Klasik ve Çağdaş Konularla

Din Felsefesi 1

Abdüllatif Tüzer

Din Felsefesi 1 Gönderileri

Din Felsefesi 1 kitaplarını, Din Felsefesi 1 sözleri ve alıntılarını, Din Felsefesi 1 yazarlarını, Din Felsefesi 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrının var olduğu ya da olmadığı , kesinliği sabit olmadığı için, bilinemez ; ama Tanrı’nın var olduğu ya da olmadığı yönündeki tüm iddialar, içinde belirli bir gerekçelendirmeyi barındırdığı ölçüde rasyonel olabilir ..
Sayfa 176Kitabı okudu
William Rowe’a göre , dünyamızdaki kötülüğün çokluğu ve çeşitliliği, Tanrı’nın varlığı ile mantıken tutarsız değilse bile , teistik Tanrı’nın var olmadığı yönündeki inanca güçlü bir rasyonel destek sağlar niteliktedir ..
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
İşte tam da bu nedenledir ki deistler ve panteistler monoteizmin aşırı hayali ve antropomorfik dilini Tanrı’nın izzeti ve şerefine asla yakıştırmazlar . Dolayısıyla deizm, panteizm ile Teizm arasındaki temel sorun teizmin Tanrı ile insan arasında karşılıklı duygusal bir ilişkide ısrarcı olmasından kaynaklanmaktadır ..
Monoteistik dinler her an her şeye duygusal karşılık verebilen ve iradesiyle her şeye müdahale edebilen güçlü bir kral tanrı tasavvuruyla ve yarattıkları hiyerarşik ve otoriter kurumsal yapısıyla daha ziyade insanın kul oluşunun altını çizerler ..
Eskinin çoktanrıcılığı son derece özgürlükçü , çoğulcu ve hoşgörülüyken Monoteizmin kıskanç ve öfkeli olup azap ve helak ile korkutan , yalnızca kendisine inananları seven ve inananlarını bir kral gibi yöneten tek Tanrısı genellikle baskıcı , tektipleştirici ve hoşgörüsüz olmuştur .
İnanan insan, taşa ve yılana , çalıya ve resme taparken hiçbir zaman bunun tanrı olduğunu düşünmedi ; Bu işaretler aracılığıyla ve bunların ardında tanrısının gizemli varlığını görüyordu yalnızca…
Reklam
ne alaka ya
Felsefe tarihi başından itibaren bir din felsefesi tarihidir ..
Zira rasyonaliteyi ve kesinliği göklere çıkaranlar kadar , kuşkuculuğa ve irrasyonaliteye fazlasıyla önem atfedip belirsizliği , paradoksu alkışlayanlar da vardır ..
Tarihselcilik mi desem Cellat mı desem ..
Her din , içinden çıktığı sosyokültürel bağlam tarafından hem biçim hem de içerik olarak koşullanır ve söz konusu belirli bağlamın rengini ve kokusunu taşır ..