Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çanakkale Kahramanı Nusrat

Cihat Gündoğdu

Çanakkale Kahramanı Nusrat Gönderileri

Çanakkale Kahramanı Nusrat kitaplarını, Çanakkale Kahramanı Nusrat sözleri ve alıntılarını, Çanakkale Kahramanı Nusrat yazarlarını, Çanakkale Kahramanı Nusrat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu kitap, 17.02.2016 tarihinde bölücü terör örgütününbombalı saldırısında şehit düşen ağabeyim Mustafa Küçük, 11 Ağustos 2017 yılında aynı örgüt tarafından kalleşçe şehit edilen Eren Bülbül ve bu toprakları vatan yapan isimsiz kahramanların aziz hatıralarına ithaf olunur.” Aziz Ruhları Şad, Mekânları Cennet Olsun..
İsmail Hakkı Bey, 19 Ekim 1905 tarihinde Necm-i FeşanGambotu'na Seyir Zabiti olarak atanmıştır. 29 Ocak 1907 tarihine dek bu gemide görev yapar. Ayrıca ilk seyir zabitliği görevini de bu gemide alması önem arz etmektedir. Seyir Zabitliği görevindeki subay geminin bir noktadan diğer bir noktaya gitmesi öncesinde gerekli seyir planını oluşturan haritalara rotaları çizen zabitan konumundadır.
Reklam
Hamidabâd torpidosu 13 Kasım 1916 tarihinde Karadeniz'de İğnead Llimanında iken Rus muhriplerinin baskını neticesinde batırılmıştır. Bu olay neticesinde maalesef 4 denizcimiz şehit olmuştur.
İsmail Hakkı Bey, 16 Ekim 1914 tarihinde Nusrat Mayın Gemisi Süvariliği'ne atanır. Fakat gemi,İzmir körfezinde görevde olduğu için gemiye atanmasını müteakip ivedi bir surette katılamaz. Nusrat, 29 Ekim 1914 tarihinde mayın hatlarının tesisi için Müstahkem Mevkii komutanlığının emri neticesinde Çanakkale'ye varır. Yüzbaşı İsmailHakkı Bey, 30 Ekim 1914 tarihinde geminin demir tesliminitamamlar; sevk ve idareyi eline alır.
... Zaferi getiren 11. Sıra mayın hattını teşkil eden 26 mayının döküm harekâtı sonrası kalbinden tekrar rahatsızlanmış, tedavisinin ardından Nusrat'ın başındaki görevine dönmüştür. Her daim vatanını canından aziz bilen Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, bunun getirdiği sıkıntı, stres, yârine ve çocuklarına olan hasretinden müzmin bir kalp hastasıdır. Müzmin kalp rahatsızlığının görevini yapmasını engellemesinden ötürü Ağustos 1915'te merkeze alınmıştır. Merkeze alındığı süreçte Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde tedavi görmektedir. Yorgun kalbi artık son safhadadır. 14 Eylül 1915 tarihinde Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde hayata gözlerini yumduğunda yalnızca 39 yaşındadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünde imzası olanlardan biri olduğunu bilemeden tüm ömrünü vatanına ve donanmaya vakfetmiş bir subay olarak bu dünyadan göçmüştür. Ölüm sebebi kayıtlara sekte-i kalp (kalp krizi) olarak geçer.
Sultan Reşat ve Başkumandan vekili Enver Paşa, örneğine az rastlanır bir vefa örneği sergilerler. Her ne kadar 18 Mart 1915 üzerinden 6 ay geçmiş ve görev başında hayatını kaybetmemiş olsa da kahraman Yüzbaşı, devlet nazarında şehit sayılır. İsminin başına "Şehiden" ibaresi düşülür...
Reklam
İbrahim Yaşar'ın en küçük oğlu olan Mehmet Gündoğdu,13 Mayıs 2020 tarihinde pankreas kanserinden vefat etmeden önce dedesini anlatmak, unutturmamak adına elinden geleni ilerleyen yaşına rağmen bir an geri durmaksızın yapma gayretindeydi. Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen 18 Mart törenlerine sağlığı müsaade ettikçe davetli olarak katılmaktan kendisinin tabiriyle onur veşeref duyuyordu.
Mehmet Gündoğdu, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. Yılında NTV ekranlarında şu ifadeleri sarf ediyordu: "Ben babamdan duyuyordum. Bizim zamanımızda (gençliğimizde) bataryalı radyolar çıkmıştı. İlk defa babam aldı onu. 18 Mart yıldönümlerinde bana dedemin hikâyesini radyodan dinlettirirdi. Bak dedeniz derdi." Merhum Mehmet Gündoğdu, dedesi ile ömrü boyunca iftihar etmiş, böyle bir kahramanın torunu olma gururunu ömrü boyunca yüreğinde taşımıştır.
... Çanakkale Boğazı özelinde okumalar yaptığımızda çok önemli olaylara tanıklık ettiği ortaya çıkmaktadır. Truva savaşı, Atina ve Spartalılar arasında yapılan Med ve Peloponez savaşları sırasında Çanakkale Boğazı'nın egemenlik konusu olması, Büyük İskender'in ordularının Anadolu'ya, Emevi donanmasının ise İstanbul önlerine gelmek için bu boğazdan geçmesi,Haçlı seferleri esnasında deniz ticaretiyle geçimini sağlayan devletlerin Çanakkale Boğazı için birbirleriyle rekabet içerisine girişmesi, Çaka Bey'in İstanbul'u ele geçirmek amacıyla Çanakkale Boğazını ve Trakya'yı ele geçirme üzerine planlar yapması,Çanakkale Boğazı'nın önemini belgeleyen tarihi gerçeklerdir.Çanakkale Boğazı, Osmanlı Devleti'nin henüz kuruluş döneminde iken 14. Yüzyıl sonlarında tümüyle Türk egemenliğine girmiştir.
"Bouvet'in torpido çavuşu Coguin ise çok daha heyecan verici bir hatırat kaleme almıştır: "Torpil bölümündeydik. Mürettebatıma dedim ki: Bu birmayındır. Mayından kurtulan gemi de yoktur. Haydi, hepiniz fırlayınız." ...
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.