Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çözümleyici Eleştiri

Semih Gümüş

Çözümleyici Eleştiri Gönderileri

Çözümleyici Eleştiri kitaplarını, Çözümleyici Eleştiri sözleri ve alıntılarını, Çözümleyici Eleştiri yazarlarını, Çözümleyici Eleştiri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendini çeşitli anlayışlar ve ideolojilerle sınırlamış eleştirmenlerin ya da ömrünü kitap tanıtım yazılarına adamış yazarların amacı yazınsal metnin hep ne denli pırıltılı olduğunu ortaya koymaktır ki, yazınsal metinlerin buna gereksinimi edebiyat kamuoyunun yanılsamasıdır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Sözcükler yalnızca yüzyıllar içinden gelip bugün yanı başımızda tuttuğumuz büyük yazarlara ait değildi.
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam
her okuma bir eleştiridir
Yaratım süreci boyunca yalnızca yazarına ait olan yazınsal metin, dünya gözüne göründükten sonra yazarın denetiminden çıkmaya başlar. Orada eleştiri vardır artık, tek bir eleştirmen olmasa bile, her okumanın bir eleştiri yerine geçtiği anlamında.
eleştirinin neye yaradığı sorusu
Aslında eleştirinin neye yaradığı sorusuna verilecek yanıt her zaman aynı: okuma kültürünün düzeyini yükseltmek. Bunun dışında belirgin bir somut katkısı olur mu? Hayır, olmaz.
Yazmak herkes için vazgeçilmez değil elbette, ama okuma eyleminden yazma eylemine geçmek, en azından bir üst kata çıkıp pencereleri açmayı gerektirir.
Yazılmadık ne kaldı insana dair,
Yazılmadık ne kaldı insana dair, sorusu önemlidir aslında ve aklı başında bütün yazarlar şu yanıtı verir: İnsanı kendinden önceki bütün yazarların gördüğünden bambaşka biçimde gören ve gösteren yazarın yazdıkları gerçekten değerli ve kalıcıdır; yoksa yazmaya değmezdi.
Reklam
Yazılagelenleri artık yazmak istemeyen
Yazılagelenleri artık yazmak istemeyen, dolayısıyla kendi için yazınsal yazının ne olduğunu arayan yenilikçi yazarların, sayıca hiç de az olmayıp 1950 kuşağından bugüne dek ayrı yollar ve kollar oluşturması, edebiyatımızın bir an bile unutmaması gereken şansıdır.
Edebiyat, kendini geçmişe bağlamak yerine hep gelecekçi, dolayısıyla yenilikçi değişim süreçleri içinde varlığını anlamlandırmıştır.
Eleştiri, edebiyatın nesnesi olmaktan kurtulup içinden çıktığı yapıtlarla aynı düzeyde, bir özneye dönüşemezse, anlamını yitirir.
Kendilerini geçmişin içine kapanmak zorunda kaldığı sınırlara çekilmek isteyenler, aslında içgörülerine değil, gölgelerine çekilmiş olur. Orada ne sahicilik kalır, ne de yaratıcılık.
60 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.