Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Heinz Heimsoeth

Heinz HeimsoethFelsefenin Temel Disiplinleri yazarı
Yazar
8.6/10
72 Kişi
380
Okunma
23
Beğeni
1.850
Görüntülenme

Hakkında

Heinz Heimsoeth Alman felsefe tarihçisidir. Heimsoeth öğrenimine Heidelberg'de 1905'te başladı. Berlin'e taşındı. Wilhelm Dilthey, Alois Riehl ve Ernst Cassirer ile çalıştı. Kant'a olan ilgisi nedeniyle 1907'de Marburg'a taşındı.
Unvan:
Alman Felsefe Tarihçisi
Doğum:
Köln, Almanya, 12 Ağustos 1886
Ölüm:
Köln, Almanya, 10 Eylül 1975

Okurlar

23 okur beğendi.
380 okur okudu.
24 okur okuyor.
307 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Üniversite derslerinde “felsefeyi değil, felsefe yapmayı öğrenmek; düşünceleri değil, düşünmeyi öğrenmek” öğretimin amacı olmalıdır.
Sayfa 11 - e-kitap yayıneviKitabı okudu
Halbuki Kant’ın sö­zünü ettiği pratik akıl, hayatın pratik alanında uygulama bulan bir akıl değildir. Burada pratik akıl kavramıyla aklın, düşün­menin bir tarzı kastedilmektedir; bu anlamdaki akıl, insanın ey­lem ve yapıp etmeleri için, yani praxis alanı için - “pratik yapıp etme ve eylem” kavramlarının karşılığı Grekçede praxis’tir- kavramlar, normlar, ölçüler verir. Bu kurallar iyinin, yapılması gerekenin, asil ve güzel olan şeylerin kurallarıdır.
Reklam
"Friedrich Nietzsche'nin “asketik ideal” adını verdiği kavrama çok yaklaştırmaktadır. Böyle bir görüşte filozof hayatın sadece bir seyircisi olur. Hayatın böyle bir seyircisi haline gelen insan, kendisini harekete geçiren, ilgisini çeken şeylerden uzaklaşır. Böyle bir bilgelik anlayışı. İnsanın dünyaya yabancı kalmasına, etkinliğe düşman olmasına neden olur ve bu şekilde de insan. Tutkularından, canlılarından ve hayatın gösterdiği gerginliklerden soyutlanır."
Her insan (bilincinde olsun ya da olmasın), real olarak algıladığı şeylerde ideal olan bir şeyin etkisini duyar ve insanın neyin olması, neyin kendi eylemini yönetmesi gerektiği hakkındaki bilgisinin olanağı, kaynağını bu idealde bulur.
Kant gençlik yıllarını anlatırken, "çok defa hem kendimden, hem de dünyadan bıkmış" bir haldeydim, der.
Felsefe Okumaya Hangi Kitaplardan Başlayabilirim?
Felsefe kitapları konusunda sizle harika bir kitap öneri listesi paylaşmak istiyorum. Bu iletiyi görenler paylaşıp destek olursa faydalanmak isteyen herkes bu listeye ulaşmış olur. 🤓 FELSEFEYE GİRİŞ 1-
Büyük Filozoflar
Büyük Filozoflar
, Bryan Magee 2-
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
, Ahmet Arslan 3-
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
, Kazimierz Ajdukiewicz 4-
Felsefenin Temel Disiplinleri
Felsefenin Temel Disiplinleri
, Heinz Heimsoeth 5-
Felsefe Nedir?
Felsefe Nedir?
, G. Deleuze - F.
Felsefeye Nereden Başlamalı? | Felsefe Giriş Kitap Önerileri
Bertrand Russell
Bertrand Russell
