Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağımız ve Türkiye

Niyazi Kahveci
Artık, düşünme ve ona dayalı lojik bilim yoksa hayat da yoktur. Modern bilimin kurucusu Francis Bacon (1561-1626)'un "Bilimin İlerlemesi" adlı eserini, bilimsel görüşlerini geniş halk kitlelerine yaymak için kaleme aldığı gibi, biz de bu eserimizi, toplumsal varlığımızı sürdürebilmek için çağımızın düşünüşünü ve bilimini yakalamanın şart olduğuna dair farkındalık oluşturmak amacıyla yazdık. İnsanlığın, 18. asırdan sonra tamamen yeni akılcı ve bilimsel bir düşünüş biçimine geçtiğinin fark edilmesini istedik. Artık akıl ve düşünme ile bilim yapabilenler varlıklarını sürdürebilirler. Bu çağdan sonra dindar olunabilir ama dinsel düşünme ile onulmaz. Çağdaşlık kaportada değil, motordadır. En zor iş, motoru çağdışı olan insan malzemesi ile çağdaş işler yapmaktır. Başkasının fikirleri ile yaşamak, kendi bedeni üzerinde başkasının kafası ile ortalıkta dolaşmaktır. Müslümanlar, zafer kazanmanın kola dayalı olduğu devirlerde başarılı olmuşlardır. Fakat işler koldan kafaya geçtiğinde jantların üzerine oturmuşlardır. Gelişme, mevcut egemen kişi ve fikirlere düşünme ile meydan okumaksızın gerçekleşemez. Türkiye'nin temel sorunu "düşünmeme"dir. Türkiye konuşuru çok, düşünürü yok ülkedir. İktidarların, toplumlarını çağlarına göre yeniden üretme görevleri vardır. Bu ihmalin doğuracağı felaketlerin sorumluları onlar olacaktır. İhmal ettiğin şey, seni imha edebilir. Türkiye, ileri dünyaya eklemlenmek istiyorsa, önce düşünüş biçiminde onunla akort yapması şarttır. Türkiye, kafir olmadan, dinsel düşünmeden çıkışı Cumhuriyet'le denemiştir. İnsanlık çizgisinin tarihine iyi yöneticiler değil, iyi düşünür ve bilimciler girerler. Türkiye, bugün diğer Müslümanlardan göreceli ileride ise, akılcı ve bilimsel düşünüşün yakalanması gerektiğini bir asır önce fark edip uygulayan M. K. Atatürk sayesindedir. O, ülkeyi kurtardığı için değil, düşünsel boyutla ilgili devrim yaptığı için milletinin gönlünde yer etmiştir. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Niyazi Kahveci
Niyazi Kahveci
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 60 dk.Sayfa Sayısı: 388Basım Tarihi: Ekim 2016Yayınevi: Sinemis Yayınları
ISBN: 9786054566365Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
388 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Müslüman dünyasının bilimsel alanda hiçbir şey üretemeyip çağımızın gerisinde kalma nedenini bilimsel düşünme konusundaki yetersizliğimiz ve bunun nedenlerini, nereden kaynaklandığını bir ilahiyatçı prof. tarafından bu kadar cesurca kaleme alıp yayınlama cesaretini gösteren ülkemizde nadir rastlanabilecek bir düşünür insanının bu ufuk açıcı eseri hakkında söylenebilecek tek söz okuyun okutun.
Çağımız ve Türkiye
Çağımız ve TürkiyeNiyazi Kahveci · Sinemis Yayınları · 201641 okunma
Reklam
388 syf.
8/10 puan verdi
·
6805 günde okudu
Prof. Dr. Niyazi Kahveci’nin yazmış olduğu Çağımız ve Düşünce adlı kitabında; temel olarak sistematik düşünme tarihi ve sistematik düşünme nasıl yapılır sorularına cevap bulacaksınız sayın kahveci batı medeniyetinden Türklerin geri kalmışlığını düşünme yapmamasına bağlıyor felsefi ve sosyolojik analizler yapıyor. İnsan akılını ikiye ayırıyor diyebiliriz; animal akıl ve hüminal akıl Animal akıl; insanın doğuştan getirdiği; temel barınma, yeme, içme, neslin devamı konusu ve içgüdülerin oluştuğu, diğer hayvanlar ile aynı işlevde olduğu ve insani(hümünal) olarak bir anlam ifade etmediği akıl olduğunu söylüyor. Hüminal akıl ise insanın doğuştan sahip olmadığı bir kaç düşünsel faaliyetten sonra insanın sonradan edinimsel ve medeniyet üreten, insani insan yapan akıl olduğunu söylüyor. İnsanın asıl amacını ise Animallıktan Huminallığa geçiş olduğunu savunuyor. Düşünme tarihi ile ilgili olarak bazı anekdotları aktarırken tarih bilimi olarak birkaç hata yaptığını; Osmanlı konusunda ise çok katı bir fikir aldığını düşünüyorum. Okuyucuların bu durumu göz ardı etmeyerek okumasıyla Türk toplumunun “Medeniyet Sorununa güzel cevaplar getireceğini düşünüyorum. İyi okumalar…
Çağımız ve Türkiye
Çağımız ve TürkiyeNiyazi Kahveci · Sinemis Yayınları · 201641 okunma
388 syf.
·
Puan vermedi
İnsanlık çizgisi... Ana teması ve ortak özelliği insani olmak olan insanlık çizgisi... Medeniyet ... İnsanlık çizgisinin pratiği olan medeniyet... Çağının ötesine geçen düşünürler... TÜM BU KAVRAMLAR BU KITAPLA ANLAM KAZANDI BENDE. YETERLI BILGI BIRIKIMINIZ OLMASADA OKUYUN... 1 KERE 2 KERE HATTA 1000 KERE OKUYUN !
Çağımız ve Türkiye
Çağımız ve TürkiyeNiyazi Kahveci · Sinemis Yayınları · 201641 okunma
388 syf.
·
Puan vermedi
Prof.Dr.Niyazi Kahveci,Marmara Üni.İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Manchester Üniversitesi'nde Sosyal Bilim üzerine master ve doktora yapmıştır. Meslek hayatı boyunca verdiği dersler: İnsan ve Toplum Bilimleri, Milletlerarası İlişkiler, Felsefe, Sağlık Sosyolojisi, Ekonomi, Eğitim Felsefesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Sosyoloji, Siyâset Bilimi, Siyâsî Düşünceler Târihi, Milletlerarası Politikada Din, Toplumsal Yapılar ve Târihî Dönüşümler, Din Sosyolojisi, Ahlak Sosyolojisi, Gençlik Sosyolojisi, Bilgi Sosyolojisi'dir. Yazar bu kitabında; temel olarak sistematik düşünme tarihini anlatmış ve sistematik düşünme nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalışmıştır.İnsanlık çizgisi oluşmaya başladığı andan itibaren zaman içerisinde teoloji ve felsefenin diyalektiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Bu kitap ,dünyanın düşünsel gelişimini, teolojik ve felsefik olarak Doğu'nun Batı 'dan aslında neden geri kaldığını merak edenlerin mutlaka okuması gereken bir eserdir..
Çağımız ve Türkiye
Çağımız ve TürkiyeNiyazi Kahveci · Sinemis Yayınları · 201641 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.