Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefenin Temel Disiplinleri

Heinz Heimsoeth

Felsefenin Temel Disiplinleri Gönderileri

Felsefenin Temel Disiplinleri kitaplarını, Felsefenin Temel Disiplinleri sözleri ve alıntılarını, Felsefenin Temel Disiplinleri yazarlarını, Felsefenin Temel Disiplinleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Mantık”, bütün bilimlerden önce gelir. Mantığın ilkeleri her bilimsel sistemi yönetir; ve düşünmeye dayanan bil­ ginin ilk koşulunu oluşturur. Fakat bu ilkelerin kendileri bir ilk koşula, dayanmazlar.
Bir yerde bir şeyi kavrayamadığımızın farkında olursak, anlaşılmayan şey, bizi sürükler, biz de dikkatli soru sormak bilgisini uyandırır.
Reklam
Filozof, güçlü bir bilgi isteğiyle dünya ilişkilerinin, ha­yat tarzlarının zenginliği içine girmelidir; işte bütün bu nitelik­ler, filozoftan istenilmesi gereken niteliklerdir; ve filozofun bu niteliklerinde yüksek bir insanlık, bilgelik sevgisi ortaya çıkar.
Felsefe, algılanan dünyanın ve hayatın bü­tünü hakkında bir bilgi olmak ister. Felsefe, temellendirilmiş ve kurulmuş, bütünüyle açık bir şekil kazanmış bir bilgi, yani bi­lim olmayı amaçlar.
Felsefe öğreniminde, Kant’ın derslerin­de ileri sürdüğü şu düşünceyi daima göz önünde bulundurma­lıyız: Üniversite derslerinde “felsefeyi değil, felsefe yapmayı öğ­renmek; düşünceleri değil, düşünmeyi öğrenmek” öğretimin amacı olmalıdır
Schopenhauer’ın deyimiyle, evrenin tek bir ışığı haline gelen filozof, ilke bakımından hayatı istemekten yüz çevirir. Filozof için hayat uğraşlarının anlamsızlığını gördükten sonra, istemeyi ‘yadsımak’ bir amaç olur.
Reklam
Ahlak Felsefesi Üzerine
"Mecbur olmasa kimse ahlaklı davranmaz. O oynamak zorunda olduğumuz çok gelişmiş, ince bir oyun, toplumda yaşamak için ödediğimiz bir fiyattır. Ahlak insanları itaat ettirmek için yaratılmış bir kurallar bütünü, güçlü olanı istediği şeyi yapmaktan engellemenin yoludur. Gerçekten güçlü olanlar, beyinleri yıkanıp suçluluk duygusu duymadıkça istedikleri şeyi elde ederler. Gerçekten endişelenmeye değer tek bir kural vardır: Yakalanmamak."
"Friedrich Nietzsche'nin “asketik ideal” adını verdiği kavrama çok yaklaştırmaktadır. Böyle bir görüşte filozof hayatın sadece bir seyircisi olur. Hayatın böyle bir seyircisi haline gelen insan, kendisini harekete geçiren, ilgisini çeken şeylerden uzaklaşır. Böyle bir bilgelik anlayışı. İnsanın dünyaya yabancı kalmasına, etkinliğe düşman olmasına neden olur ve bu şekilde de insan. Tutkularından, canlılarından ve hayatın gösterdiği gerginliklerden soyutlanır."
Felsefenin Özü
Felsefe bir yandan herkesi, hiç olmazsa düşünce yoluyla varlığın derinliklerine inmeye çalışan, bilinçli, bilgili ve uyanık bir hayata erişmek isteyen herkesi ilgilendirir.
Felsefe ve felsefe tarihi objektif olarak birbirine bağlıdır; birbirlerinden çözülmelerine olanak yoktur.
189 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.