Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Estetiğin İdeolojisi

Terry Eagleton

Estetiğin İdeolojisi Gönderileri

Estetiğin İdeolojisi kitaplarını, Estetiğin İdeolojisi sözleri ve alıntılarını, Estetiğin İdeolojisi yazarlarını, Estetiğin İdeolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özgür Tikeller
Estetik olan- terimin 18. yüzyılın ortalarında ilk kez yürürlüğe soktuğu ayrım, sanat ile hayat arasındaki ayrım değil fakat maddi olan- ile maddi olmayan arasındaki ayrımdır. Şeyler ile düşünceler, duyumlar ile tasarımlar arasındaki ayrım ve zihnin gizli oyuklarındaki belli belirsiz bir varoluşu yöneten şeye karşıt olarak bizim yaratılmış hayatımıza ilişkin olan şey. Sanki felsefe kendi zihinsel yöresinin ötesinde bütünüyle egemenliği dışına çıkmaya yüz tutan; yoğun arı kovanı gibi kaynaşan bir ülke bulunduğunun aniden farkına varmış gibidir. Bu ülke duyulur hayatımızın bütününü kaplar. --Sevgi ve nefret--dünyanın duyuya açık yüzeylerinde bedende bıraktığı izler, bakışımızda ve bağırsaklarımızda kök salan şeyler ve dünyaya bıraktığımız en bayağı, biyolojik atıklarımızdan doğan her şey bu ülkenin işleridir. Bu yüzden estetik olan, ilkel bir maddeciliğin teorik olanın tiranlığı karşısında bedenin uzun sessiz başkaldırısının ilk kımıltılarıdır.
Estetik üzerine önemli başvuru kaynakları:
1.Baumgarten-Aesthetica 2.Kant-Yargı Yetisinin Eleştirisi 3.Hegel-Estetik Dersleri 4.Schiller-İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar 5.Benedetto Croce-Estetik 6.Terry Eagleton-Estetiğin İdeolojisi 7.Afşar Timuçin-Sorularla Estetik El Kitabı 8.Suut Kemal Yetkin-Estetik Doktirinler 9.İsmail Tunalı-Marksist Estetik 10.Estetik ve Politika 11.Georg
Reklam
Eagleton'a göre "Öyle toplumlarda yaşıyoruz ki, bunların amacı (kolaylıkla tahmin edilebileceği gibi) yalnızca köktenci fikirlerle mücadele etmek değil, aynı zamanda bunları toplumun belleğinden tümüyle kazımaktır; yani, öyle bir amnesia (bellek yitimi) durumu meydana getirmektir ki, sanki böyle fikirler ve kavramlar hiç varolmamışlar ve bunlar sanki bizim kavrayışımızın çok dışında bir yerde bulunuyorlarmış gibi." (a.g.y.) Böylece eleştirinin önemli bir işlevi, edebiyat yapıtının bilinçdışını ortaya çıkarmaktır. Eagleton bu açığa çıkan bilinçdışının ideoloji olduğunu söylüyor. Bu anlamda da ideoloji o sanat yapıtını oluşturan ve onda varolan bir etmendir; onda varolmasıyla da toplumsal bir etkiyi hem görünen (zahiri), hem de görünmeyen (batıni) yanlarıyla yapmaktadır.
Politika ve estetik, derinden birbirine dolanmıştır: Güzelliği sevmek ve güzelliğe hayran olmak, 'toplumsal duygulanıma yararlı ve bizzat toplum içerisindeki düzene ve güzelliğe duyulan sevgiden baska bir şey olmayan erdeme son derece yardımcı'dır.
Sayfa 58
18. yüzyılda görülmedik yeni bir estetik söylem olarak filizlenen şey, siyasi otoriteye bir meydan okuma degildi; fakat bu söylem, mutlaki iktidarın özünde yer alan ideolojik bir ikilemin belirtisi olarak okunabilir. Bu tür bir iktidar, kendi amaçları için 'duyulur' hayatı hesaba katma gereği duyar, çünkü bu hayatı anlamaksızın, hiçbir tahakküm, güvenilir olamaz.
Sayfa 33
Estetik, bedene ilişkin bir söylem olarak doğmuştur. Alman filozof Alexander Baumgarten tarafından verilen orjinal formüllendirme içerisinde, bu terim, ilk elde sanata değil, fakat Grekçe aisthesis sözcüğünün belirttiği gibi, çok incelmiş kavramsal düşünce alanına karşıt olarak, bütün insani algı ve duyum alanına gönderir.
Sayfa 32