Dinin Kökenleri

Sigmund Freud
Sigmund Freud ( nüfus kaydında Sigismund Scholomo Freud) (d. 6 Mayıs 1856, Príbor, Moravya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu (bugün Çek Cumhuriyeti) - ö. 23 Eylül 1939, Londra, Birleşik Krallık), psikanaliz öğretisini geliştirmiş olan Avusturyalı nörolog. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikoanalitik Kuram´ın kurucusudur. Orta seviye bir Yahudi yün tüccarının, kırk yaşındayken, kendisinden yirmi yaş küçük bir kadınla yaptığı ikinci evliliğinden dünyaya geldi. Ekonomik bunalımdan dolayı ailesi Viyana´ya yerleşmek zorunda kaldıklarında, Freud henüz 4 yaşındaydı. 1938 yılına kadar burada yaşadı. 1908´te Viyana Psikanaliz Derneği kuruldu. Bu olay, Freud için bir dönüm noktasıydı, Yaşamım ve Psikanaliz kitabında buna büyük yer verdi. Ancak bu tarihten önce bile Freud´un çevresinde çözümlemenin giderek kurumlaştığı görülür. 1902´den sonra "Çarşamba Günleri Psikoloji Derneği", adı altında başta P. Federn, O. Rank, W. Stekel ve Alfred Adler olmak üzere, Freud´un ilk yandaşları bir araya toplandılar. 1904´de E. Bleuer´le yazışmaya başladı. 1907´de Bleuer´in asistanı Carl Gustav Jung tarafından ziyaret edilir. Jung aynı yıl Zürih´te Freud Derneği´ni kurdu. Bu Freud için büyük bir başarıydı, zira psikanaliz artık ülke sınırlarının dışına çıkmıştı. Takip eden yıllarda Jung, 1. Psikanaliz Kongresi´ne katıldı ve psikanaliz üzerine konferanslar vermek üzere Freud ile birlikte ABD´ye yolculuk etti. Freud, 1910 - 1920 yıllarında Psikanaliz Üzerine, Bir Paranoya Vakası Özyaşam Öyküsü Üzerine Psikoanalitik Gözlemler: Başkan Screber, Totem ve Tabu, Narsizmin İncelenmesine Giriş, Yas ve Melankoli adlı eserleri yayımladı. 1923´de kendisine üstçene ve damak kanseri tanısı kondu. İzleyen yıllarda 33 kez ameliyat oldu. Sürekli protez takması gerektiğinden dolayı uzun yıllar konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekti. 1938´de Naziler´in Viyana´ya girmesiyle birlikte en küçük çocuğu Anna ile birlikte Avusturya´yı terk etmek zorunda kalarak Londra´ya yerleşti. Ölümüne dek tedavi ve çalışmalarına burada devam etti.
Yazar:
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 1 dk.Sayfa Sayısı: 318Basım Tarihi: 15 Nisan 2019İlk Yayın Tarihi: 1999Yayınevi: Dorlion Yayınları
ISBN: 9786052493489Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
406 syf.
10/10 puan verdi
musa ve akhenaten arasındaki ilişki üzerinden tektanrıcılığın analizini yapan freud'u okurken kendiğinden, ilkel kabilelere kadar derinleştirip neden-sonuç ilişkisini orada arayan max müller, pritchard ve comte'a bizi ulaştırıyor oluşu oldukça ilginçtir. halbuki freud bunu anlatmamış. peki nasıl oluyor da musa devrini ele alan freud, ilkel kabilelerin davranış biçimlerinin ardında yatan nedenleri bize düşündürüyor? buradaki durumu anlayabilmek için dönüp max müllere bakmak gerekecek, ''din insanın psikolojisinden başka bir şey değildir.'' diyen müller insanda her daim varolan sonsuzluk duygusunun yansıtılmasıyla ulaşılamaz olanı kutsal kabul etme durumu hep var olmuştur insan psikolojisinde. bunu örneklendirerek der ki; insan önce toprağa göğe tapmaya başladı. ve bu sonsuzluk düşüncesi çürüdükçe şekil de değişmeye güneş, yıldız, ay olarak devam etmeye başlamış bir sonsuzluk atıfı olduğunu söyler. sonsuzluk hissi tükenmez ama atıf değişir. comte ve pritchard ise fetişizmi baz alarak analizlerini ortaya koyarlar. ilkel dinlerin hepsinde varolan fetişist öğeler incelendiğinde dinin kökenini bireyin psikosunda olduğu tezini savunmaya başlamışlardır. işte kısa geçerek anlatmaya çalıştığım bu derin araştırma alanına freud öyle bir değiniyor ki bir musa dönemiyle herşeyi açığa çıkarıp çürütmeye başlıyor. uzun sözün kısası, freud. hayatınızdan bir bölümü mutlaka freud okumalarına ayırın derim.
