Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı

Kolektif

DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı Gönderileri

DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı kitaplarını, DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı sözleri ve alıntılarını, DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı yazarlarını, DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
8/10 puan verdi
Yeteri kadar kapsayıcı bulmadığım sevgili el kitabı ... Yeni çıkan hastalıkların acilen kitaba girmesi lazım.Gerçi bu anlamda literatürde eksik olsa da başvuru alanında olmalı çeşitlilik.Ruh sağlığı alanında çalışanların bulundurması gereken bir kitaptır.6. Çıkmalıdır bir an önce . Özellikle teknoloji bağımlılığı, çeşitli bozukluklara yer vermelidir .
DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı
DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El KitabıKolektif · Hyb Yayınları · 2013123 okunma
Karşıgiyim (Travesti) Bozukluğu
A. En az altı aylık bir süre boyunca, düşlemler, itkiler ya da davranışlar olarak kendini gösteren, karşıgiyimden (karşı cinse özel giysileri giymekten), yineleyici bir biçimde, cinsel olarak çok uyarılma. B. Bu düşlemler, cinsel itkiler ya da davranışlar klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.
Cinsel Sapkınlık (Parafili) BozukluklarıKitabı okudu
Reklam
Pedofili Bozukluğu
A. En az altı aylık bir süre boyunca, ergenlik öncesi çocuk ya da çocuklarla (genellikle 13 yaşında ve daha küçük olanlarla) cinsel etkinlikte bulunmakla ilgili, yineleyen, cinsel yönden uyarıcı yoğun düşlemler, cinsel itkiler ya da davranışlar. B. Kişi, bu cinsel itkilerine göre davranmıştır ya da cinsel itkileri ya da düşlemleri klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da kişilerarası güçlüklere neden olur. C. Kişi, en azından 16 yaşındadır ve A tanı ölçütünde sözü edilen çocuk ya da çocuklardan en az beş yaş daha büyüktür.
Cinsel Sapkınlık (Parafili) BozukluklarıKitabı okudu
Çekingen Kişilik Bozukluğu
•Eleştirilme, onaylanmama ya da dışlanma korkuları yüzünden, kişisel ilişki kurmayı gerektiren işle ilgili etkinliklerden kaçınır. •Seveceklerini kesin olarak bilmedikçe insanlarla ilişkiye girmek istemez. •Utandırılacağı ya da alay edileceği korkusu yüzünden yakın ilişkilerde tutuk davranır. •Toplumsal durumlarda, eleştirilme ya da dışlanma düşünceleriyle uğraşıp durur. •Yetersizlik duyguları yüzünden yeni kişilerle bir arada bulunduğu ortamlarda çekingen davranır.
Kişilik Bozuklukları, C Kümesi Kişilik BozukluklarıKitabı okudu
Kuşkucu (Paranoid) Kişilik Bozukluğu
A. Aşağıdakilerden dördü (ya da daha çoğu) ile belirli, erken erişkinlikte başlayan ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan, başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlamak gibi, başkalarına karşı duyulan genel bir güvensizlik ve kuşkuculuk: 1. Yeterli bir temele dayanmadan, başkalarının kendisini sömürdüğünden, kendisine kötülük yaptığından ya da kendisini aldattığından kuşkulanır. 2. Arkadaşlarının ya da çalışma arkadaşlarının kendisine olan bağlılıkları ya da güvenilirlikleriyle ilgili yersiz kuşkularla uğraşıp durur. 3. Söylediklerinin kendisine karşı kullanılacağı korkusuyla başkalarına açılmak istemez. 4. Sıradan sözlerden ya da olaylardan, aşağılama ya da göz korkutma anlamı çıkartır. 5. Sürekli kin besler (aşağılamaları, incitmeleri ya da saygısızlıkları bağışlayıcı değildir). 6. Ortada bir neden yokken, başkalarının kimi davranışlarını, kişiliğine ya da saygınlığına bir saldırı olarak algılar ve bunlara, birden öfkeyle karşılık verir ya da karşı saldırıya geçer. 7. Eşinin ya da cinsel birliktelik yaşadığı kişinin, kendisine bağlılığıyla (sadakatıyla) ilgili, yineleyici, yersiz kuşkuları vardır.
