Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı

Kolektif

DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı Sözleri ve Alıntıları

DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı sözleri ve alıntılarını, DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı kitap alıntılarını, DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendine yabancılaşma(Depersonalizasyon): Kişinin, zihinsel süreçlerinden yada vücudundan koptuğu duyumunu yaşadığı, sanki bunlara dışarıdan bir gözlemciymiş gibi baktığı, sürekli yada yineleyici yaşantılar (örn. sanki bir düş içindeymiş gibi olduğu duyumu; kendisinin yada vücudunun gerçekdışı olduğu yada zamanın yavaş aktığı duyumu).
Beden Algısı Bozukluğu (Vücut Dismorfik Bozukluğu): Dış görünümünde, başkalarınca gözlenebilir olmayan yada başkalarınca önemsenmeyecek, bir yada birden çok kusur yada özür algılama düşünceleri ile uğraşıp durma durumudur.
Reklam
Kuşkucu (Paranoid) Kişilik Bozukluğu
A. Aşağıdakilerden dördü (ya da daha çoğu) ile belirli, erken erişkinlikte başlayan ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan, başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlamak gibi, başkalarına karşı duyulan genel bir güvensizlik ve kuşkuculuk: 1. Yeterli bir temele dayanmadan, başkalarının kendisini sömürdüğünden, kendisine kötülük yaptığından ya da kendisini aldattığından kuşkulanır. 2. Arkadaşlarının ya da çalışma arkadaşlarının kendisine olan bağlılıkları ya da güvenilirlikleriyle ilgili yersiz kuşkularla uğraşıp durur. 3. Söylediklerinin kendisine karşı kullanılacağı korkusuyla başkalarına açılmak istemez. 4. Sıradan sözlerden ya da olaylardan, aşağılama ya da göz korkutma anlamı çıkartır. 5. Sürekli kin besler (aşağılamaları, incitmeleri ya da saygısızlıkları bağışlayıcı değildir). 6. Ortada bir neden yokken, başkalarının kimi davranışlarını, kişiliğine ya da saygınlığına bir saldırı olarak algılar ve bunlara, birden öfkeyle karşılık verir ya da karşı saldırıya geçer. 7. Eşinin ya da cinsel birliktelik yaşadığı kişinin, kendisine bağlılığıyla (sadakatıyla) ilgili, yineleyici, yersiz kuşkuları vardır.
Kişilik Bozuklukları, A kümesi Kişilik BozukluklarıKitabı okudu
Toplumsal kaygı bozukluğu (Sosyal fobi): Kişinin, başkalarınca değerlendirilebilecek olduğu bir yada birden çok toplumsal durumda belirgin bir korku yada kaygı duyması. Örnekleri arasında toplumsal etkileşmeler (örn. karşılıklı konuşma, tanımadık insanlarla karşılaşma), gözlenme(örn. yemek yerken yada içerken) ve başkalarının önünde bir eylemi gerçekleştirme(örn. bir konuşma yapma) vardır.
Seçici konuşmazlık(Mutizm): Başka durumlarda konuşuyor olmasına karşın, konuşmasının beklendiği özgül toplumsal durumlarda(örn. okulda), sürekli bir biçimde, konuşamıyor olma.
Anoreksiya Nervoza: Kilo almaktan yada şişmanlamaktan çok korkma yada belirgin bir biçimde düşük vücut ağırlığında olmasına karşın kilo almayı güçleştiren sürekli davranışlarda bulunma.
Reklam
Pika: En az bir ay süreyle, sürekli olarak, besleyici değeri olmayan, besin olmayan maddeleri yeme durumu.
Kimlik Çözülmesi Bozukluğu
İki ya da ikiden çok ayrı kişilik durumu ile belirli kimlik bölünmesi. Bu durum, kimi kültürlerde cin çarpması yaşantısı olarak tanımlanır. Kimlikte bu bölünme, kendilik duyumunda ve eylemlerini yönetebilirlik algısında sürekliliğin belirgin olarak bozulmasını kapsar ve duygulanım, davranış, bilinçlilik, bellek, algı, biliş ve/ya da duyusal-devinsel işlevsellikte bununla ilişkili değişiklikler bulunur. Bu belirti ve bulgular, başkalarınca gözlenebilir ya da kişi bunları bildirir.
Çözülme (Dissosiyasyon) BozukluklarıKitabı okudu
Unutkanlık çözülmesi (Dissosiyatif Amnezi): Sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak bir biçimde, genellikle örseleyici yada gerginliği tetikleyici nitelikte, özyaşamöyküsüyle ilgili bilgileri anımsayamama durumu.
Reklam
Agorafobi: Toplu taşıma araçlarını kullanma, açık yerlerde bulunma(örn. otoparklar, alışveriş merkezleri, köprüler), kapalı yerlerde bulunma(örn. mağazalar, tiyatrolar, sinemalar), sırada bekleme yada kalabalık bir yerde bulunma, tek başına evin dışında olma gibi durumlarda belirgin korku yada kaygı duymadır.
Maddenin/İlacın Yol Açtığı İkiuçlu ve İlişkili Bozukluk
Klinik görünüme belirgin ve sürekli bir duygudurum bozukluğu egemendir ve bu klinik durum, çökkün duygudurum ile birlikte ya da olmadan, kabarmış, taşkın ya da çabuk kızan bir duygudurum ya da bütün ya da neredeyse bütün etkinlikliklere karşı ilgide belirgin azalma ya da bunlardan zevk almama durumu ile belirlidir.
İkiuçlu (Bipolar) ve İlişkili BozukluklarKitabı okudu
Ayrılma Kaygısı Bozukluğu
1. Evden ya da bağlandığı başlıca kişilerden ayrılacak gibi olduğunda ya da ayrıldığında hep aşırı tasalanma. 2. Bağlandığı başlıca kişileri yitireceği ya da bu kişilerin başına, hastalık, yaralanma, yıkım, ölüm gibi kötü bir olay geleceğiyle ilgili olarak, sürekli bir biçimde, aşırı tasalanma. 3. Bağlandığı başlıca kişilerden birinden ayrılmaya neden olacak, istenmedik bir olay (örn. kaybolma, kaçırılma, bir kaza geçirme, hastalanma) yaşayacağıyla ilgili olarak, sürekli bir biçimde, aşırı tasalanma.
Kaygı (Anksiyete) BozukluklarıKitabı okudu
Trikotillomani (Saç yolma bozukluğu): Saç yitimi ile sonuçlanacak biçimde kişinin yineleyici olarak saçını yolması durumudur.
Piromani: Birden çok kez, bile bile ve isteyerek yangın çıkarma durumu.
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.