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Payel Yayınları · 2002567 okunma
Reklam
406 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Freud kitaplığından yine dikkatli okunması gereken bir eserle beraberiz. Çünkü Freud inanç konusundaki görüşlerini paylaşırken aynı zamanda inancın psikolojik yönlerini ve tabularını okuyoruz. Musa örneği ise bu konunun kilit taşı veya mührü. Bu tabi nasıl düşündüğünüze kalmış. 50 sayfalık önsöz de bu okunmayı kolaylaştırmak için sanırım. Çok fazla mitoloji yahut din bilgisi gerektirmiyor. Çünkü çok fazla bildiğinizde bazı şeyleri kabul etmeniz zor oluyor. Ancak Musa ve Akhenaton efsanesini bilirseniz, o zaman farklı görüşlere daha rahat bakabiliyor, çok daha kolay yorumlayabiliyorsunuz. İyi okumalar dilerim..
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Payel Yayınları · 2002567 okunma
406 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Bu kitabı okuyunca çıkarttığım sonuç şu oldu: İnsan neyi tanrısallaştırdığını bilmiyor. Evrendeki yalnızlığını doldurmak için yalnızca bir arayış içinde. Tanrısallık ve kutsallık adına kendi bedenini ve ruhunu günah kılıfları içinde yok olmaya terk ediyor.
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Payel Yayınları · 2002567 okunma
406 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Dinin kökenleri hakkında inceleme
Dinin kökenleri kitabı, Sigmund Freud tarafından yazılmış ve ilkel insanlardan yola çıkarak dinlerin gelişimini takip etmektedir. Totem ve tabu kitabına çokça değinmektedir, ki ondan da epeyce alınan kısımlar bulunduruyor. Musa ve tektanrıcılık dininin nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini anlatıyor ve bunu psikanaliz yoluyla da açıklamaya çalışıyor. Çok güzel bir kitaptır çok beğendim en azından toplum tarafından kabullenmiş birçok dogmanın nerden geldiğini görmemizi sağlıyor, okumanızı tavsiye ederim:).
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Öteki Yayınları · 1999567 okunma
Reklam
292 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Akademik dille yazıldığı için okurken bolca bocaladığım, anlamakta zorlandığım bölümler oldu . Fakat yapmış olduğu araştırmalar bunlardan çıkardığı felsefi ve psikolojik kesin dayanağı olmayan yargılar oldukça güzeldi. Koskocaman Freud ‘u eleştirmek bana düşmez ama tek tanrıcılık olayında sadece Yahudilik ve Musa’ya bağlı kalıp bu doğrultuda ilerlemesi bana enteresan geldi. Yahudi kökenli olup sonrasında ateist olması belki buna sebep olmuştur. Bilinmez “ psikoz davranışlar “ kısmı oldukça ilgi çekici... Antropolojide evrimi benimseyenler Dawrin’e nasıl sarılıyor ise din konusunda farklı görüşlere sahip olanlar ise Freud ‘a sarılıyor. Freud ‘u ne kadar haklı gösteren muhteşem bir tespit bırakıyorum buraya ...
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Yason Yayıncılık · 0567 okunma
280 syf.
