Damağası

Kemal Tahir

Damağası Gönderileri

Damağası kitaplarını, Damağası sözleri ve alıntılarını, Damağası yazarlarını, Damağası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
390 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Gerçekçi tavrıyla, yöreye özgü anlatımıyla kendine bağlayan bir eser olmuş. Bel altı anlatımıyla da kimi zaman güldüren kimi zaman da şaşkınlıkla çevreleyen bir mizahi anlatıma sahiptir. Dönemin koşullarının ne derece ağır ve meşakkatli olduğunu ilk elden öğreniyoruz. Yazarın üslubu da öyle içten öyle hoş bir anlatıma sahip ki okurken kendinizi dönemin bir kahramanıymış gibi hissediyorsunuz ve orada bulunan biri edasıyla kulak kabartıyorsunuz. Dolayısıyla eserin gerçekçi anlatımı da bir açıdan Kemal tahir'in çorum `mahpusane`sinde geçirdiği günlerden kaynaklanmaktadır ve eserde kendini `kitaplı casus` olarak tanıtmaktadır ve kitap birçok müsveddenin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur ve yazar tamamlayamadan vefat etmiştir. Kitapta yazdığı kadarıyla; s. 87 "not: dam'a Anadolu'da hem Mahpusane, hem de ahır; bazan 'mahpus damı' da denir. Damağası 'mahpushaneyi soyan azılı haydut' demektir. Ek: "`panait istrati`, bir romanını -boydan boya bir veremliden dinlediği için-, 'iyi veya kötü bütün veremlilere' ithaf etmiş. Ben bu romanda yazılanları mahpuslarla beraber yaşadım. Fakat hamdolsun hiçbir zaman Panait İstrati kadar yufka yürekli değilim. İyi veya kötü diyemem! ben kitabımı, sadece, bütün dünyadaki namuslu mahpuslara, -bilhassa Bayat nahiyesinin Pınar köyünden Tablabaş oğlu Mustafa Yıldız'a- ithaf ediyorum." Kemal Tahir
Damağası
DamağasıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 2013151 okunma
390 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Kemal Tahir Türk Edebiyatının en üretken roman yazarlarından birisidir. Türk toplumunun temel yapısını oluşturan Türk köylüsünün sorunlarını anlamaya çalışmış; edindiği bilgilere de biraz mizah katarak biz okuyuculara aktarmıştır. Kemal Tahir'in ‘’Dam Ağası’’ romanı yazarın, Çorum Cezaevi’ne sürgün edilişi ve Cezaevi günlerini anlattığı romanıdır. Roman üç bölümden oluşmaktadır. Her bölüm kitabın bir taslağı niteliğinde. yani ilk düzeltme, ikinci düzeltme ve yapılabilen son düzeltme. bir nevi bir romanın oluşturulma süreci olarak ele alındığını görürsünüz. Yazar romanda kendisini, Cezaevindeki mahkumların verdiği isimle ‘'Kitaplı Casus’' olarak anlatmaktadır. Yazar ayrıca kendisi de uzun süre cezaevlerinde yattığı için Cezaevlerinin çalışma koşullarını, mahkumların cezaevi yaşam koşullarını, derinlemesine inceleme imkanı bulur. Yazar Cezaevi yaşamını ve kırsal kesim insanının küçük ama entrikalarla ve kırılmalarla dolu yaşamını mizahi olarak ele alırken, ona sadece bakmakla yetinmez, onu çözmeye ve anlamaya çalışır. Oluşturduğu, alabildiğine canlı karakterlerin üzerinden bir Anadolu insanı panoraması çizer. Sıkılmadan okuyabileceğiniz bir roman tavsiye ederim..
Damağası
DamağasıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 2013151 okunma
Reklam
Akıl yeterinden çok oldu mu, sırasız yerde dağılır, ha deyince toplayamazsın. Çünkü aklın çoğu serçe kuşu gibidir, hindi tavuğu gibi güdülmez.
Sayfa 314Kitabı okudu
Cezaevlerinde sürgüne gitmekte korkuludur, sürgün gelmesi de…Sürgün kısmı, ardında on kardaşı olsa, yitti yiter. Ne denilmiştir? Gözden ırak, gönülden ırak… Başkaca,yaban yerde kim kime olduğundan padişahın şehzadesi olsa,mahpusun parası pul, karısı dul sayılır.
Sayfa 235Kitabı okudu
‘’Bir eve fakirlik girdimi aşk bacadan kaçar!’’sözünü hatırladı. Peri, cin falanda aşk sayılabilir. ‘’Bir eve kitap girdimi onlarda bacadan yallah… Burası da ev sayılır, adı üzerinde: Cezaevi’’
Sayfa 165Kitabı okudu
‘’Biliyormu gözü körolasıca’’ Bu memlekette bir cins vardı ki ömrü beklemekle başlıyor, beklemekle tükeniyordu. Yemene gidenleri beklemişler… Sürgüne gidenleri beklemişler…Avrupa’ya kaçanları beklemişler… Muharebeye gidenleri, esir düşenleri beklemişler… Şimdide mahpustakileri bekliyorlar..
Sayfa 158Kitabı okudu
126 öğeden 141 ile 126 arasındakiler gösteriliyor.