Kişilik Bozuklukları, A kümesi Kişilik BozukluklarıKitabı okudu
Piromani
A. Birden çok kez, bile bile ve isteyerek yangın çıkarma. B. Bu eylemden önce gerginlik duyma ya da duygusal olarak uyarılma. C. Yangın ve ilintili gereçlerden (örn. yangın donatısı, kullanılışları, sonuçları)büyülenme, bunlara ilgi duyma, bunları merak etme ya da bunlara çekim duyma. D. Yangın çıkarırken ya da daha sonra bunu izlerken ya da sonrasında oradanbulunurken haz alma, sevinç duyma ya da rahatlama.
Reklam
Davranım Bozukluğu
İnsanlara ve Hayvanlara Karşı Saldırganlık 1. Sık sık başkalarına kabadayılık eder, gözdağı verir ya da başkalarının gözünü korkutur. 2. Sık sık kavga, dövüş başlatır. 3. Başkalarını ağır yaralayabilecek bir gereç (örn. sopa, taş, kırık şişe, bıçak, ateşli silah) kullanmıştır. 4. insanlara karşı acımasız davranmıştır. 5. Hayvanlara karşı acımasız davranmıştır. 6. Kişinin gözü önünde çalmıştır (örn. saldırıp soyma, kapkaççılık, zorla para alma, silahlı soygun). 7. Birini cinsel etkinlikte bulunmaya zorlamıştır.
Karabasan Bozukluğu
A. Çoğunlukla ana uyku döneminin ikinci yarısında ortaya çıkan, genellikle sağkalım, güvenlik ya da bedensel bütünlüğe yönelik göz korkutucu durumlardan kaçınma çabalarını içeren, yineleyen, uzun süreli, ileri derecede disfori ile giden ve iyi anımsanan düşlerin ortaya çıkması. B. Disfori yaratan düşlerden uyanır uyanmaz kişinin yönelimi yerine gelir ve uyanık olur. C. Bu uyku bozukluğu, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.
Uyku/Uyanıklık Bozuklukları - ParasomnilerKitabı okudu
Hastalık Kaygısı Bozukluğu
A. Ağır bir hastalığı olduğunu ya da olacağını düşünüp durma. B. Bedensel belirti yoktur ya da varsa bile ağır değildir. Başka bir hastalık durumu varsa ya da bir hastalık durumu çıkma olasılığı yüksekse (örn. güçlü bir aile öyküsü varsa), bu konuda düşünüp durma açıkça aşırı bir düzeydedir ya da orantısızdır. C. Sağlıkla ilgili yüksek düzeyde bir kaygı vardır ve kişi, kişisel sağlık durumuyla ilgili olarak kolaylıkla korkuya kapılır.
Bedensel Belirti Bozuklukları ve İlişkili BozukluklarKitabı okudu
Kimlik Çözülmesi Bozukluğu
İki ya da ikiden çok ayrı kişilik durumu ile belirli kimlik bölünmesi. Bu durum, kimi kültürlerde cin çarpması yaşantısı olarak tanımlanır. Kimlikte bu bölünme, kendilik duyumunda ve eylemlerini yönetebilirlik algısında sürekliliğin belirgin olarak bozulmasını kapsar ve duygulanım, davranış, bilinçlilik, bellek, algı, biliş ve/ya da duyusal-devinsel işlevsellikte bununla ilişkili değişiklikler bulunur. Bu belirti ve bulgular, başkalarınca gözlenebilir ya da kişi bunları bildirir.
Çözülme (Dissosiyasyon) BozukluklarıKitabı okudu
Reklam
Akut Gerginlik (Stres) Bozukluğu
Uyarılma Belirtileri • Uyku bozukluğu (örn. uykuya dalmakta ya da uykuyu sürdürmekte güçlük ya da dingin olmayan bir uyku uyuma). • İnsanlara ya da nesnelere karşı sözel ya da sözel olmayan saldırganlıkla dışa vurulan, kızgın davranışlar ve öfke patlamaları (bir kışkırtma olmadan ya da çok az bir kışkırtma karşısında). • Her an tetikte olma. • Odaklanma güçlükleri. • Abartılı irkilme tepkisi gösterme.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu
Aşağıdakilerden en az ikisinin olmasıyla belirli, süreklilik gösteren, toplumsal ve duygusal bir bozukluk: 1. Başkalarına karşı çok az toplumsal ve duygusal tepki gösterme. 2. Olumlu duygulanım kısıtlılığı. 3. Erişkin bakımverenlerle, korkutucu olmayan etkileşimler sırasında bile, açıklanamayan bir biçimde, çabuk kızma, üzülme ya da korkma dönemlerinin olması.
