Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fıkıh Usulü

Fahrettin Atar

Fıkıh Usulü Sözleri ve Alıntıları

Fıkıh Usulü sözleri ve alıntılarını, Fıkıh Usulü kitap alıntılarını, Fıkıh Usulü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şâfiiler, sükûtî icmâyı delil olarak kabul etmezken şu delilleri ileri sürmüşlerdir: Sükût, rzaya delâlet etmez; çünkü müctehid, herhangi bir siyasî korkudan, fitne korkusundan veya bir kimseye karşı duyduğu saygıdan dolayı sükût etmiş, fikrini beyan etmemiş olabilir. Hanefiler ise, bunlara şu şekilde cevap vermişledir: Hak karşısında sükût etmek haramdır. "Hakkı söylemeyip susan dilsiz bir şeytandır" sözü de hangi şart altında olursa olsun, bir âlim için hakkı söylemsinin farz olduğunu ifade etmektedir. Gerek sahâbe dönemi müctehidleri gerekse onlardan sonraki dönemlerde yaşayan müctehidler, haksızlık karşında hiçbir şekilde susmayıp hakkı söylemişlerdir.
Bir şeyin rüknü ortadan kalktığında o şey de ortadan kalkar.
Sayfa 74 - Genel KuralKitabı okuyor
Reklam
Akli ve Nakli Deliller
Akli delil: İç ve dış duygulara veya zihin muhakemesi neticesine dayanan delildir. Meselâ, insan aklı, kâinatın, Allah'ın varlığı için bir delil olduğunu kabul eder. Nakli delil: Başkasının sözünü nakletmeye dayanan delildir. Nakli delil tabiri dini olanını ve olmayanını da içerisine alır. Fakat fıkıh usûlü ilminde nakli delil denince kaynağı Allah ve Resûlü'nden olan haberler, başka bir ifade ile Kur'ân ve Sünnet kastedilir. Bu tür delillere "şer'i deliller: edille-i şer'iyye" denir.
Sayfa 46 - Delillerin ÇeşitleriKitabı okuyor
Fâtimîler yerine geçen Eyyübîler, Şâfiî mezhebini desteklemişlerdir.
Hanbelî mezhebi çok taraftar toplayamayan bir mezheptir. Bugün Suudi Arabistan'da bu mezhep, oldukça kuvvetli bir durumdadır.
Reklam
Hz. Adem'den bizim Peygamberimize kadar 124 bin (başka bir rivayete göre 224 bin) peygamber gönderilmiştir. Bunlardan bazılarına kitaplar verilmiştir. Hiç şüphesiz bütün peygamberlerin getirdikleri dinlerde i'tikad açısından herhangi bir farklılık olmamıştır. Değişiklik ve farklılık sadece ibadet, muamelât ve ceza konularında olmuştur.
Cuma günü ezan okunduğu zaman alış-verişin yapılması bir ayet ile yasaklanmıştır.
"...Bir şeyin bir zamanda adem-i vukûu ise o şeyin hadd-i zatında cevazına, imkânına ve vakti ile vukû bulmuş olmasına münafi bulunamaz..."
Delil:
"Bu meselenin aslı, icma'dir" ibaresinde asl, delil anlamındadır. Yani bu meselenin delili icma'dır, demektir. Usûlü'l-fikah terkibinde asl (ç.usûl), delil anlamında kullanılmıştır.
165 öğeden 101 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.