Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çözümleyici Eleştiri

Semih Gümüş

Çözümleyici Eleştiri Gönderileri

Çözümleyici Eleştiri kitaplarını, Çözümleyici Eleştiri sözleri ve alıntılarını, Çözümleyici Eleştiri yazarlarını, Çözümleyici Eleştiri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yazarın yücelttiği metin, eleştiri tarafından nesneye indirgenmektedir.
PDF can yayınları
Adorno
"İnsanlar, ancak üretime karşı durarak, bu düzenin içinde büsbütün erimeyi reddederek insana daha yakışan bir dünyanın doğmasını sağlayabilir,"
PDF can yayınları
Reklam
Reflekslerin yenilikçi olanı tukaka etmeye ayarlandığı bir edebiyat kültüründe, sözgelimi Orhan Pamuk'un varlığı yerine, tuhaftır ama var olmaması yeğ­lenir.
PDF can yayınları
Bizim edebiyatımızın en önemli sorunu nedir, soru­su bugün gene sorulduğunda, asıl yanıtın "eleştiriden yoksunluk" olduğundan kuşkum yok.
PDF can yayınları
Kendini eleştirmeyen başkalarını eleştiremez önermesi nasıl doğruysa, başkalarını sağlam bir düşünce, sezgi ve öngörüyle eleştirenlerin kendilerine bakış açılarının değişeceği de doğrudur.
PDF can yayınları
... eleştirinin yazınsal metni "durağan bir sözcükler kütlesi olarak değil de dinamik bir sözcükler kütlesi olarak" görmesini sağlar. Metnin içselleştirdiği dinamizm, üstelik bir eleştirmenin onu gör­memesi yüzünden de sönmez, öteki okumaları bekleyen organik bir yapı olarak yaşamayı sürdürür. Bir metnin önce nasıl yaratıldığını anlamak, çözümleyici eleştirinin temel atma aşamasıdır. Sonra estetik donanımı çözmeye, dolayısıyla yazınsal -estetik- değer taşıyan bütün ayrın­tıları tek tek ayırt etmeye başlar eleştiri. Her ayrıntıda bir anlam vardır. Yazınsal metni satır satır çözümleme uğraşı, düpedüz yazınsal-bilişsel bir edim olarak yaşanır­ken öteki metnin yerine elbette kendini koymaya başlar.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
Eleştrinin Doğası ve Dünyeviliği 
Edward Said de, yazarın, yazdıklarını yayımladıktan sonra kamu tarafından alımlanma biçimine karşı çıkma hakkını yitirdiğini belirtiyor. Yaratım süreci boyunca yal­nızca yazarına ait olan yazınsal metin, dünya gözüne gö­ründükten sonra yazarın denetiminden çıkmaya başlar. Orada eleştiri vardır artık, tek bir eleştirmen olmasa bile, her okumanın bir eleştiri yerine geçtiği anlamında.
Yorum yoruma karşı
.....edebiyatımızdaki bütün yenilikçi atılımlar, anlamı hiçleştirmeye kalkışmadan, yalnızca tersyüz ettikleri an­lamları yeniden okuma denemeleri olarak kendilerini ortaya koymuştur. Aslında yazınsal yapıtta anlam hiçbir zaman büsbü­tün yok olmaz, dün olmadığı gibi, yarın da olmayacaktır; gelgelelim, aradığımız anlam her zaman aynı yerde ve aynı değerde bulunmayabilir.
198 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Çözümleyici Eleştiri
Semih Gümüş'ün Çözümleyici Eleştiri adlı kitabı, Türkiye'de ders kitaplarına da giren eleştirmenler, Nurullah Ataç ve Fethi Naci ile başlıyor. Bunlar haricinde başka isimler sayılsa da esas olan bu ikilinin eleştiri konusunda aldıkları tavır ve buna Semih Gümüş'ün itirazını okuyoruz. Yazar ve konu odaklı bakış açısının o zamanlardan bu zamana
Çözümleyici Eleştiri
Çözümleyici EleştiriSemih Gümüş · Can Yayınları · 201215 okunma
Dile sahip olmak, yüzmeyi öğrenmek gibi değildir,
Dile sahip olmak, yüzmeyi öğrenmek gibi değildir, iyi kullanılmazsa, zamanla yoksullaşır. Yazmaya ara veren yazarın yeniden dönerken zorlandığı gibi.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
Kendini çeşitli anlayışlar ve ideolojilerle sınırlamış eleştirmenlerin ya da ömrünü kitap tanıtım yazılarına adamış yazarların amacı yazınsal metnin hep ne denli pırıltılı olduğunu ortaya koymaktır ki, yazınsal metinlerin buna gereksinimi edebiyat kamuoyunun yanılsamasıdır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Sözcükler yalnızca yüzyıllar içinden gelip bugün yanı başımızda tuttuğumuz büyük yazarlara ait değildi.
Sayfa 102Kitabı okudu
her okuma bir eleştiridir
Yaratım süreci boyunca yalnızca yazarına ait olan yazınsal metin, dünya gözüne göründükten sonra yazarın denetiminden çıkmaya başlar. Orada eleştiri vardır artık, tek bir eleştirmen olmasa bile, her okumanın bir eleştiri yerine geçtiği anlamında.
eleştirinin neye yaradığı sorusu
Aslında eleştirinin neye yaradığı sorusuna verilecek yanıt her zaman aynı: okuma kültürünün düzeyini yükseltmek. Bunun dışında belirgin bir somut katkısı olur mu? Hayır, olmaz.
Yazmak herkes için vazgeçilmez değil elbette, ama okuma eyleminden yazma eylemine geçmek, en azından bir üst kata çıkıp pencereleri açmayı gerektirir.
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.