Devlet Adamı

Platon (Eflatun)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
241 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Mantık çerçevesinde bakarsak bence en küçük yöneticinin bile okuması gereken, yönetimin temellerini ve ilkelerini anlatan bir eser. Çok kalın olmaması ve anlaşılabilir olması bile yüzyıllar öncesinin şaheseri ..
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001518 okunma
Reklam
241 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
YABANCI ve GENÇ SOKRATES arasında geçen bu diyalog, devlet adamı nedir, kime denir, nasıl olmalıdır, eşi (eşiti) var mıdır, devlet yönetim biçimleri kaça ayrılır, bunların iyi ve kötü yönleri nelerdir, durumlar dahilinde en iyisi ve en kötüsü nedir.. vb. gibi soruların örneklerle hatta kimi zaman sorunun tam kendisiyle cevap verir. Genç Sokrates genellikle soru sorup, kısa cevaplar verir. Kimi zaman da Yabancı'nın unuttuğu önemli noktalara değinir. Yabancı ne derse onu anlamaya çalışır. Verdiği cevaplar' "Haklısın", "çok haklısın", "doğru" gibi kısa kısadır. Yabancı'nın bazen anladığını anlamak için sorduğu sorulara yanıt vermeye çalışır. Kitap hakkında, Platon hakkında söyleyeceğim tek bir söz ile kısaltacak olursam 'gerçek' tir. Diyalogda geçen 'ölçülülük' kavramı hoşuma gitti. ~Çünkü ölçülü insanlarla karışmamış olan enerji, ilk önce gücünden kaynaklanan tüm parlaklığı verdikten sonra çılgın bir delilik gibi doğal olarak soysuzlaşacaktır.~ Okurken oldukça zevk aldığımı söyleyebilirim.
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001518 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Platon'un metafor yoğunluğu had safhada olan kitabı. Sofist'ten sonra okunması daha doğru ve kronolojik olur. Kısadır. Adıyla müsemma olup devlet adamının nasıl olması gerektiğini anlatıyor. Tabii envai çeşit metaforla. Platon'un daha olgun dönem eseridir. Artık Sokrates'i konuşturmadığı eserlerden. Genç Sokrates dinliyor, Yabancı anlatıyor.
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014518 okunma
112 syf.
8/10 puan verdi
Devlet Adamı
Her ne kadar milattan önce yazılmış bir eser olsa da o zamanın gelişmişliğini göz önüne seren bir diyalog eseri. 5 farklı yönetim şeklini masaya yatırıp bunlara mantıklı açıklamalar getirmiş Platon. Esere "Yabancı" adlı bir karakter ekleyerek aslında kendi fikirlerini çürütme yoluyla mantık çerçevesinde kalmaya çalışmış. O zamanlar dile getirilen konuların çoğunun bugün için bile geçerli olduğunu anlayınca nasıl önemli bir yapıt olduğunun farkına varıyorsunuz. Özellikle devlet adamı ve çoban karşılaştırması çok hoşuma gitti. Bu karşılaştırma her kesime hitap eden bir karşılaştırma türü. Zaten diyaloglar komple metaforlardan oluşuyor. Sonuç olarak hiçbir yönetim biçiminin kusursuz olamıyacağı sonucuna varıyor Platon
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Cumhuriyet Yayınları · 1998518 okunma
Reklam
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Eser, Antikçağ’da siyasetin ve hukuk'un ne kadar gelişmiş ve ilerlemiş olduğunu anlamak isteyenler için vazgeçilmez bir değere sahiptir. 5 ayrı yönetim şekli ve ayrıca mantık konusuna dahil edilen bölme yöntemi eserde güzel bir şekilde aktarılmış ve aile ilişkilerinden, devlet yönetiminde yer alacakların karakterlerine kadar geniş bir skalada değerlendirmeler sunulmuştur. Devlet yönetiminde hem mütevazi hem de hırslı insanların bir arada olmasının dengeyi sağlayacağı ulaşılan sonuçlardan olmuştur.
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014518 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
Eser devlet adamının nasıl olması gerektiğinin gibi somut düşüncelerin yanı sıra bu konudaki soyut kavramları neler olduğunuda açıklamakta. Kitap Genç Sokrates ve Yabancı arasında olan bir söyleşi üzerinde yazılmıştır. Bu söyleşimde  yabancı ile Genç Sokrates (bildiğimiz Sokrates değil öylesine biri) devlet adamının tanımını yapmaya çalışırlarken,Genç Sokrates "Evet, dogru, nasıl?, haklısın vb" gibi cevaplar verirken, Yabancı soruları yanıtlamaya çalışan kişidir, Genç Sokrates burda sadece dinleyicidir. Şimdi sorulması gerek tek bir soru var, Türkiye'de "devlet adamı" var mıdır? Sorusu. Cevabını bulmak için uzaklara gitmeye gerek yok, devletin başına gelenleri izlemek yeterli olur.
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Cumhuriyet Yayınları · 1998518 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
YÖNETİM
Platon'un iyi bir topluluğun yaratılması hususundaki arayışının devamını yansıtan bir kitaptır. İçeriksel olarak bizi daha önceki kitaplarında olduğu gibi, sorgulama ve konuşmacılar olarak karşılayan kitap; devlet aygıtını ve onun yönetim biçimine dair (yöneten) idealar sunmaktadır.
Devlet Adamı
Devlet AdamıPlaton (Eflatun) · Cumhuriyet Yayınları · 1998518 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.