Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850

Karl Marx

Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850 Gönderileri

Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850 kitaplarını, Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850 sözleri ve alıntılarını, Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850 yazarlarını, Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstisnasız tüm çağdaş devletlerin dayandığı tek hak, devrim yapma hakkıdır.
Sayfa 145Kitabı okudu
..™™Kelebekler dışında ne kadar güzel göründükleri bilmezler ....Bazı insanlarda öyledir.. ....................KARl MARK................................
Reklam
181 syf.
9/10 puan verdi
Karl Marx • Fransa’da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850
Marks’ın kaleme aldığı şüphesiz ki en önemli eserlerden birisidir bu kitap. Fransa’dan başlayıp Avrupa’yı saran hatta sarsan 1848 Devrimleri ile ilgili çalışmasında işçi sınıfının bir ülkenin asıl sahibi olduğunu, yıkıcı bir güç olmakla beraber ilerici/devrimci bir gücün aşamalarını oldukça iyi tahlil ederek tarif etmesi oldukça başarılı. Kitabın içindeki değerlendirmeleri eleştirebilmek oldukça güç çünkü dönemini oldukça yalın bir halde anlatmış olması büyük bir etken...
Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850
Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850Karl Marx · Yazılama Yayınevi · 2009146 okunma
Esnafların durumu üzerine
“Haziran günlerinde, hiç kimse, mülkiyeti kurtarma uğruna ve krediyi yeniden tesis etme uğruna, Paris küçük-burjuvaları, kahveciler, lokantacılar, şarap satıcıları, küçük tacirler, dükkancılar, zanaatçılar vb. kadar bağnazca savaşmamıştı. Dükkan, bütün kuvvetini toplayarak sokaktan dükkana geçişi yeniden sağlamak için barikata karşı yürümüştü. Ama barikatın ardında dükkanın müşterileri ve borçluları, önünde ise alacaklıları vardı. Ve barikatlar devrilip işçiler ezildiğinde, ve mağazaların bekçileri zafer sarhoşluğu içinde yeniden dükkanlarına koşuştukları zaman, dükkan kapısının, mülkiyetin bir bekçisi tarafından, kendilerine birtakım gözkorkutucu kağıtları uzatan resmi bir kredi memuru tarafından kesilmiş olduğunu gördüler: vadesi geçmiş poliçe, vadesi dolmuş senet, vadesi gelmiş bono, batmış dükkan ve batmış dükkancı buldular... Küçük-burjuvalar, işçileri yenmekle, kendilerini kuzu kuzu alacaklılarının ellerine teslim etmiş olduklarını büyük bir dehşetle anladılar.” “Alt orta sınıf, küçük imalâtçı, dükkâncı, zanaatçı, köylü, bütün bunlar, orta sınıfın parçaları olarak varlıklarını yokolmaktan kurtarmak için, burjuvaziye karşı savaşırlar. Bunlar, şu halde, devrimci değil, tutucudurlar. Hatta gericidirler, çünkü tarihin tekerleğini gerisin geriye döndürmeye çalışırlar. Kazara devrimci olsalar bile, proletaryaya katılmak üzere olduklarından ötürü böyledirler; şu halde, o andaki çıkarlarını değil, gelecekteki çıkarlarını korumakta, proletaryanın bakış açısını edinmek için kendilerininkini terketmektedirler.”
Sol YayınlarıKitabı okudu
Proletarya, kendi mezarlarını burjuva cumhuriyetinin doğum yerleri haline getirdiği anda, burjuva cumhuriyeti­ni, amacının sermayenin egemenliğini ve emeğin köleliği­ni ölümsüzleştirmek olduğunu açıkça ilan eden bir devlet olarak, saf biçimiyle ortaya çıkmak zorunda bıraktı.
Sayfa 78 - I. BölümKitabı okuyor
"Bugünün kuşağı, Musa'nın çölden geçirdiği Yahudilere benzer. Bu kuşak, yalnız yeni bir dünyayı ele geçirmek durumunda değildir, bu kuşağın, o yeni dünyanın düzeyinde olacak insanlara yer açmak için yokolması da gerekir."
Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850
Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850
Amar

Amar

@amarr
·
11 Nisan 01:13
Netfilix dinler arası sakinliği korumak adına Musa belgeselini hemen salmış piyasaya. Güzel deneme. Musa'nın annesi ile karşılaşma anı tüm ibranilerin kurtulma anından daha duygusal. Bu kısım da ilginç.
Reklam
Paris proletaryası Haziran ayaklanmasına burjuvazi ta­rafından zorlanmıştı. Hakkındaki hüküm daha o anda ve­rilmişti. Ne açıkça ilan edilmiş acil gereksinimleri proletar­yanın burjuvaziyi zorla devirmek için mücadele etmek iste­mesine yol açıyordu ne de proletarya bu görevin üstesinden gelebilirdi.
Sayfa 78 - I. BölümKitabı okuyor
Proletaryanın ayaklanması, burjuva üretiminin ve düzeninin ortadan kaldırılması demek olduğundan, burjuva kredi sisteminin ortadan kaldırılması anlamına gelir. Devletin mali itibarı ile özel sektör kredileri, bir devrimin yoğunluğunu ölçmeye yarayan iktisadi termometredir. Ne kadar azalırlarsa, devrimin ateşi ve doğurganlığı o kadar yükselir.
Sayfa 63 - I. BölümKitabı okuyor
Proletarya, Geçici Hükümete ve Geçici Hükümet aracı­lığıyla tüm Fransa'ya cumhuriyeti zorla kabul ettirerek bir­denbire bağımsız bir parti olarak ön plana çıkmış, ama aynı zamanda tüm burjuva Fransa'sına meydan okumuştu. Ele ge­çirdiği şey, kendi devrimci kurtuluşu için mücadele edeceği alandı; hiçbir şekilde, bu kurtuluşun kendisi değil.
Sayfa 56 - I. BölümKitabı okuyor
225 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.