinden söz edilemez, burada da kadın bir "eşya" olarak kabul edilir.
Nietzsche'ye göre salt doğru diye bir şey yoktur. Evrende yalnızca değişme vardır. Akıp giden durmadan değişen bir gelişme vardır. Bunu sürdüren yaşamın kendisidir. Öyleyse yaşamak, yaşam, her şeyin üstündedir.
102 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.