Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Davranış Bilimleri

Feyzullah Eroğlu

Davranış Bilimleri Gönderileri

Davranış Bilimleri kitaplarını, Davranış Bilimleri sözleri ve alıntılarını, Davranış Bilimleri yazarlarını, Davranış Bilimleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marks'a göre, bütün sosyal olayların ve insan davranışlarının temelinde, iktisadî çıkar duygusu vardır.
Kederin Beş Aşaması
1. İnkâr (durumunu kabul etmeyi reddeder) 2. Öfke (durumu inkâr işe yaramayınca öfke patlar) 3. Pazarlık (olacak şeyleri azaltmaya ve hafifletmeye çalışır) 4. Depresyon (içe kapanma) 5. Kabul (yapılacak herhangi bir şey yok)
Reklam
Eğer kişi, tehlike ile baş edemeyeceğini zannederse, kullanabileceği tek yol bu tehlikeyi yok varsaymak olur.
Adler'e göre insanın tek ve temel içgüdüsü, iktidar ve üstün olma çabasıdır.
Kişiler gerçek hayatta tatmin edemedikleri bazı istek, dürtü ve duygularını, hayâl kurarak tatmin etmeye çalışırlar.
Kişi aslında başka şeylerden korktuğu halde, bu korkunun kaynağını kendisine ve çevresine olduğu gibi itiraf etmek yerine, başka canlılara, nesnelere ve durumlara aktarmaktadır.
Reklam
Faydacı ve yaratıcı eğitim sistemi esas bilgi kaynağı, temel eğitim kurumlarının kazandırdığı temel bilgilerden yararlanılmak suretiyle kişilerin, bizzat kendilerinin yeni bilgiler edinme imkânı elde etmeleridir.
Sayfa 339Kitabı okudu
Otoriter ya da antidemokratik rejimlerde çok sık başvurulan bir eğitim sistemi olan ideolojik eğitime yüklenen temel hedef, öngörülen insan ve toplum tipini yaratma arzusudur. Bu maksada hizmet edecek şekilde bil giler seçilir ve böylece belirli ideolojik kalıpları oluşturmak suretiyle içerisinde yaşanılan yönetim sistemi, toplumun gözünde ve zihninde "meşru laştırılmış" olunur. Ayrıca, ideolojik eğitim sistemini tasarlayan ve uygulayan yönetici sınıf, toplumu eğitim yoluyla kendi ideolojik değerleri doğrultusunda "aydınlatmak" uğruna çoğunlukla aşırı bir disiplin ve güç gösterisi kullanmaktan da çekinmez. İdeolojik eğitim, görselliğe, görüntü ye, gösteriş ve asılsız imaja aşırı önem vermesi nedeniyle "sosyal etkinlikler" adı altında çok sık tören yaparak adeta eğitim ve öğrenim süreçlerini birer tören mekanizmasına dönüştürür.
Sayfa 338Kitabı okudu
Rüyalar, geçmiş hatıraları ve dilekleri canlandırabildikleri gibi, kişiliğin gelecek zamanlara dair özlemlerini temsil eden birtakım hayâl ve beklentileri de yansıtabilir. Ancak, rüyalarda bilinç altı istek ve güçlerin kullanıldığı simgelerin, bütün insanlar için aynı anlama sahip olması beklenmemelidir. Buna karşılık, içinde yaşanılan toplumun kültür kalıpları tarafından biçimlendirilmiş bir kısım simgelerden de söz edilebilir.
Sayfa 277Kitabı okudu
İnsanların çoğu, sevdikleri işlerini, kişileri ve sosyal çevreyi, bağlı oldukları sosyal grupları kaybetmemek için durumun gerektirdiği davranışı göstererek, genel eğilimlere ve toplumsal standartlara ters düşmekten sakınır.
Sayfa 275Kitabı okudu
44 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.