İnsanlar Arasında

Eşitsizliğin Kökeni

Jean-Jacques Rousseau

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yaptığımız hataların büyük çoğunluğu kendi ürünümüzdür; doğanın sunduğu basit, düzenli ve yalnız hayatı bırakmayarak hepsinden kurtulmuş olabilirdik. Doğa, insanın sağlıklı olmasını istediyse, şunu belirtme cesaretini kendimde görüyorum ki, derin düşünce doğallığa zıt bir insan halidir ve düşünen bir insan, yozlaşmış bir hayvandır.
Sayfa 35 - Yeryüzü YayıneviKitabı okudu
Bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip "Bu, bana aittir!" diyebilen, buna inanacak kadar saf insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun gerçek kurucusu oldu. Bu sınır kazıklarını söküp atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da hemcinslerine "bu sahtekâra kulak vermekten sakınınız! Meyvelerin herkese ait olduğunu, toprağın ise kimsenin olmadığını unutursanız, mahvolursunuz." diye haykıracak olan adam, insan türünü nice suçlardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden, nice yoksulluklardan ve nice korkunç olaylardan kurtarmış olurdu!
Reklam
Hiç kimse aydınlıktan kafası karışmış, tutkularının ve kendisininkinden farklı koşullar hakkında yürüttüğü mantığın eziyet ettiği ilkel adamdan daha mutsuz olamaz.
Sayfa 50 - Yeryüzü YayıneviKitabı okudu
Hiç biri­niz yasalar güçlerini ve onları savu­nanlar yet­ke­lerini yitir­dik­leri zaman kişi güven­liğinin ve öz­gür­lü­ğünün kal­­ma­ya­ca­ğı­nı anlama­yacak den­li bilgisiz değil­siniz.
Sayfa 13
Bir kez efendilere alışan halklar on­larsız yapamazlar.
Sayfa 5
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.