Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefenin Kısa Tarihi

Ahmet Cevizci

Felsefenin Kısa Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Felsefenin Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Felsefenin Kısa Tarihi kitap alıntılarını, Felsefenin Kısa Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aristoteles
Materyalizm geçerli olsaydı eğer, insan ile salt maddeden ve maddi süreçlerden meydana gelen cansız varlıklar arasında kayda değer hiçbir farklılık olamazdı.
Hobbes, insan doğasına baktığında, onun özü itibariyle bireyci, asosyal, yarışmacı ve saldırgan olduğunu görür. Yani, insan kendi varlığını koruma dürtüsüyle hareket edip, her yerde ve her zaman kendi hazzını ve dolayısıyla iyiliğini, arzularının tatminini, kişisel mutluluğunu, kısacası kendi öz-çıkarını arar. Gerçekten de Hobbes, herhangi bir şeyin, bir nesnenin kişiye eylem için bir motif sağlanmasının gerek ve yeter koşulunun, onun ilgili kişinin bir istek ya da arzusunu tatmin etmesi olduğunu ve bunun bütün eylem tarzları için geçerli bir durum meydana getirdiğini öne sürer. O, hal böyle olduğunda, insanın bütün eylemlerinin amacının onun isteklerinin karşılanması, arzularının tatmini olup çıktığını ileri sürer. Bu ise, yani insanın sadece kendi isteklerinin yerine getirilmesi, arzularının karşılanması için çalışması da, onun kesinlikle ve tamamen kendi çıkarını gözeten bir doğaya sahip olduğu anlamına gelir.
Sayfa 299 - Say
Reklam
"İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur."
...insan ölüm korkusunu kendisinden gizlemek için sürekli bir faaliyet ve yarışma içinde olur. Her daim kendisinden kaçıp ölümün hayatın en temel gerçeği olması olgusunu görmemek için biteviye çalışıp durur.
Türkiye ‘ deki Demokrasi mi desek
Montesquieu, demokrasiye zarar veren , onu tahrip eden iki şey olduğunu söyler : Eşitsizlik ruhu ve aşırı eşitlik ruhu . Bunlardan eşitsizlik ruhu , yurttaşlar artık kendi çıkarlarını ülkelerinin çıkarlarıyla özdeşleştiremedikleri ve dolayısıyla, diğer yurttaşların çıkarlarını bir tarafa bırakarak , kendi çıkarlarını öne çıkarmaya ve başkaları üzerinde politik güç elde etmeye kalkıştıkları zaman ortaya çıkar. Aşırı eşitlik ruhu ise insanlar yurttaşlar olarak eşit olmakla yetinmeyip , her bakımdan eşit olmayı istedikleri zaman söz konusu olur .
Sayfa 362Kitabı okudu
İnsan,özgür iradesiyle daha aşağı şeylerin daha yüksek şeyler üzerinde güç ve değer kazanmalarına neden olmuştur.
Reklam
"Gücünü sevgiden almayan erdemsiz toplum, insanın metafizik boyutunu hiç hesaba katmadığı için, burada erdemli insanın ya da gerçek filozofun mutluluğa erişebilmesi mümkün değildir." ~Ahmet Cevizci // Felsefenin Kısa Tarihî
Zenginlik arar, haz ya da şan şeref peşinde koşarken, bir de manevi boyutları olduğunu unuturlar; kendilerini harekete geçiren gücün ne olduğunu sorgulamadan, kişisel hedeflerinin gerçekten de değerli olup olmadığını tartışmadan, diğerleri gibi yaşarlar. Toplumun kendilerine sunduğu değerler üzerinde bir an bile düşünmeden, sosyal baskıyla, bedenin arzularıyla sürüklenirler. Kısacası, ''sorgulanmamış bir yaşam süren'' insanların hayatları kendi ellerinde ya da kendi kontrollerinde değildir; onların denetimi dışarıdan gelmektedir. Bu ise kişiyi mutsuzluğa götüreceği için bir felaketten başka hiçbir şey olamaz.
Sayfa 58 - Say
Sokrates'in gözünde politik kriz, aslında devlet ile bireyler arasındaki ideal ilişkilerin bozulmasının bir sonucuydu. Devlet iyi hayatı gerçekleştirme, olgun ya da kamil yurttaşlar yetiştirme misyonunu unuturken, bireyler de giderek daha güçlü bir biçimde kendi çıkarları peşinden koşar olmuşlardı.
Sayfa 54 - Say
Zira onlara göre,gerçek özgürlük,harici bir özgürlük,insandan bağımsız koşullara bağlı olan bir özgürlük değil de insanın duygularının kölesi olmadan,akla uygun davranışlarda bulunabilmesiyle hayata geçirebildiği iç özgürlüktür.Bu açıdan değerlendirildiğinde,bir köle özgür,bir kral da aslında köle olabilir.
Reklam
Bilge insanın ekmek ve sudan oluşan öğünü, ona bir aşçının çok lezzetli yemeklerinden daha çok mutluluk verir.
Thales
İyonya okulunun kurucusu, düşünce tarihinin ilk filozofu olduğu kabul edilen Thales'tir. Yedi bilge arasında adı geçen Thales... Akılla anlaşılabilir, kalıcı ve sürekli bir gerçekliğin var olduğuna inanmıştı. Thales, çokluğun kendisinden türediği, çeşitliliğin gerisindeki bu birliğin "su" olduğunu öne sürmekteydi.
Sayfa 35
Geri128
435 öğeden 421 ile 435 arasındakiler gösteriliyor.