'ın dediği gibi; "Felsefe, onun sorularına kesin yanıtlar almak için değil, soruların kendileri için öğrenilmelidir. Çünkü, felsefenin, önünde düşünceye daldığı evrenin büyüklüğü yoluyla zihin de büyümüş olur." youtu.be/o9vjINiv3z8 O zaman biz de felsefeye, yani bilgelik sevdasına düşmeden önce bu yolda nasıl bilinçli bir şekilde ilerlememiz gerektiğini bilmeliyiz bence. :) Yeni videomda size felsefeye en anlaşılır şekilde başlangıç yapabileceğiniz giriş niteliğinde birkaç kitaptan bahsettim. Verimli izlemeler dilerim... Zamanı olmayanlar için videoda önerdiğim kitaplar: 1-
Büyük Filozoflar
Büyük Filozoflar
, Bryan Magee 2-
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
, Ahmet Arslan 3-
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
, Kazimierz Adjukiewicz 4-
Felsefenin Temel Disiplinleri
Felsefenin Temel Disiplinleri
, Heinz Heimsoeth 5-
Felsefe Sorunları
Felsefe Sorunları
, Bertrand Russell Bonus: 1-
Felsefe Sözlüğü
Felsefe Sözlüğü
, Ahmet Cevizci 2-
Sofie'nin Dünyası
Sofie'nin Dünyası
, Jostein Gaarder
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
87 syf.
10/10 puan verdi
Birleştirilmiş konferanstan derlenen muazzam eser. ilk konferansta ahlakın, bilinç, faydacı düşünce, dil, çevre, kültür gibi doğrudan etkiler aracılığıyla nasıl oluştuğunu, ikinci konferansta Nietzsche ve Mandeville ekseninde ahlak karşıtlarının görüşlerini, üçüncü konferansta septikler ve bilimciler açısından ahlakın değerlendirilmesini, dördüncü bölümde çok ve tek tanrılı dinlerin, ahlak bazlı felsefi hareketlerin tutumlarını ele alarak yasaklayıcı sistematiği tartışmakta ve beşinci konferansta ise insanın faydacılığı, ahlak üretimi, şehirleşmeyle birlikte iyiden iyiye vuku bulan birlikte yaşam faktörünün doğurduğu kalıtsal sorunlar detaylı bir şekilde anlatılıyor. Birikim noktasında oldukça değerli bir eser. çünkü taraflı bir dili yok. bu tarz kitapları çok seviyorum. fikrine dokunmadan neyin en olduğu neyi anlatmak istediği aktarılıyor sadece. bu yüzden tavsiye edebilirim ilgilisine bu eseri. İnsanın bugüne kadar en büyük derdi olan ahlak olgusunun tam olarak ne olduğu; insan, ahlak deyince ne anladığı, aslında ahlakın ne olduğu üzerine zihin cimnastiği yaptırıyor.
Ahlak Denen Bilmece
Ahlak Denen BilmeceHeinz Heimsoeth · İ. Ü. Edebiyat Fakültesi · 195735 okunma
82 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Kitap ahlak kavramını Nietzsche, Mandeville, Kant Hegel, Stirner, Piaget, Marx, Sokrates, Aristoteles, Platon, Rousseau, Schopenhauer üzerinden anlatır. Daha doğrusu onların ahlak üzerine söylediklerini söyleyip sonrasında kendi düşüncelerini yazar. Birçok farklı filozofun tek bir konu hakkındaki görüşlerini okumak oldukça güzel.
Ahlak Denen Bilmece
Ahlak Denen BilmeceHeinz Heimsoeth · Fol Kitap · 202235 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
Alman felsefe tarihçisi Heimsoeth tarafından yazılmış bu kitapta, Kant’ın felsefesi bir bütün olarak değerlendirilip okuyucu için anlaşılır kalınmaya çalışılmıştır. Kant Felsefesi/Eleştiri Felsefesi üzerine yazılmış güzel bir kitap. Okunması faydalı bir kitap.
Kant'ın Felsefesi
Kant'ın FelsefesiHeinz Heimsoeth · Doğu Batı Yayınları · 2014171 okunma