Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın İçlerine

Dünya Tarihinde Türkler

Carter Vaughn Findley

Dünya Tarihinde Türkler Gönderileri

Dünya Tarihinde Türkler kitaplarını, Dünya Tarihinde Türkler sözleri ve alıntılarını, Dünya Tarihinde Türkler yazarlarını, Dünya Tarihinde Türkler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sovyetler Birliği, yurttaşları için Türkçülüğü imkansız denecek kadar tehlikeli bir uğraş haline getirmişti; Türkiye Cumhuriyeti de, bu kadar büyük ve tehlikeli bir komşusu olduğu sürece, Türklerin dayanışması hayaline değil, ulusal çıkarlarına öncelik tanıdı.
Sayfa 293 - Alfa|TarihKitabı okudu
Bütün dünyadaki Türkler ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşünden (1991) sonra modern olanakları birbirleriyle haberleşmek ve ilişki kurmak için kullanabildiler.
Sayfa 293 - Alfa|TarihKitabı okudu
Reklam
20. yüzyılı Bolşevik Devrimi açmışsa, Sovyetlerin çöküşü kapamıştır. Türk halkları, 1917'den ne kadar zarar görmüşlerse, 1991'den o kadar yarar görmüşlerdir.
Sayfa 285 - Alfa|TarihKitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğunun ölüm fermanı olarak hazırlanan Sevr Antlaşması(1920), imparatorluk gibi Türk halkının da öldüğünü varsayıyordu. Eski İmparatorluğun bütün Türk olmayan kısımlarını ortadan kaldırıyor, Anadolu'nun büyük kısmını veriyor, sadece orta ve kuzeyin birilerine verilmemiş kısımlarını bırakıyordu. Eski Osmanlı İmparatorluğunun Türkleri açısından, modern ulus-devletler dünyasında ayakta kalabilmek, barış koşullarının yeniden gözden geçirilmesini gerektiryordu. Durum umutsuz görünse de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla, Türkler 1. Dünya Savaşında yenildiği halde dayatılan barış koşullarını değiştirebilen tek halk oldu. Bunu hem siyasi hem de askeri bakımdan büyük bir mücadele vererek başardılar.
Sayfa 278 - Alfa|TarihKitabı okudu
Osmanlı Hükümeti'nin Ekim 1918 sonunda imzaladığı ateşkes hem Jön Türk rejiminin hem de, pratik anlamda, Osmanlı İmparatorluğunun sonuna işaret ediyordu. Padişahın hükümeti, 1920'den beri işgal altında olan İstanbul'da birkaç yıl daha ayakta kalacaktı. İtilaf devletleri daha 1915'te imparatorluğu parçalama planlarına girişmişlerdi. Savaş sona erdiğinde birbirlerine, Siyonistlere ve Araplara Paris Barış Konferansında bir uzlaşma sağlanamayacak kadar çok söz vermişlerdi; bu olgunun etkileri Ortadoğu'da hala hissedilmektedir.
Sayfa 278 - Alfa|TarihKitabı okudu
1914-1923 arasında savaş ve iç savaş, kıtlık ve salgın hastalık yüzünden bütün Anadolu'nun nüfusu yüzde 20 azaldı.
Sayfa 277 - Alfa|TarihKitabı okudu
Reklam
73 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.