Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayete

İmam Gazali

El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayete İletileri

El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayete iletilerini, El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayete okur görüşlerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
El-Munkız Dosyası 8: İmalar
el-Münkız Mine'd-Dalâl (Türkçe-Arapça)
el-Münkız Mine'd-Dalâl (Türkçe-Arapça)
Metinde doğrudan zikredilmeyen fakat iması bulunduğunu düşündüğümüz kısımların bazıları Nitekim kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimsenin, kıbleyi kendi içtihadıyla belirleyip namazını kılmaktan başka yolu yoktur. Şayet kıbleyi kendisine tarif etmesi için imamın bulunduğu ülkeye gitse namazın vakti geçer. Şu hâlde kendi zannıyla kıbleden başka tarafa yönelerek namaz kılsa namazi caizdir. Peygamberimiz "İçtihadında hata edene bir, isabet yapılan bütün konular için geçerlidir.edene ise iki sevap vardır"23 buyurmuştur. Bu kural içtihat yapılan bütün konular için geçerlidir. sf 33 Gazali burda, din ile şahsın ilişkisini "sahici" bir ele yerden alıyor. Müçtehitliği veya içtihat etmeyi belli bir çerçeveye sıkışmış haliyle ele almıyor. Ancak bunlar tabiat hakkında çok fazla araştırma yaptıkları için itidal hâldeki mizacın, canlının güçlerinin varlığını devam ettirmesinde büyük bir etkisinin olduğu kanaatine vardılar. Bundan dolayı insandaki aklî gücün mizaca bağlı olduğunu ve insanın mizacı bozulunca bu gücün de bozulup yok olacağını sandılar. Sonra onların iddiasına göre akli güç yok olduğunda, onun artık geri döndürülmesi düşünülemez. Akıl bu kullanımı ile ruha eşit olduğuna örnek olabilecek bir yer. Felsefecileri ayırdığı yerde maddiyyun ve tabiyyun'un farkını; madddiyyun tabiattaki "dışsal kuvvetlere" dikkat çekerken, tabiyyun'un ise "içsel kuvvetleri" vurguladığını, kastettiğini söylemek mümkün.
El-Munkız Dosyası 5: AFORİZMALAR
el-Münkız Mine'd-Dalâl (Türkçe-Arapça)
el-Münkız Mine'd-Dalâl (Türkçe-Arapça)
Aforizmalar; metindeki bazı ifadelerin, metnin bağlamı dışında da bir anlama gelebileceğini düşündüğümüz veya metnin temel önermeleri ile bağlantısı olmayan cümleleri seçerek ortaya çıkarttığımız alıntılardır. Bunları anlatmaktan maksat, hakikati tam bir ciddiyetle
Reklam
Hakikat Arayışı El-Münkız Mine’d-Dalal
Hakikat Arayışı El-Münkız Mine’d-Dalal
El-Munkız Dosyası 2: Sorularımız Metne dair bazılarının cevabını bildiğimiz, bazılarının ise bilmediğimiz sorularımızdan bir kaç tanesini yazdık :) 1) Descartes’in metodik şüphesi ile Gazali’nin şüphesi arasında fark var mı? 2) Batıniler neden dört yolun içerisinde yer alıyor? 3) Gazali, hakikate ulaşanların neden sadece dört grupla sınırlıyor? *“Bunun üzerine kendi kendime: “Hakikat bu dört grubun dışında olamaz” dedim. Gerçeği arama yollarında yürüyenler işte bunlardır. Eğer hakikat bunların dışında ise, artık gerçeğe ulaşma ümidi kalmaz.” sf 9 4) Gazali sofistliği nasıl görüyor? *“Bu süre zarfında ben düşünce ve ifade açısından olmasa bile hâl olarak bir sofist idim.” sf 7 5) Hissiyat ve zaruriyatı neye göre ayrıştırıyor? C) Klasik sınıflandırmada hissiyat da zaruriyattan olarak görülüyor. O halde büyük bir ihtimal a priori ve a posteriori anlamında ayrıştırıyordur.
67 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.