Trikotillomani (Saç Yolma Bozukluğu)
A. Saç yitimi ile sonuçlanacak biçimde kişinin yineleyici olarak saçını yolması. B. Yineleyici olarak saç yolmayı azaltma ya da durdurma girişimleri. C. Saç yolma, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.
Obsesif Kompulsif BozukluklarKitabı okudu
Agorafobi
Aşağıdaki beş durumdan ikisi (ya da daha çoğu) ile ilgili olarak belirgin korku ya da kaygı duyma. 1. Toplu taşıma araçlarını kullanma (örn. otomobiller, otobüsler, trenler, gemiler, uçaklar). 2. Açık yerlerde bulunma (örn. otoparklar, alışveriş merkezleri, köprüler). 3. Kapalı yerlerde bulunma (örn. mağazalar, tiyatrolar, sinemalar). 4. Sırada bekleme ya da kalabalık bir yerde bulunma. 5. Tek başına evin dışında olma.
Kaygı (Anksiyete) BozukluklarıKitabı okudu
Toplumsal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Fobi)
Kişinin, başkalarınca değerlendirilebilecek olduğu bir ya da birden çok toplumsal durumda belirgin bir korku ya da kaygı duyması. Örnekleri arasında toplumsal etkileşmeler (örn. karşılıklı konuşma, tanımadık insanlarla karşılaşma), gözlenme (örn. yemek yerken ya da içerken) ve başkalarının önünde bir eylemi gerçekleştirme (örn. bir konuşma yapma) vardır. Not: Çocuklarda kaygı, yaşıtlarının olduğu ortamlarda ortaya çıkmalı ve yalnızca erişkinlerle olan etkileşmeler sırasında ortaya çıkmamalıdır.
Kaygı (Anksiyete) BozukluklarıKitabı okudu
Özgül Fobi
A. Özgül bir nesne ya da durumla ilgili olarak belirgin bir korku ya da kaygı duyma (örn. uçağa binme, yükseklikler, hayvanlar, iğne yapılması, kangörme). Not: Çocuklarda, korku ya da kaygı, ağlama, bağırıp çağırarak tepinme, donakalma ya da sıkıca sarılma ile kendini gösterebilir. B. Fobi kaynağı nesne ya da durum, neredeyse her zaman, doğrudan korku ya da kaygı doğurur. C. Fobi kaynağı nesne ya da durumdan etkin bir biçimde kaçınılır ya da yoğun bir korku ya da kaygı ile buna katlanılır. D. Duyulan korku ya da kaygı, özgül nesne ya da durumun yarattığı gerçek tehlikeye göre ve toplumsal-kültürel bağlamda orantısızdır.
Kaygı (Anksiyete) BozukluklarıKitabı okudu
Reklam
Seçici Konuşmazlık (Mutizm)
A. Başka durumlarda konuşuyor olmasına karşın, konuşmasının beklendiğibözgül toplumsal durumlarda (örn. okulda), sürekli bir biçimde, konuşamıyor olma. B. Bu bozukluk, eğitimle ya da işle ilgili başarıyı engeller ya da toplumsal iletişimi bozar. C. Bu bozukluğun süresi en az bir aydır (okulun birinci ayıyla sınırlı değildir). D. Konuşamıyor olma, söz konusu toplumsal durumda konuşulan dili bilmeme ya da o dilde rahat konuşamama ile ilişkili değildir.
Kaygı (Anksiyete) BozukluklarıKitabı okudu
Ayrılma Kaygısı Bozukluğu
1. Evden ya da bağlandığı başlıca kişilerden ayrılacak gibi olduğunda ya da ayrıldığında hep aşırı tasalanma. 2. Bağlandığı başlıca kişileri yitireceği ya da bu kişilerin başına, hastalık, yaralanma, yıkım, ölüm gibi kötü bir olay geleceğiyle ilgili olarak, sürekli bir biçimde, aşırı tasalanma. 3. Bağlandığı başlıca kişilerden birinden ayrılmaya neden olacak, istenmedik bir olay (örn. kaybolma, kaçırılma, bir kaza geçirme, hastalanma) yaşayacağıyla ilgili olarak, sürekli bir biçimde, aşırı tasalanma.
Kaygı (Anksiyete) BozukluklarıKitabı okudu
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.