10/10 puan verdi
Yazar, 1938 yılında Nazilerin avusturyayı ilhak etmelerinden dolayı ingiltereye kaçıp daha önce yazdığı eserleri bu kitapta analiz ederek din konusundaki çalışmalarını noktalamıştır. Daha önce yazdığı totem ve tabu, bir uygarlığın huzursuzluğu gibi kitapları karma halinde bu esere özet olarak almasının sebebi, avusturyadaki çalışmalarına nazi istilasının ket vurması. Yazar, bir adım daha ileri giderek o dönemdeki atmosferde yok edilmeye başlanan yahudileri de ayrıca esere dahil etmiştir. Yahudilik ve Tek tanrı ışığın kökenlerini geçmiş eserleri ile harmanlayarak bir algoritma oluşturmuştur yazar. Dinin kökenleri Freuda göre ilkel insanlardaki totem ve tabudan gelmektedir. Yayımevinin rezilliği bir yana eser, özensiz bir şekilde basılmış olması insanı biraz huzursuz etse de bu yayınevinden değil de başka yayınevinden okunmasını önerebilirim. Freud hem yaşadığı korku ve kaçışı hem de İngiltere'de ki son demlerini de anlatmış bu eserinde.
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Ezr yayınları · 2019567 okunma
406 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Biraz sıkıcı gelsede çok güzel bir kitap. Yapılan araştırmalar ve bunlar üzerinden çıkarılan psikolojik sonuçlarla varılan yargılar çok güzel. Tek tanrıclık olayında sadece Yahudilik ve Musa’ya bağımlı kalmış olması bana enteresan geldi. Sanırım buda yahudi olmasından kaynaklanıyor.
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Payel Yayınları · 2002567 okunma
292 syf.
9/10 puan verdi
·
59 günde okudu
Dinin Kökenleri. Küçük eklemelerle süslenmiş ya da aralar ve yinelemelerle ritmik bir özellik verilmiş her etkinlik takıntılı bir eylem midir? Dinsel tören, ayin gibi faaliyetler de diğer nevrotik bozukluklar gibi değerlendirilebilir mi? Semavi dinlere has Peygamberlik müessesesinin yanında, bir çok politeist inanışın varlığını, ayrıca
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Yason Yayıncılık · 0567 okunma
Reklam
432 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bir yandan tezimle cebelleşirken, kafam acayip bulanık şu sıralar, dört günde -pek fena bir süre değil sanıyorum- ilk Freud yolculuğumu tamamlamış bulunuyorum! Psikoloji alanında okuduğum ilk kapsamlı kitaptı. Hızımı alamayıp her bir satırını alıntılayacağım diye pek korktum. Karnımı bilgiyle doyuran biri olarak şunu söylemeliyim ki tıka basa doydum. Duracak mıyım? Asla! Freud’un diğer eserleri de çoktan kitaplığımda yerlerini aldılar. Dümdüz okursanız evrendeki en sıkıcı, bilgiye açsanız evrendeki en akıcı, araştırmayı seviyorsanız evrendeki en eğlenceli, benim gibi sıfır bilgiyle başlıyorsanız hiç korkmadan elinize alabileceğiniz kitaptır. (İmza: Hızını Alamayanlar Kulübü) Öyle ki bu eser “Kişisel Gelişim” (!) alanında yazılıp, aksine geliştirmek bir yana dursun, insan zihnini daha da körelten “positive vibes” mezarlığının kıyısından dahi geçmiyor. Size direktif vermiyor; şunu yap, bunu yap, hayır. Tamamen kendi kendinizi ameliyat ediyorsunuz. Kimsiniz, neye inanıyorsunuz, inandığınız şeyin kökenleri nereye dayanıyor biliyor musunuz? Gerçek kişisel gelişime hoşgeldiniz. Kolaylık sağlaması açısından kitapta geçen ana kavramları buraya bırakıyorum: psikanaliz, id, ego, süperego, narsisizm, hipnoz, nevroz, odipus kompleksi, iğdiş edilme kompleksi, totem, animizm, ikircilik, grup evliliği (Aziz L. Fison), tabu, grup psikolojisi, histeri, hipnotik telkin, ensest, yer değiştirme, travma, önbilinç. İyi okumalar! ♡︎
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Öteki Yayınevi · 2018567 okunma
406 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Saplantılı eylemler ve dini uygulamaları,,totem ve tabu,tüm dinlerin psikolojik şekilde incelenmesi.Freud'un analitik irdelenebilecek eserlerinden birisi..
Dinin Kökenleri
Dinin KökenleriSigmund Freud · Payel Yayınları · 2002567 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.