Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devrimin Rojava Hali

Dava Dosyası

Arzu Demir

Dava Dosyası Gönderileri

Dava Dosyası kitaplarını, Dava Dosyası sözleri ve alıntılarını, Dava Dosyası yazarlarını, Dava Dosyası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyalist, devrimci ya da kadın olmadan önce biz Kürt'tük. Sonrasında kadın özgürlük mücadelesi, ulusal öz­gürlük mücadelesinin içinde gelişmeye başladı. Bu nedenle birinci ilkemiz yurtseverlik: Yurdunu, toprağını, yaşadığın yeri koruyabilmek, yaşayabileceğin bir alanın olması. Öz­gürlük, eşitlik ve her şeyin, ayağını bastığın yerin özgürlüğü ile bağlantısı olduğunu bilmek.
Yekîtiya Star'ın kelime anlamı da, Mezopotamya tarihine uzanıyor. Yekîtiya Star'ın Kobane temsilcisi Laleşin Abdullah, bir röportajda bu anlamı şöyle anlatmış: "Kürtçe'de 'star' tanrıça demek, Arapça'da eştar, Türkçe'de iştar; aşkın tanrı­çası. Bizim dilimizde tanrı, kendini yaratan anlamına geliyor. Kadın da hem kendini, hem de toplumu yaratıyor. Biz 'Kadın olmadan, toplum olmaz' diyoruz. Yekîtiya da birlik anlamına geliyor. Yani 'Her kadın bir tanrıçadır' diyoruz. Yekîtiya Star da tüm tanrıçaların) kadınların birliğidir."
Reklam
rejim güçleri gençlerimizi toplayıp savaşa götürüyordu. Biz de orada toplanarak buna tepki ver­meye başladık. Biz de onların polislerini, üyelerini alıkoymaya başlayınca, onlar aldıkları gençlerimizin karşılığında gelip bizim alıkoyduklarımızı teslim alıyordu.
Rejimin politikaları bakımından 1960 yılı kritik bir yerde duruyor. O yıl Kürtlere karşı büyük bir harekât başlatılırken, 30 Kasım'da Amûde'deki sinemada, 280 Kürt çocuğu yakılarak öldürüldü. Rojava'da bu konuyla ilgili konuştuğum herkes, Cezayir devrimini anlatan bir filmi izlemek için öğrencilerin geldiği sinemadaki yangının kasıtlı olarak rejim güçleri tara­fından çıkartıldığı görüşünde. Bu fikri güçlendiren deliller de çok. Görevliler yangından önce sinemayı terk etmiş, öğren­cilerin çıkışım engellemek için kapıları dışarıdan kilitlemişti. Şimdi Amûde'de o sinemanın yerinde yakılarak katledilen çocukların fotoğraflarının yer aldığı bir anıt duruyor.
Rojava devrimi, insanlığın ortak hafızasına, tarihine ar­mağan edilen Paris Komünü'nden Sovyet devrimine tüm devrim ve isyanlardan izler taşıyor elbette. Ancak bu devrim, bu yüzyılın Mezopotamya'sında gerçekleşiyor. Geçmiş de­neyimlerden öğrendiği kadar gelecek devrimlerin inşasına zemin olacak kendine özgü deneyimleri de biriktiriyor. Özetle, yaşananlar devrimin Rojava hali.
2011 yı­lının 6 Mart günü, yaşları 10-15 arasında değişen 15 kişilik bir çocuk grubu, okullarının duvarlarına Tunus devriminin sloganı olan "Halk rejimin yıkılmasını istiyor" ve "Sıra sende doktor" diye yazdı. "Doktor"dan kasıt, İngiltere'de eğitim görmüş bir göz doktoru olan devlet başkanı Beşar Esad'dı.